Monien kipeiden, onnettomien ja traagisten ihmiskohtaloiden takana on jokaiselle ihmiselle kuuluvan perusarvon hyväksytyksi tulemisen puuttuminen jonkun tai joidenkin ihmisten taholta. Mitä läheisemmän ihmisen taholta kokee tulleensa hyljätyksi, sitä kipeämpi asia on.
Miksi näin helpolta ja itsestään selvyydeltä kuulostava asia voi olla useinkin kaikkein vaikein asia ihmisen elämässä? Miksi miksi miksi?
Asiaan liittyy usein myös valta: kun hyväksyminen ja hylkääminen ovat kiinni niissä asioissa, mitä olet, mitä ajattelet ja mitä mieltä olet, mitä teet tai jätät tekemättä, helposti hyväksytyksi tulemisen toivossa ja hylkäämisen pelossa tulee elettyä itseä vastaan ja muiden ehdoilla.
Jos ihminen elää itsensä vastaisesti ja toisten mukaisesti, tekee sen vastentahtoisesti ja ulkoapäin pakotettuna, ei itsestä lähtöisin ja ei varsinkaan sydämestään, hän ei voi hyvin.
Hengellisyyteen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyy varmaan eniten salailua ja saattaa kestää todella pitkäänkin, ennen kuin uskalletaan tulla kaapista ulos omana itsenään ja ihan vain hylkäämisen pelosta.
On tietty muitakin asioita, joidenka kohdalla pelätään hylkäämistä, esimerkiksi jos ei valitse vanhemmilleen mieleistä ammattia tai aviopuolisoa tai jos tekee jotain sellaista, mikä ei ole muutoin vanhemmille mieleen tai on jopa väärää.
Hylkäämiseen johtavia syitä riittää, tarkoitukseni ei ole kuitenkaan alkaa niitä luetella ja tarkastelemaan kaiken kattavasti, vaan pistää itseäni ja muita miettimään sitä tosiasiaa, miten monissa elämän kipeissä tragedioissa taustalla on hylkäämisen pelko tai kokemus.
Miksi toisen ihmisen hyväksyminen omana itsenään on usein niin vaikeaa? Voi meitä ihmisiä! Voi-voi!
Mieti tätä asiaa huomenna katsoessasi TV-ykköseltä tulevaa ohjelmaa Nyt tai ei koskaan kello 19:00. Vaikka hyväksytyksi tuleminen tai hyljätyksi joutuminen ei olekaan ohjelman pääpointti, niin se kyllä kummittelee siellä taustalla. Jos olet tarkka havainnoimaan, tulet kyllä huomaamaan sen.
Voit tutustua ohjelmaan myös linkin takaa, josta selviää myös ohjelman pääpointti:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/07/johannan-vaikea-valinta-luopuako-unelmasta-lapsen-vuoksi
#nyttaieikoskaan
Vuokko Ilola :”Mieti tätä asiaa huomenna katsoessasi TV-ykköseltä tulevaa ohjelmaa Nyt tai ei koskaan kello 19:00. Vaikka hyväksytyksi tuleminen tai hyljätyksi joutuminen ei olekaan ohjelman pääpointti, niin se kyllä kummittelee siellä taustalla”
Kiitos kehotuksesta, mutta olen jo aikoja sitten jättänyt taakseni kaikenlaiset tv- ja radioformaatit samalla tavalla kuin olen jättänyt esim. uskoviin kuuluvan amerikkalaisen Sarah Palininkin käsityksen, jonka mukaan amerikkaan tulevilla pakolaisilla on oltava laillinen maahanmuutto-oikeus ja heidän on puhuttava englantia. Ihmettelen yhä sitä, miksi meidän on perheenä pakko maksaa Yleveroa paljon enemmän kuin yhdenkään sanomalehden vuoden tilausmaksu on, vaikka emme palvelua käytä emmekä tarvitse.
Silloin kun me suuret ikäluokat olimme nuoria, Martin Luther Kingillä oli unelma, johon me silloiset nuoret saatoimme yhtyä täysin rinnoin. Hän unelmoi ajasta, jolloin inhimillisyys ja oikeudenmukaisuus, ihmisten välinen todellinen veljeys ja tasa-arvo toteutuisi maan päällä. Kuka täyttäisi tänä päivänä Martin Luther Kingin paikan?
Vapaus toki vallitkoon Tuula 🙂