Evankeliumi on ilmaista, mutta kuljetuskulut maksaa – samoin aamiainen

Iltalehden uutisen mukaan Suomen Kansallinen Rukousaamiainen ry järjestää jälleen hotelli Hilton Kalastajatorpalla Suomen Kansallisen rukousaamiaisen . Uutisen mukaan ulkoministeri Timo Soini lukee tilaisuudessa raamattua. Muita puhujia ovat kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Essayah ja ex-kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi sekä eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko (kok). Uutisen mukaan tilaisuus on maksullinen ja siihen osallistuminen maksaa 120 €. Medialla ei ole pääsyä paikalle.

Aika hintava aamiainen, itseasiassa kutakuinkin kymmenkertainen verrattuna tavanomaiseen hotelliaamiaisesta ei majoittuvilta asiakkailta veloitettavaan hintaan. Toki tilavuokrakin jotakin maksaa, mutta itse rukoilu, siis vuorovaikutus Pyhän kolminaisuuden kanssa, on luonnollisestikin ilmaista.

Kun seurakunta kokoontuu viettämään yhteistä jumalanpalvelusta, on tapana kerätä kolehtia, samoin kolehdin kerääminen on ihan tavanomaista myös muissa hengellisissä tilaisuuksissa. Se mitä kukin kolehtiin antaa jää hänen omantuntonsa asiaksi. Jokainen antaa omastaan sen minkä kykenee ja tahtoo. Hän kellä ei ole mitään antaa, on yhtä terve tullut kuin henkilö, joka pudottaa suurimman setelin haaviin.

Herran veli Jaakob kirjoittaa kirjeessään: Veljeni, te jotka uskotte meidän Herraamme Jeesukseen Kristukseen, kirkkauden Herraan, älkää erotelko ihmisiä. Jos teidän kokoukseenne tulee mies, jolla on kultasormus sormessaan ja hieno puku yllään, sekä samalla kertaa köyhä nuhruisissa vaatteissaan,  niin ettekö vain osoitakin huomiotanne tuolle hienosti pukeutuneelle ja sano hänelle: ”Istu tähän, tässä on hyvä paikka”? Köyhälle te sen sijaan sanotte: ”Seiso sinä tuossa”, tai: ”Istu tähän lattialle jalkojeni viereen.” Ettekö te silloin syyllisty erotteluun omassa keskuudessanne? Eikö teistä ole tullut tuomareita, jotka tuomitsevat väärin perustein? (Jaak. 2:1-4)

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016030521223240_uu.shtml?ref=juurinyt_desktop

    • Seppo, voit kysyä asiaa häneltä itseltään – siis rukouksessa. Lainaamani sitaatti oli hänen veljeltään Jaakobilta.

      Matteuksen mukaan Jeesus sanoi:” Varokaa tuomasta hurskaita tekojanne ihmisten katseltaviksi, muuten ette saa palkkaa taivaalliselta Isältänne” (Matt. 6:1)

  1. Jukka Kivimäki mainitsi tuossa kolehdeista. Kun pidetään valtiopäivien avajaisjumalanpalvelus niin siellä kerätään kolehti. Viimeksi kun julkistettiin tällaisen tilaisuuden osanottajien määrä ja kerätyn kolehdin suuruus, laskin että keskimääräinen summa oli 2 euroa henkeä kohden eli naurettavan vähän. Kuitenkin paikalla oli erittäin hyväosaisia ihmisiä.

    Oletan että Kalastajatorpan aamiainen voi maksaa jopa 50 euroa. Silloin 70 euroa menee johonkin muuhun tarkoitukseen. Jos laskutettaisiin vain aamiaisen hinta ja loput kerättäisiin vaikka koreihin, aika moni ihan pokkana tiputtais siihen vitosia tai kymppejä ja osa kolikoita. Jos medialla olisi pääsy paikalle, sen edustajat pitäisivät itsestään selvänä että heidän ei tarvitse maksaa mitään.

  2. Tuota, tuota….

    Pitääkö tästäkin asiasta narista negatiiviseen sävyyn? Uskon, että tämän aamiaisen hinta ei ole pois keneltäkään muulta kuin aamiaisen syöjän kukkarosta. Ehkäpä aamiaisten hinta auttaa omalta promilleosaltaan siihen, että Kalastajatorpalla on millä maksaa tarjoilijoille palkkaa?

    Suomessa on kokoontumisvapaus.

    • Minulle päällimmäinen viesti tässä on se, että Suomestakin löytyy vielä poliitikkoja, jotka turvaavat Jumalaan ja ovat pilkkaa kohdatessaankin valmiita tuomaan uskonsa esille ja rukoilemaan.

    • Vaikeina aikoina tapahtuvan pröystäilyn kritisoiminen ei Salme oletitenkään pilkkaa. Kritiikin leimaaminen pilkaksi osoittaa vain sen purreen.

  3. Kyseessä näyttää olevan kutsutilaisuus. Sellaisiakin Suomessa saa järjestää.

    Ymmärrän oikein hyvin tuon median ulos sulkemisen. Jos/kun on tarkoitus myös rukoilla niin se onnistuu huonosti salamavalojen läiskeessä. Viime aikoina kristinuskosta on kirjoiteltu kielteiseen sävyyn.

    Kun tilaisuudesta ei uutisoida niin silloin osallistujat eivät syyllisty siihen, että he ”ylpeilisivät viittojensa tupsujen koolla tai raamatunlausekoteloidensa suuruudella”.

    Toivotan tilaisuudelle Jumalan siunausta.

    • Kansallisia rukousaamiaisia oj järjestetty Yhdysvalloissa aina 1950 luvulta asti.

      Nimessä on sana ”Suomen” siksi, että kyseessä on suomalainen ruokousaamiainen. ”Kansallinen” johtuu luullakseni siitä, että sinne on kutsuttu kansanedustajia, jotka edustavat kansaa.

    • Salme, kiitos tiedosta, ilmeisesti siis osa USA: sta lähtöisin olevaa liikettä. Kävin katsomassa mitä esim. wikipediassa sanotaan tästä instituutiosta:

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansallinen_rukousaamiainen

      Wikipedian mukaan kansalliset rukousaamiaiset ovat saaneet osakseen kritiikkiä muuallakin kuin Suomessa

      (kopioitu pätkä wikipediasta, johon linkki yllä):

      ”Tapahtuma on saanut osakseen myös runsaasti kritiikkä. Muun muassa vuonna 2010 yhdysvaltalaisten poliitikkojen toimia ja etiikkaa valvova Citizens for Responsibility and Ethics in Washington -järjestö pyysi presidentti Barack Obamaa ja kongressin jäseniä jäämään pois rukousaamiaiselta, jota se kuvaili ”salamyhkäiseksi” ja tapahtuman järjestäjää ”kultinomaiseksi lahkoksi”.[4] Ruokousaamiaisen järjestäjän The Fellowship -organisaation on epäilty toimineen Ugandassa homoseksuaalien vangitsemisiin ja jopa teloituksiin johtaneiden lakien taustavaikuttajana.[1]”

    • Voisitko antaa linkin, mistä me muutkin voisimme tuon yllä olevan väitteesi todeksi havaita? Ja millainen syy-seuraussuhde sillä on blogin aiheeseen? Vai onko tämä vain sitä ihan tavallista juhani ketomäkeä (= heitän tänne rankkoja väitteitä minun kanssani eri mieltä olevista ihmisistä / järjestöistä, mutta mitään en pysty perustelemaan), jota olemme tällä palstalla saaneet kylläksemme nauttia?

  4. Eipä tästä kannata tämän enempää peistä vääntää. Jotain kertoo myöskin se, että rukoileminen aiheuttaa jopa närkästystä. Minua ko. tapahtuma ei ollenkaan riso vaan totean, että järjestäjillä on täysi oikeus järjestää tällainen tapahtuma vapaassa maassa.

    Paljon kummallisempia tapahtumia järjestetään, mutta ne eivät nouse otsikoihin. Ehkä siksi, että ne eivät edusta kristillisyyttä, mitä pidetään nykyään jo kummajaisena.

    • Älähän nyt martyrisoidu, Salme. Ei kai blogisti eikä kukaan muukaan tässä ketjussa ole kristillisiä tilaisuuksia kieltämässä. Mutta aika elitistiseltä tämä p.o. tilaisuus kieltämättä vaikuttaa. Kalastajatorpan aamiaisen hinta näkyy olevan 36 euroa. Olisi kiva tietää, mihin tuo loppu summasta menee.

    • Sari ja Seija,
      Oikeastaan minua mietityttää se, että miksi ollaan niin huolissaan ja kristisoidaan tätä tapahtumaa, sillä onhan sen järjestäjillä täysi oikeus vapaaseen kokoontumiseen ihan omilla ehdoillaan ja aamiaisen hinnoillaan. Keneltä se on pois jos he maksvat omasta kukkarostaan tuon hinnan. Mukaan on kutsuttu kansanedustajia, joiden suuria palkkoja on toisaalla kristisoitu. Voi olla, että joidenkin mielestä tapahtuman koollekutsuja on väärä henkilö?

      Seija, minulla ei ole mitään syytä marttysoitua tässä asiassa. Enhän minä ole sinne menossa. 🙂 Puolustan vain kristittyjen oikeuksia.

    • Juu, en minäkään kristittyjen oikeuksia ole pois ottamassa. Mutta kyllä näin laman aikan tuollainen kristillisen aamiaisen hinta pistää vähän mietityttämään.

Jukka Kivimäki
Jukka Kivimäki
Aktiiviseurakuntalainen Espoosta. Päivätyössä ammatillisen koulutuksen parissa.