Someron kaupunkiin on saatu neljä tuulimyllyä. Ne tuottavat sähköä. On ilo nähdä niiden toimivan.

Apostolisessa uskontunnustuksessa Marian päivän sanoma ilmaistaan sanoin: ” Jeesus — sikisi Pyhästä Hengestä —”. Siinä tapahtumassa taivas ja maa yhdistyivät. Iankaikkinen Jumala, Jumalan Poika, otti olemukseensa ihmisyyden. Silloin alkoi pelastuksen tapahtumien kulku, josta oli päätetty jo ennen aikojen alkua, Ikuisen Jumalan ikuisuudessa.
Sikiäminen toteutuu aina tietyssä paikassa ja tiettynä hetkenä. Näin myös Vapahtajamme ihmiseksi tulo Autuaan Neitsyen kohdussa. Näin myös koko maailman pelastus osui yhden kansan keskuuteen.
Jeesuksen tuloa Jumala valmisteli pitkään. Uskon Isä Abraham oli saanut lupauksen, että hänen siunauksensa koituu koko maailman hyväksi. Tämä toteutui Jeesuksessa.
Herra sanoi Abramille:
»Lähde maastasi, asuinsijoiltasi ja isäsi kodista
siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan.
Minä teen sinusta suuren kansan ja siunaan sinua,
ja sinun nimesi on oleva suuri ja siinä on oleva siunaus.
Minä siunaan niitä, jotka siunaavat sinua,
ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat,
ja sinun saamasi siunaus tulee
siunaukseksi kaikille maailman kansoille.»
1. Moos. 12:1-3
Abrahamista tuli Pyhä Kansa. Vanha testamentti kertoo tämän historian. Siinä kerrotaan Jumalan huolenpito omistaan. Siinä myös varotetaan synnin vaaroista. Kansa sai oppia, että pitää totella Jumalan tahtoa koko elämän ajan.
Kansa sai myös lupauksen Vapahtajan tulosta. Aluksi ne olivat kuin pieniä vihjeitä. Sitten näiden määrä kasvoi. Pala palalta profeetalliset lupaukset selkiytyivät. Vuosisatoja kului. Piirteet tarkentuivat, kävivät ilmeisemmäksi.
heille hän on antanut lain, jumalanpalveluksen ja lupaukset.
Jumala antoi kansalleen Pyhän sanansa. Ne koottiin yhteen. Syntyi yhteenvetoja, tekstien kokoelmia. Ensimmäisenä näistä Toora eli Laki eli Viisi Mooseksen kirjaa.
heille hän on antanut lain, jumalanpalveluksen ja lupaukset.
Kansan keskellä myös jumalanpalvelukset saivat muotonsa. Tämä liturginen perinne elää yhä edelleen meidänkin aikanamme. Se tulee esille kaikkien historiallisten kirkkojen liturgioissa.
heille hän on antanut lain, jumalanpalveluksen ja lupaukset.
Jeesuksen tulo oli siis hyvin valmisteltu. Jo Abrahamista alkaen tämä on tullut esille. Siksi kutsumme Aabrahamia ”Uskon isäksi”, kun juutalaiset kansana voivat puhua hänestä ”Avraham avinu”, ”Jumala on meidän isämme”.
Me olemme päässeet osallisiksi Abrahamin siunauksesta Jeesuksen sovintotyön perusteella.
Hän on sovittanut koko maailman omalla kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan. Koska kaikki kansat ovat Jumalan tekoa ja koska koko maailma on sovitettu hänessä, niin
meidät kaikki on kutsuttu yhteen,
yhdessä toinen toisemme kanssa
ylistystä tuomaan rakkaan Vapahtajamme kunniaksi
eli siis tekstimme sanoin:
heistä on Kristus ihmisenä lähtöisin,
hän, joka on kaiken yläpuolella,
ikuisesti ylistetty Jumala, aamen!
Sunnuntai 23.3.2025
Marian ilmestyspäivä
Herran palvelijatar
Toinen lukukappale eli epistola: Room. 9:2–8
Kirjeestä roomalaisille, luvusta 9
Minulla on sydämessäni raskas suru ja lakkaamaton tuska.
Toivoisin suorastaan, että itse olisin kirottu ja erotettu Kristuksen yhteydestä,
jos se vain auttaisi veljiäni, oman kansani jäseniä.
Ovathan he israelilaisia,
jotka Jumala on ottanut lapsikseen
ja joille hän on antanut kirkkautensa.
Heidän kanssaan hän on tehnyt liitot,
heille hän on antanut lain, jumalanpalveluksen ja lupaukset.
Heidän ovat kantaisät, heistä on Kristus ihmisenä lähtöisin,
hän, joka on kaiken yläpuolella,
ikuisesti ylistetty Jumala, aamen!
Jumalan sana ei ole voinut raueta tyhjiin.
Eivät kaikki israelilaiset kuulu tosi Israeliin,
eivätkä kaikki Abrahamin jälkeläiset ole oikeita Abrahamin lapsia.
Onhan sanottu:
”Vain Iisakin jälkeläisiä sanotaan sinun lapsiksesi.”
Tämä tarkoittaa,
etteivät Jumalan lapsia ole luonnolliset jälkeläiset
vaan että jälkeläisiksi luetaan lupauksen voimasta syntyneet lapset.
Marian ilmestyspäivän aihetta esitellään ja tekstit näytetään täällä.
https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/sunnuntai-23-3-2025/
Raamattua voi lukea täältä. Panen viitteen Roomalaiskirjeen lukuun yhdeksän ja siitä suomennoksiin 2020 ja 1992, ruotsinnokseen 2000 sekä käännöksiin vienankarjalaksi 2011 ja pohjoissaameksi 2019.
https://www.raamattu.fi/raamattu/UT2020,B2000,KR92,KAR11,Biibbal/ROM.9
Matias R.
Kiitos blogistasi.
Nikealais-konstantinopolilainen uskontunnustus: ”…tuli lihaksi Pyhästä Hengestä ja Neitsyt Mariasta ja syntyi ihmiseksi, …”.
Suosittelen aiheesta kirjaa Seppälä, Serafim: Elämän äiti : Neitsyt Maria varhaiskristillisessä teologiassa (https://www.finna.fi/Record/keski.507243)
Jari
Kiitos puheenvuorostasi!
Ihanaa että kerrot todella hyvästä kirjasta!
Olen lukenut mainostamaasi kirjaa. Kerran kehuin Serafimia hänen hyvistä teoksistaan, kun tapasimme Åbo Academissa yhdessä seminaarissa.
Suosittelen hänen teostaan todella sydämeni pohjasta. Siinä kelpo professori käy läpi kaikki mariologian kannalta vähääkään merkittävät tekstit Vapahtajamme ajoista noin vuoden 750 tienoille asti.
Lienee kuitenkin niin, että Somerolle on rakennettu 4 tuulivoimalaa. Liekö jäljellä yhtään tuulimyllyä?
Pekka
Kiitos hyvästä kommentistasi!
Niinhän noita suurisiipisiä rakennelmia nykyään nimitetään.
On hyvä että olet täsmällinen ilmaisujen kanssa.
Käytin kuitenkin kansanomaisempaa ilmausta.
Toki tuulimyllystä puhuu myös maailman kirjallisuuteen syvästi vaikuttanut teos Don Quijote, Neuvokas ritari don Quijote Manchalainen, espanjaksi El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha, Miguel de Cervantesin, 1547–1616, kahtena niteenä vuosina 1605 ja 1615 ilmestynyt veijariromaani.
Lehdessä väitettiin Someron tuulivoimaloista, että
Someron voimaloiden sähkö riittää 3000 omakotitalon kulutukseen – Ukrainan sota siivitti tuulivoimaa
Päivi Malin -5.6.2023 | 6:052
Tänään 19.3.2025 pidettiin Sotainvalidien Veljesliiton Kanta-Hämeen piirin vuosikokous.
Päätettävistä asioista merkittävin oli se että Piiri lakkautetaan. Tämän taustalla oleva tekijä tuli selkeästi esille siinä että tämä oli ensimmäinen vuosikokous, jossa ei ollut ainuttakaan sotainvalidia paikalla. Sen sijaan piirin jäsenet siirtyvät automaattisesti Tammenlehvän perinneyhdistyksen jäseneksi, jonka tehtävänä on jatkaa KUNNIAKANSALAISTEMME siis sotiemme veteraanien perintöä. Emme saa unohtaa heidän panostaan kansamme itsenäisyyden puolustamisessa.
Sain kokouksen alussa vastaanottaa Sotainvalidien Veljesliiton suuren ansiomerkin.
Illalla 19.3.2025 oli vaaliporukan kokoontuminen Sireenisalissa.
Osallistuimme sinne ja ilta sujui oikein miellyttävässä hengessä.
Iltapäivällä 20.3.2025 osallistuimme Coletten kanssa Someron kaupungin valtuustosaliin, minne Vanhusneuvosto oli järjestänyt vaalipaneelin. Tilaisuus meni miellyttävässä ilmapiirissä.
Sen jälkeen siirryimme Someron seurakunnan valtuutettujen ja työntekijöitten kanssa Lietoon, missä kerrottiin ja keskusteltiin suunnitelmasta muodostaa koko rovastikunnasta yksi iso seurakunta. Erilaisia malleja käytiin läpi ja niiden pohjana olevia tilastollisia tosiasioita esiteltiin. Jatkossa tulee vielä järjestettäväksi useampaa asiaa käsitteleviä uusia kokoontumisia ja asioiden valmistelua sekä käsitellä tilaisuudessa esiin tulleiden ajatusten vaikutusta suunnitelmiin.
Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan. 2. Kor. 5:19
Kaikkein korkein lohdutus, mikä meillä ihmisraukoilla täällä maan päällä moninaisissa ahdistuksissamme (Room. 5:1-6) on, on se, että meillä on sovitettu ja armollinen Jumala taivaassa. Vaikka luonnostamme olemmekin kurjia syntisparkoja ja sen tähden vihanlapsia, ei Herra Jumala kuitenkaan vihastu meihin, kuten hän syystä kyllä voisi, vaan hän on meille rakkaan Poikansa tähden armollinen. Hänen rakas Poikansa, Kristus, hänen kunniansa kirkkaus, on meidän tähtemme tullut ihmiseksi, ristillä vuodattanut pyhän verensä ja siten maksanut meidän syntimme velan sekä poistanut Isän vihan.
Stefan Prätorius, Armoa armosta, tämän päivän teksti, SLEY, 1966. Sulku on allekirjoittaneen lisäys.
Mika
Kiitos hyvästä kommentistasi
Prätoriuksen teksti on todella ihana. Siinä kerrotaan Vapahtajamme ihmiseksi tulon merkitystä meidän sovintotyön tekemiseksi mitä syvällisimmin ja kuitenkin selkeästi.
Tänään 21.3.2025 meillä oli serkkutapaaminen äitini puolelta Suomen maatalousmuseo Sarkassa Loimaalla.
Oli miellyttävää tavata omia sukulaisiaan. Olen kiitollinen näistä rakkaista omaisistani.
Illalla meillä oli vaalitilaisuus äitini lapsuudenkylässä Häntälässä. Kyläkeskukseen oli kokoontunut salin täydeltä väkeä. Ilta sujui miellyttävässä ilmapiirissä.
Marian päivän aatoksia: Osa nykynaisista on sitä mieltä, että Raamattu on miesten kirjoittamana korostanut sitä, että Jumala on mies ja nainen on pantu miesten alaiseksi. Heidän mielestään Jumala ja Jeesus voisivat olla yhtä hyvin nainen. Todellisuudesssa Raamattu korostaa sitä, että Jumala on suuri lintu, jonka suojassa pienet poikaset saavat olla turvassa. Isä on se, joka turvaa perheen olemassaolon. Erityisesti psalmeissa puhutaan paljon turvasta, turvallisuudesta ja turvakalliosta. Se, että nainen on muotoiltu miehen kylkiluusta osoittaa tasa-arvoa, samuutta, yhdenvertaisuutta. Seurakunnan vertauskuva on ”uskon isän”, Aabrahamin puoliso: SAARA-ÄITI. Toinen tärkeä uskovien äitien esikuva on MARIA-äiti. Itseasiassa Jeesuksen äiti on Pyhän Hengen vertauskuva. Niin suurta kunniaa meille tavallisille uskoville ei ole tarvetta antaa, kun meillä on sekä miehiä että naisia hoitavat äidit Saara ja Maria, jotka synnyttävät lapsia Jumalalle. Jumala, Isämme on turva ja suoja meille kaikille, jotka uskomme. Viettäkäämme ilolla Maria-äidin juhlaa.
Valma
Kiitos puheenvuorostasi
Todellakin!
Viettäkäämme ilolla Maria-äidin juhlaa.
Valma
Assosisaatio kommentistasi tuli mieleeni tänään Someron kirkossa kun veisasimme virttä 902
3.
Pyhä Henki, auttajamme,
niin kuin äiti lohdutat,
olet arjen voimanamme,
avaat toivon maisemat.
Kiitos, että särkyneitä
saatat yhteen, kutsut meitä
omastamme antamaan,
toisten kuormaa kantamaan.
Tänään Marian päivänä 23.3.2025
Someron kirkossa oli meidän kirkkoherranamme palvelleen Jaakko Knuutilan eläkkeelle lähtöjujumalanpalvelus. Messun jälkeen Wanhalla seurakuntatalolla oli kirkkokahvit, jossa kukitusten ja muiden sellaisten lisäksi näytettiin iso määrä kuvia kuluneilta vuosilta.
Iltapäivällä osallistuimme Coletten kanssa vaalitilaisuudessa Kultelan kylässä. Vuonna 2006 Kultelan kylä Somerolla sai kunnianimityksen Varsinais-Suomen vuoden kylä.
Varsinais-Suomen vuoden kylä on kunnianimitys, jonka Varsinais-Suomen kylät ry myöntää vuosittain yhdelle varsinaissuomalaiselle kylälle.