Kirill on sanonut arvostavansa Pyhän istuimen maltillista äänensävyä.
Venäjän ortodoksisen kirkon johtajalle Kirillille sopii paavi Franciscuksen varovainen tyyli, uutisoi The Independent.
Paavi johtaa maailman suurinta kirkkoa, yli miljardilla jäsenellä.
Jos Kirill tykkää jostakin, teet sen todennäköisesti väärin, uskallan väittää paavista.
Venäjän kirkko tarvitsee omalle yleisölleen kuvia kirkollisista merkkihenkilöistä tapaamassa patriarkkaa.
He voivat sitten uutisoida kuinka paavi tai Canterburyn piispa keskustelivat rauhasta Kirillin kanssa. Kirill on uutisissa ikään kuin päähahmo, vieraat ovat paikalla jakamassa hänen huolensa.
Aiheena keskusteluille on ”kriittinen tilanne Ukrainassa”, käyttääkseni Venäjän kirkon yhtä kiertoilmaisua.
Vatikaanin, Canterburyn tai jokin muu kirkollinen taho voi sitten uutisoida ulkomailla mitä haluaa. Se on ihan samaa Venäjän kirkolle. He ovat jo saaneet kuvansa ja uutisensa.
Venäjän kirkon tiedotus uutisoi salamannopeasti keskusteluista. Todennäköisesti uutisten muotti on jo valmiina, eihän kyse ole aidosta dialogista.
Venäläisistä suuri enemmistö ei ole koskaan käynyt ulkomailla. Enemmistö ei puhu muuta kieltä kuin äidinkieltään. Tarkkoja lukuja on toki vaikea saada, mutta asianlaita on melko selkeä.
Venäjän kirkko on ylivoimainen tekijä kirkollisissa uutisissa kotimaassaan. Sen alamaiset nettisivustot uutisoivat kuuliaisesti agendan mukaisesti tapahtumista. Tyyli on tuttu valtiollisesta uutisoinnista.
Vatikaani ja nyt myös Canterbury pelaavat Kirillin pussiin. En usko hänen välittävän yhtään heidän huolistaan.
Kirill on peluri ja pelannut tätä peliä jo kauan.
Mikä ilahduttava ja elähdyttävä uutinen!
On riemukasta seurata, miten Neuvostyoliiton sosialismin aikaisesta tuhoamisyrityksestä selviytynyt Venäjän ortodoksinen kirkko nousi kuin Feeniks-lintu tuhkasta ja jatkaa evankeliumin viemistä kaikkialle maailmaan.
Onnea ja Jumalan siunausta ortodoksisille sisarillemme ja veljillemme Jeesuksessa Kristuksessa!
Rooman paavi asettelee sanojaa varovasti ehkä myös Etelä-Amerikassa asuvien katolilaisten vuoksi. Tuossa maanosassa Venäjä ja Putin ovat suosiossa etenkin vasemmiston keskuudessa. Siellä ajatellaan varmaankin, että jos vastustaa USA:ta on pakko olla hyvän puolella.
”For most people in the region, Russia is a distant, foreign country. Putin’s appeal is limited to a small, albeit very active, group of left-wing intellectuals on social networks”, uutisoi Deutsche Welle jutussaan Putin loses allies in Latin America after invading Ukraine.
En usko paavin miettivän Etelä-Amerikkaa.
Vatikaanilla on tuollainen ”varovainen” tyyli. Hieman naiivi tilanteessa, missä syyllinen on ilmeinen. Paavi ei ole vieläkään sanonut nimen Venäjä.
Äänekkäitä vasemmistolaisia löytyy monista paikoista. Ehkäpä Rooman paavi ei ole tosiaankaan kiinnostunut heidän resuamisistaan. Uskottavaa.
Täällä on hyvä yhteenveto Vatikaanin pulmasta – Putin’s War & Pope Francis.
https://youtu.be/7z6OCjT1UGo
Venäläinen strateginen kulttuuri, kannattaa katsoa.
Katsoin. Kelpo luento.