Haavisto vai Stubb?

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on käyty. Kävi kuten ounasteltiin. Toiselle kierrokselle selviytyvät Kokoomuksen Alex Stubb ja kansalaisvaltuuskunnan ehdokas Pekka Haavisto, jonka taustapuolue Vihreät.

Jos jostain hyvin kaukaa Suomea tarkemmin tuntematta seuraisi presidentinvaaleja, miltä näyttäisi?

Ensimmäisellä kierroksella oli yhdeksän ehdokasta, jotka lähes liikuttavan samanmielisiä Suomen presidentin tärkeimmästä tehtävästä: ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Ensimmäinen kierros oli ehdokkaiden kesken äärimmäisen korrekti ja käytökseltään sivistynyt. Vaalitulos saatiin nopeasti, alle kahdessa tunnissa ja kaikki ehdokkaat hyväksyivät sen välittömästi. Pudonneet kehuivat jatkoon selviytyneitä ja toivottivat menestystä.

Jos edelleen kiikaroidaan kaukaa, niin toiselle kierrokselle selviytyi kaksi pääkaupunkilaista, kaksi urbaania ja kaksi arvoiltaan hyvin liberaalia, jotka liki vierekkäin myös perinteisellä vasemmisto-oikeisto-akselilla. Uskonnollisesti kumpikaan ei eroa toisistaan. Haavisto jo esiintynyt körtti-juhlilla. Stubbille lienee kutsu vetämässä. Kumpikin kiertää kaukaa suviseurat.

Satunnainen Suomen matkailija saattaisi kysyä, millä perusteella suomalaiset valitsevat näiden kahden välillä.

Esitän omat arveluni:

1. Stubb on vahvasti puolueen ehdokas, Haavisto ei. Itseasiassa Haavisto ollut viimeiset kymmenen vuotta jonkin verran punavihreästä ja yltiöpäisiin ”woketuksiin” taipuvista vihreistä hiukan irrallaan. Stubb – halusi tai ei – on jossain määrin äärimmäisen oikeistolaista talouspolitiikkaa edustavan hallituksen ehdokas. Toisaalta Kokoomuksen kannatus on tällä hetkellä korkea, mikä suosii Stubbia. Sitä vastoin vihreiden kannatus matala, ja suosii sekin Stubbia.

Stubbin kampanjaa on kohta tukenut jokainen suomalainen vähänkin varakkaampi. Jopa niin, että voisin kuvitella, että imago ”rikkaiden presidenttinä” alkaa jo tuntua kiusalliselta.

Jos Stubbin takana on jokainen lätkäjannu joka osaa luistella jopa takaperin niin Haavisto on saanut kampanjansa taakse jokaisen mahdollisen taiteilijanalun, joka osaa kirjoittaa rasistinatsi yhteen.

2. Arvopoliittisella ulottuvuudella ehdokkaiden välillä ei eroa. Toinen ehdokkaista toiminut Pride-kulkueen suojelijana eikä se ole Haavisto.

3. Voisi ajatella, että Kokoomuksen kanssa samassa hallituksessa olevat muut puolueet antaisivat äänensä Stubbille. KD varmasti niin tekeekin, koska onhan Haavisto puolueessa boikotissa, ei ehkä olemuksellisesti, mutta elämässä ja opissa. RKP:n äänet jakaantuvat. Ja voisin kuvitella, että kansalliskonservatiivisilla perussuomalaisilla on yhtä mahdoton äänestää niin eurooppa-intoilija Stubbia kuin Al-holin lapset takaisin hakenutta Haavistoa.

Itseasiassa muutama näkyvämpi perussuomalainen on jo kertonut asettuvansa Haaviston taakse. Syytä muistaa, että puolueen eduskuntaryhmässä useampi samaa sukupuolta olevassa liitossa elävä. PS:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri esitti julkisesti muutama tunti sitten paheksuntansa sille, ettei Stubb Yle:n tentissä asettunut tukemaan kokoomuksen ehdokkaana kokoomusjohtoisen hallituksen talouspolitiikkaa.

4. Kansanvälispoliittinen tilanne on uutta presidenttiä valittaessa erittäin jännittynyt. Seuraavan kuuden vuoden aikana on mahdollista, että syttyy vielä Ukrainan sotaakin laajempi, jopa Suomea välittömästi koskeva sota. Suomen sisäpoliittinenkin tilanne on nopeasti polarisoitumassa. Uusi presidentti aloittaa tilanteessa, josta ei yleislakko kaukana.

Arvelen, että kakkoskierroksella nousee yhä keskeisempään asemaan ehdokkaiden persoonallisuus. Monesti on paljon hauskempi kuunnella sympaattista poliitikkoa, jolla valmius nopeisiin reaktioihin ja räiskyviinkin kommentteihin.

Vai olisiko nyt tärkeintä saada maalle presidentti, joka tunnetusti harkitseva, varovainen ja sovitteleva?

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

22 KOMMENTIT

  1. Annoin jo ennakkoon ääneni Stubbille valtavan koulutuksellisen eron vuoksi.

    Aikoinaan Koijärven ”rauhallinen” mielenosoitus oli niin ”rauhallinen”, että jopa naapuripitäjästä Humppilasta asti maanviljelijöitten piti tulla paikalle turvaamaan, että koijärveläiset maanviljelijät uskalsivat mennä töihin omille pelloilleen. Alue oli MAAOIKEUDEN päätöksen mukaista peltoa eikä veden tulo pellolle muuttanut maanviljelijöitten oikeuksia hoitaa peltojaan.

    Meillä on myös Jokioisissa alueita, joissa keväisin on valtava määrä lintuja, kun monia hehtaareita pelloista on tulvavesien vallassa. Myös meillä Somerolla on jopa ohitsemme menevän Aliooen varrella alue missä laajoja alueita on kevättulvien aikaan veden peitossa.

    Kun sain kuulla, että WWF oli rahoitanut Koijärven mielenosoitusta, niin aikaisemmat minun ja jo edesmenneen ensimmäisen vaimoni avustukset WWF:lle loppuivat siihen.

    Miksi nuo muka luonnon suojelijat eivät tehneet YHTEISTYÖTÄ jo vuosisatoja ympäristöään vaalineitten maataloustuottajien kanssa. Meillähän on lukemattomia ihania kulttuurimaisemia juuri sen vuoksi, että maanviljelijät sukupolvi toisensa jälkeen ovat hoitaneet ympäristöä ja pitäneet huolta siitä sydämensä pohjasta että tulevillakin polvilla olisi hyvä ja viihtyisä elinympäristö. Esimerkiksi nykyäänkin merkittävä luonnonnähtävyys Häntälän notkot ovat vuosisatoja paikkakunnalla asuneen sukuni vaalimaa kulttuurimaisemaa, jota on hoidettu sukupolvi sukupolvelta niin että nykyihmisilläkin on mahdollista saada aavistus minkälainen maiseman kauneus on ollut jo lukemattomien vuosisatojen sitten ja edelleen niiden saatossa kehittyneenä nykyiseen asuunsa. (Toki muutakin väkeä on kylän alueella asunut.)

    • Kari-Matti

      1.

      Aluksi näkemäni ilmoitus, että teksti menee tarkastukseen ennen julkaisua, on poistunut minun tunnuksillani lukiessani.

      2.

      Kotini lähellä virtaava joki on nimeltään Alijoki ( Anteeksi kirjoitusvirhe yllä.)

Kari-Matti Laaksonen
Kari-Matti Laaksonen
karilaaksonen555@gmail.com