Historiaa käsitteleviä tapahtumia on vietetty. Kuopion kaupungintalolla kokoonnuttiin 14.3.2017 klo 17.00 alkaen Kuopion Reserviupseerikerho ry:n 85-vuotishistoriikin julkistamistilaisuuden merkeissä. Ajankohdasta tiedotettiin Savon Sanomissa 28.2.2017. Historiikin valmistumisella haluttiin kunnioittaa Suomen juhlavuotta 2017.
Historiikin laatijat ovat Jarmo Seppälä ja Veikko Vilmi, joilla on ollut suuri urakka saada kirja painoasuun ja luettavaksi. Sanomattakin on selvää, että työ on aiheuttanut heidän lähipiirilleen monenlaista uhrautumista, josta on lausuttava vilpittömät kiitokset.
Kaupungintalolla jaettiin kirjat osallistujille. Kirjoittajista tuntui mukavalta, kun kirjan saaneet henkilöt halusivat kirjoittajien nimikirjoitukset saamiinsa julkaisuihin. Kirjoittajat toivovat, että puheena oleva kirja löydettäisiin myös ”kirjastojen hyllyiltä”.
Aiheeseen liittyen Kuopion kaupungintalolla oli 2.3.2017 klo 17.00 alkaen yleisöseminaari, jonka otsikkona oli ”100 vuotta Suomen itsenäisyyttä”. Ohjelman pääotsikot olivat: ”Svinhufvud ja Suomen itsenäisyys”, ”Pioneeriaselaji ja Suomen puolustus”, ”Hovioikeudet ja Suomen oikeuslaitos”, ”Eduskunta ja perustuslait” ja ”Kansanvaltaa Kuopiossa”. ”Musiikkiesitykset” ja ”päätössanat” kuuluivat myös ohjelmaan.
Tilaisuudesta viestitettiin tiedotusvälineissä. Vuorovaikutus esitelmien pitäjien ja yleisön välillä lisäsi seminaaritapahtuman kiinnostavuutta. Oli kehittävää osallistua esitelmiä koskevaan keskusteluun. Historian kysymyksiä on avattava, sillä uusia näkökulmia tarvitaan.
”Suomi Finland 100”-tapahtumia on vietetty. Kuopion tuomiokirkossa oli 12.3.2017 klo 18.00 alkaen ”Talvisodan päättymisen muistokonsertti”.
Konsertissa esiintyivät ”Kuopion Seniorikuoro”, ”Mieskuoro Kuopio-Kvartetti”, ”Kuopion sotaveteraanien Mieskuoro”, ”Rajalan koulun musiikkiluokkien kuoro”, ”Yksinlaulua Ilpo Rannankari”, ”Puijon Kamarikuoro” ja ”Nikolaoskuoro”. Yhteislauluna ”virsi 581” kuului myös ohjelmaan.
Konsertin ”tuotto”, joka saatiin 10 euron hintaisista ohjelmaesitteistä, on mennyt ohjelmaesitteen mukaan ”Pohjois-Savon Sotaveteraanien hyväksi”.
Tässä kirjoituksessa ”peilattiin” historiaa kulttuurin näkökulmasta. Historiaa pohdittaessa pyritään hahmottamaan kehityksen kulkua, jossa vaikuttavat ”arvot”. Päätöksiä ja tilanteita on arvioitava huolella. Yhteisön toiminta voi olla ”vastuullista”, ”perinteitä arvostavaa”, ”aatteellista” ja ”edunvalvonnallista”, joita asioita ”punnitaan”. Kun kuljetaan harkittujen linjausten ja päätösten mukaan, tavoitteet pysyvät hallinnassa.
Asioiden ollessa ”kunnossa” ja ”selkokielisiä” voidaan esimerkiksi sanoa, että ”maamme seilaa luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä”. Päätöksenteon on ratkaistava huolella myös sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kotouttamisen kysymykset.
Juhlavuoden 2017 terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
Kuopio