Jatkaako Merkel – vai nouseeko uusi kansleri?

Saksan hallitusneuvottelujen piina jatkuu neljättä kuukautta. Sosiaalidemokraatit päättivät pari päivää sitten jatkaa neuvotteluja suuresta koalitiosta yhdessä CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuoleen CSU:n kanssa. Kirjoitin aiheesta tuoreeltaan blogiini 4.10. liittopäivävaalien jälkeen vierailtuani Baden-Württenbergissä.

Angela Merkel on johtanut liittokanslerina suvereenisti kolmea hallitusta. Hän on löytänyt ratkaisuja vaikeisiin kysymyksiin ja tuonut vakautta Eurooppaan. Siksi monissa maissa toivotaan Merkelille jatkoa.

Hallitusneuvottelut ovat kuitenkin vaikeita. SPD on joutunut olemaan koalitiossa CDU:n varjossa. SPD:n vasen laita on näreissään pakolaispolitiikan kiristyksistä sekä ilmastoa kuormittavasta ruskohiilen polton lisäämisestä, mikä korvaa ydinvoimasta luopumista.

Samanaikaisesti konservatiivisen CSU:n mielestä Merkelin linja on joissakin kysymyksissä kuten pakolaispolitiikassa liian vapaamielinen. Tämä on jättänyt harmaata tilaa CDU:n oikealle laidalle, missä oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue on vallannut kannatusta. Varsinkin CSU:n, mutta myös CDU:n sisällä on ääniä, jotka haluaisivat suunnan korjausta oikealle. Voi siis olla, ettei sopua synny.

Uudet vaalitkaan eivät houkuttele, varsinkaan SPD:a, joka voi pelätä kannatuksensa laskevan edelleen osana yleiseurooppalaista sosiaalidemokraattien alamäkeä. Myös CDU:n kannatus laski viime vaaleissa, eikä suunta liene kääntynyt neljässä kuukaudessa.
_ _ _
Jatkaako Frau Merkel vai nouseeko tilalle toinen? Yhtenä vaihtoehtona pohditaan sitä, että suuri koalitio syntyy, mutta liittokansleri vaihtuu. Frau Merkelin paikka on kasvanut kuitenkin niin suureksi, ettei ole helppoa kuvitella sen täyttäjää. No, sama tilanne oli Helmut Kohlin (1982-98) tai Helmut Schmidtin (1974-82) jälkeen. – Schmidt muuten oli SPD:n poliitikko.

Jotkut ovat kuitenkin nostaneet esille vaihtoehdon Merkelin seuraajaksi kanslerina. Kannattaa siis seurata pienen Saarlandin osavaltion ministeripresidentin Annegret Kramp-Karrenbauerin tulevia vaiheita.

Kuka hän on? 55 vuotias Kramp-Karrenbauer on ollut seitsemän vuotta Saarlandin johdossa. Hän liittyi CDU-puolueeseen 1981 ja on ollut sen jälkeen eri tehtävissä, viimeiset runsaat 10 vuotta Saarlandin maapäivien jäsen. Hän on opiskellut politiikkaa ja lakia Trierin sekä Saarbrückenin yliopistoissa.

Millaisia näkemyksiä Kramp-Karrenbauerilla on? Hän oli samaa mieltä Frau Merkelin kanssa pakolaiskriisin aikana 2016, ettei rajoja pidä yksipuolisesti sulkea, mikä olisi voinut johtaa EU:n rakoilemiseen. 2017 hänen ajatuksensa olivat tiukentuneet. Yksin tulleiden alaikäisten todellinen ikä on selvitettävä. Lisäksi jokaisen, joka salaa identiteettinsä tai hävittää paperinsa, on varauduttava vakaviin seurauksiin. Pakolaisten todellisen henkilöllisyyden selvittämisessä on käytettävä esimerkiksi matkapuhelintietoja.

Kramp-Karrenbauerin mukaan vakiintuneiden puolueiden on suhtauduttava AfD:een kuten muihinkin puolueisiin. AfD ja vasemmistolainen Die Linke ovat hänen mukaansa populistisia, ja vaatimuksiltaan joskus hämmästyttävän samankaltaisia.
_ _ _
Annegret Kramp-Karrenbauer on ottanut näkyvästi kantaa myös avioliittokysymyksiin ja parisuhteisiin. Hänen mielestään avioliiton määritteleminen ”pysyväksi tarkoitetuksi vastuusuhteeksi” avaa mahdollisuuden lähisukulaisten tai useampien kuin kahden ihmisen avioliitoille. Tähän eräät SPD:n, Linken ja vihreiden poliitikot älähtivät, että Kramp-Karrenbauer olisi rinnastanut homoseksuaalisuuden moniavioisuuteen tai insestiin. Berliinin CSD:n jäsen käynnisti oikeusprosessin Kramp-Karrenbaueria vastaan loukkauksesta ja kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Jutussa ei ollut kuitenkaan tästä näyttöä ja se raukesi.

Kramp-Karrenbauer puolestaan totesi debatista sen osoittaneen, etteivät ”avioliitto kaikille” (”Ehe für alle”) –liikkeen kannattajat siedä toisenlaisia mielipiteitä.
_ _ _
Mitä muuta voidaan sanoa Annegret Kramp-Karrenbauerin taustasta? Hän on konservatiivisesta katolisesta perheestä. Tämä miellyttänee monia erityisesti baijerilaisessa sisarpuolueessa CSU:ssa. Angela Merkel nousee hänkin kristillisestä taustasta evankelisen papin tyttärenä. Tämä ei ollut helppo lähtökohta 1970-80-lukujen DDR:ssa. Vakaumus punnittiin. Nyt vakaumus punnitaan kamppailuissa sukupuolta ja seksuaalisuutta koskevissa väännöissä, joissa kristillinen ja myös muiden uskontojen edustama avioliitto- ja ihmiskäsitys kahdesta toisiaan täydentävästä sukupuolesta halutaan kiistää.

_ _ _
Annegret Kramp-Karrenbauerin vahvuudeksi voidaan lukea myös hyvät suhteet Ranskaan. Hänet on dekoroitu Kunnialegioonan upseerin sekä Akateemisen Palmun ritarikunnan komentajan merkeillä. Tällä on merkitystä kun Saksan ja Ranskan yhteys nousee yhä tärkeämmäksi.
– – –
Jälkikirjoitus 20.2. HS:n Berliinin kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen kirjoittaa, kuinka Merkel nosti eilen luottonaisensa Kramp-Karrenbauerin CDU:n puoluesihteeriksi. Samalla SPD on kaaoksessa, kun AfD on mennyt ensi kertaa sen ohi kannatusmittauksissa. Samalla puolue vaihtaa Schulzin tilalle uudeksi puheenjohtajaksi Nahlesin.

  1. Tässä lyhyt kommentti Kölnischer Rundschau-sivulta 28.3.2017: ”Kramp-Karrenbauer gilt als Merkel von der Saar oder auch als Mini-Merkel, weil sie einen ebenso nüchternen, effizienten und sachorientierten Politik-Stil pflegt. Bislang war es eher Getuschel, dass die CDU-Frau aus dem Saarland eines Tages Merkel als CDU-Chefin und möglicherweise Kanzlerin beerben könne. Schließlich regiert sie weniger Menschen als manch ein Landrat. Mit dem überraschend starken Ergebnis rückt die Frau, über deren Nachnamen auch geübte TV-Moderatoren stolpern, in den Fokus. – Quelle: https://www.rundschau-online.de/26269526 ©2018″

  2. Politiikasta en paljon ymmärrä, mutta saan kai ihmetellä. EU:ssa on 28 valtiota. Siinä on silloin aina 28 jonkinasteista valtionpäämiestä, kun isoja asioita käsitellään. Monet asiat kai vaativat täydellistä yksimielisyyttä. Jokaisessa maassa vaaleilla valitaan uudet päättäjät, jotka eivät sitten tunne toisiaan. Jatkuvasti on käynnissä henkilösuhteiden solmimista ja totuttelua uusiin kasvoihin.

    Jotenkin on tuntunut siltä, että komission puheenjohtaja ja preidentti ovat kulisseina tässä näytemässä. Merkel sanoo vioimeisen sanan, kun on isot asiat kyseessä. Tuntuisi oudolta, jos hänet pantaisi pois, koska tuskin kukaan nyt heti voi ottaa sitä arvovaltaa itselleen. Koko Eu on kummallinen kopio N-liiton keskushallinnosta, jossa on paljon väkeä, paljon kokouksia ja rahaa palaa.

  3. Olen kuullut, että uutta liittokansleria Merkelin tilalle ajateltaessa on nousut esille myös nimi Jens Spahn. Hän on samasta puolueesta kuin Merkel, roomalaiskatolinen, islamkriittinen ja arvostelee jyrkästi Merkelin maahanmuuttopolitiikkaa. Tosin hän on myös homoseksuaali ja avioitunut äskettäin miespuolisonsa kanssa.

    • Kiitos kommentista. Monia nimiä on noussut esille. Muutamia vuosia sitten vahvana toimijana tunnettu puolustusministeri von der Leyen mainittiin myös. Monen saksalaisen mielestä on vaikea kuvitella, kuka esiin nousseista voisi korvata Merklin. Lopulta meidät kaikki kyllä korvaa joku.

    • Kiitos Seija kommentista. Saksan tapauksessa kyse on nyt siitä, kuinka ja millaisilla ehdoilla siellä sadaan neuvoteltua hallitus CDU:n ollessa päähallituspuolue. Ensimmäinen vaihtoehto on saada hallitus kokoon Merkelin johdolla ja välttää uudet vaalit. Jos ei tämä onnistu, voi yksi vaihtoehto olla, että CDU vaihtaa kansleria. Tämä ei Euroopan vakauden kannalta ole nyt toivottavaa, mutta siis mahdollista.

Pekka Särkiö
Pekka Särkiö
Kenttäpiispa evp. ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Salpausselän kappalainen 1.9.2024 -. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.