Kellosepän työssä on ollut aina jotain ”jumalallista”. Hän on ajan mestari ja saa taidollaan kellon toimimaan oikein ja maailman pysymään ajassaan. Ajatus Jumalasta suurena kelloseppänä viittaa Luojaan maailmankaikkeuden pyörittäjänä, ja vertausta on käytetty monissa erilaissa teologisissa yhteyksissä, viimeksi älykkään suunnittelun teorioista puhuttaessa.
Joona Vuorenpään hulppean kokoinen kirja Ajan mestarit (Tammi 2016, sivuja 420) lähestyy kellosepän työtä tyystin toisesta, puhtaasti maallisesta näkökulmasta. Kirja esittelee 25 suomalaista nykykelloseppää, jotka vaikuttavat eri puolilla maailmaa.
Kirja on samalla kunnianosoitus Espoossa toimivalle Kelloseppäkoululle ja hatunnosto suomalaisille käden taitajille, pitkäjänteiselle kouluttautumiselle ja pyrkimyksestä täydellisyyteen omalla alallaan.
Ajan mestarit on ytimeltään haastattelukirja, jonka lopussa on faktaa suomalaisen kellosepäntaidon vaiheista. Haastattelut on tehty eri puolilla maailmaa.
Eniten tilaa saa luonnollisesti Kari Voutilainen, Rovaniemellä syntynyt ja Sveitsissä uraa tekevä tinkimätön taitaja. Voutilainen-merkkinen kello tunnetaan kaikkialla maailmassa kelloharrastajien ja keräilijöiden keskuudessa. Ne ovat himoittuja esineitä, joiden hinnat ovat viisi- ja kuusinumeroisia.
Kattavan esittelyn saa myös Suomessa työskentelevä Stepan Sarpaneva. Hän tekee kelloja sekä S.U.F.-merkillä että Sarpaneva-nimellä. Sarpaneva-kellojen tunnus on omintakeinen design ja tuima kuukasvoinen hahmo.
Moni kirjaan haastatelluista kertoo, että Kelloseppäkouluun hakeutuminen oli vähän kuin sattumaa, ei välttämättä pitkäaikainen unelma. Käsillä tekeminen tuntuu olevan monelle varsinainen ponnin lähteä opiskelemaan kellosepäksi. Kirja kertoo ammatti-identiteettiin kasvamisesta.
Ajan mestarit on tehty tarkoituksella luksustuotteeksi, sillä monet kellot, joita kirjassa esitellään, ovat myös sitä. Kirjasta on otettu 1 200 kappaleen rajoitettu ja numeroitu painos, joten sen hinta on huomattavan korkea (360 euroa). Kirjaa on saatavissa vain kustantajan arvoteosmyynnistä.
Joona Vuorenpää työskentelee Finanssialan keskusliiton tiedotuspäällikkönä. Hän on omistanut kirjansa viime vuonna kuolleelle isälleen. Kirja päättyy lainaukseen Jaakobin kirjeestä, mikä tuo kiinnostavan filosofishenkisen jännitteen kokonaisuuteen (4:14): ”Ettehän te tiedä, mitä huomispäivä tuo teidän elämäänne! Savua te olette, joka hetken näkyy ja sitten haihtuu.”
Arvio ilmestyy myös 10.3. Kotimaassa
”Tykkään”