Kansanedustaja Olli Immonen tuli ehkä tahtomattaan tehneeksi palveluksen suomalaiselle monikulttuurisuuskeskustelulle. Hänen Facebook-taisteluhuutonsa ”monikulttuurisuuden painajaista” vastaan herätti mm. ”Meillä on unelma” -mielenosoituksen.
Nyt kun pöly alkaa hieman laskeutua, on esiin tullut asiallisia puheenvuoroja, joissa yritetään nähdä kuka puhuu aidasta ja kuka aidanseipäästä. Monikulttuurisuus ja monikulturalismi ovat eri asioita. Ensin mainittu on sitä mitä elämä tuottaa, jälkimmäinen sitä mitä päätöksillä halutaan tukea.
Keskustelun ongelmana on suomen kieli, joka antaa käyttää samaa sanaa monikulttuurisuus, vaikka puhujat tarkoittavat eri asioita – toinen on avoimen maahanmuuttovastainen, toinen pohtii kriittisesti erilaisten kotouttamistoimien tarpeellisuutta.
Helsingin Sanomissa toimittaja Kristiina Markkanen kirjoitti käsitteiden historiasta Lauantaiesseessä
Monikulturalismin ”painajainen”
Kun on vauhtiin päästy, kannattaa lukea myös Keskisuomalaisen artikkeli
Vauhtisokeus iski Immos-keskusteluun: ”Ei käy ilmi, mistä edes puhutaan”
Artikkelissa etnologian professori Outi Fingeroos sano monikulttuurisuuden olevan paljon etnisyyttä ja uskontoa monimutkaisempi vyyhti.
– Monikulttuurinen yhteiskunta pitää sisällään myös oman kulttuurimme monimuotoisuuden ja alakulttuurit, kuten seksuaalivähemmistöt ja vammaiset, eikä vain erilaisia etnisiä ryhmiä.
Keskustelu jatkukoon asiallisena ja avoimena.
– Olli Seppälä –
Tähän sopii sananlasku ”Ei mitään niin pahaa, etteikö siinä olisi jotain hyvääkin”.
Tässä tapauksessa se hyvä on se, kun/jos syntyy asiallista ja avointa keskustelua.
Melko usein saattaa tällaisissa tapauksissa käydä niin, ettei enää uskalletakaan keskustella avoimesti, kun joku saattaa lyödä rasistikortin otsaan.
Venäjän ja EU:n Suomen asiantuntija dosentti Johan Bäckman on vauhdissa; Turun Sanomat lehden uutinen.
Voi hyvät hyssykät! Täydellistä lähdekritiikin puuttumista. Onneksi kuitenkin korjasivat ja pyysivät anteeksi, mikä on hyvän jornalismietiikan mukaista.
Näin on. Tosin korjaukset jäävät helposti lukematta, koska niitä ei huomaa.
Suosittelen lukemiston jatkoksi tutkija/maahanmuuttajakoordinaattori Heikki Kerkkäsen kirjoitusta, joka on vastaus Markkasen monessa mielessä ongelmalliseen ja huonosti taustettuun tekstiin.
http://hemakerk.blogspot.fi/2015/08/avoin-kirje-kristiina-markkaselle.html?m=1
Ehkä ei kannata lähteä kilpailemaan siitä, kenen blogi tai kolumni on parempi? Siitä syntyy taas uusia vastakkainasetteluja. Asioita voidaan tarkastella hyvin monelta eri puolelta.
Joku uutisoi, että esim. Helsingin mielenostuksessa osa porukkaa oli tullut kauniina kesäiltana kuuntelemaan artisteja, ei sen kummempaa, Sekin on hyvin todennäköistä. Minulle tapahtuman uutisonnista on jäänyt päällimmäiseksi tieto, että kutsutulle perussuomalaiselle puhujalle huudettiin ”Rasisti, rasisti on fasisti”. Liekö tieto totta vai tarua.
KRP on tutkinut Olli Immosen nettikirjoituksen ja todennut, että se ei ollut rikos.
http://yle.fi/uutiset/krp_kansanedustaja_olli_immosen_nettikirjoitus_ei_ollut_rikos/8207027