Tammikuun 18. päivänä vuonna 2003 meidät vihittiin kristilliseen avioliittoon Kamerunissa.
Tänään 18.1.2025 on kulunut 22 vuotta tuosta juhlasta. Kuvassa valokuva vihkipäivältä.

Oma armaani Colette kotosalla nykyisin

Puhumme Jumalan voimasta kolmantena sunnuntaina loppiaisesta.
Tässä maailmassa moni luottaa ulkonaiseen ja katoavaan voimaan. Kuvittelevat asioiden järjestyvän, kunhan vain näyttää riittävän lujalta.
Maailmankaikkeuden suurin voima on kuitenkin mittaamattoman suuri. Jumalan voima on ääretön. Mikään mittari ei häntä pysty tutkimaan. Mutta hän itse näkee kaiken ja tietää kaiken. Hänen vaikutuksestaan kaikki se, mikä on olemassa, on saanut syntynsä ja pysyy yhä voimassa, vain siksi, että hän on kaiken luonut ja pitää yllä kaiken.
Suuressa armossaan ja rakkaudessaan meitä ihmisiä ja koko elämäämme – niin ja myös koko maailmaamme kohtaan – hän on itse astunut alas kunniastaan. Hän tuli alas Jumalan taivaasta tänne maan päälle. Hän otti ihmisyyden olemukseensa neitsyt Mariassa. Näin hän, kaiken Luoja, on tullut luotujensa vertaiseksi. Kaiken ylläpitäjä ylläpidettävien keskuuteen. Hän itse omasta tahdostaan. Hän teki aloitteen. Hän toimi. Hän teki kaiken alusta loppuun asti.
Hän itse on kaiken täyttänyt maan päällä. Hän osti meidät vapaiksi synnin, kuoleman ja Perkeleen vallasta. Kerran hän tulee kirkkaudessaan. Silloin hän saattaa kaiken täydellisesti kuntoon. Hän tulee kaikkien nähden. Kaikki näkevät hänet taivaan ja maan täydellisenä Hallitsijana.
Paavali sanoo:
Minä en häpeä evankeliumia, sillä se on Jumalan voima
Jeesuksen sovitti maailman itsensä kanssa. Tästä sovintotyöstä pitää kertoa kaikille. Jokainen ihminen maailmassa on oikeutettu tietämään, kuka meidät on luonut, kuka pitää elämäämme yllä ja kuka meidät on yhdistänyt Jumalan kanssa elämään. Olemme Jumalan rakkaudesta osallisia, koska Jeesus on kaiken täyttänyt sovinnon aikaansaamiseksi. Jeesus on Vapahtajamme.
evankeliumia, sillä se on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille,
Jumalan hyvyys ja rakkaus kohtaavat ihmisen Jumalan sanan saarnassa. Evankeliumin välityksellä Jumala herättää uskon. Uskon synty on Jumalan oma työ. Jeesus on voimallinen. Hän antaa uskon.
Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon.
Usko on luottamusta siihen, että Jumala hoitaa hommansa. Usko turvautuu Jumalan lupaukseen. Usko on kunnian antamista Jumalalle, joka kaiken on tehnyt meidän puolestamme. Siksi usko on rohkeaa. Usko toimii, elää ja vaikuttaa. Elämämme lepää Jumalan työn varassa. Siksi uskon lahja on elämä.
Usko ei ole oma tekomme, ei oman tahtomisemme tulos eikä omien voimiemme varassa. Sillä usko ottaa vastaan Jumalan työn, luottaa Jumalan hyvään tahtoon ja hakee suojansa Jumalan voimasta. Näin myös meidän vanhurskautuksemme on Jumalan lahjaksi antamaa. Jumalan hyvyyden ja armon takia kelpaamme Jumalan edessä.
Sunnuntai 26.1.2025
3. sunnuntai loppiaisesta
Jeesus herättää uskon
Toinen lukukappale eli epistola: Room. 1:16–17
Kirjeestä roomalaisille, luvusta 1
Minä en häpeä evankeliumia,
sillä se on Jumalan voima
ja se tuo pelastuksen
kaikille, jotka sen uskovat,
ensin juutalaisille, sitten myös kreikkalaisille.
Siinä Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon.
Onhan kirjoitettu:
”Uskosta vanhurskas saa elää.”
Luin ja samalla kuuntelin 1. Piet. 2. luvun
jukuniksi
https://live.bible.is/bible/JBUIBS/1PE/2?audio_type=audio_drama
ja kuuntelin saman luvun
massanaksi
https://live.bible.is/bible/MCNABC/1PE/2
ghomalaksi
https://live.bible.is/bible/BBJABC/1PE/2?audio_type=audio_drama
nangjereksi
https://live.bible.is/bible/NNCFUL/1PE/2?audio_type=audio_drama
samba lekoksi
https://live.bible.is/bible/NDIBSC/1PE/2?audio_type=audio_drama
keski kanuriksi
https://live.bible.is/bible/KNCNEW/1PE/2
(101)
Olen tutkinut 1. Piet. 2:21-25 tekstiä jo pitkään. Tavoitteeni on kunniakansalaistemme työtä arvostavan kirkkopyhän saarna.
Jos Herra suo, niin 8.5.2025 saarnaan Hattulan kirkossa kello 12.
Siellä järjestetään Etelä-Hämeen piirin kirkkopyhä
Tammenlehvän Perinneliitton järjestämänä.
Tammenlehvän Perinneliitto perustettiin 24.4.2003. Liiton perustajajäseniä ovat Sotainvalidien Veljesliitto, Suomen Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto ja Rintamanaisten Liitto.
Koska kyseessä on näin merkittävä perinne, niin tavoitteeni on valmistella mahdollisimman hyvin, niin hyvin kuin voin.
Isiemme perintönä on vapaa maa. Heidän ansiostaan meillä on se elämä, mitä elämme. He kärsivät paljon antaakseen meille tulevaisuuden ja toivon elämäämme. Miksi siis emme kunnioittaisi heidän työtään tekemällä parhaamme, kun kerran tehtävän olemme saaneet.
Jumala isänmaatamme siunatkoon!
Käydessäni läpi bible.is -sivustolla esiintyviä Kamerunissa puhuttavilla kielillä olevia käännöksiä liikutuin syvästi, kun näin sen valtavan työn, mitä eri kääntäjät eri puolilla ovat tehneet Jumalan sanan saamiseksi heidän omalle kielelleen. Mieleeni tuli myös sydämellinen ystävällisyys, mitä sain kohdata eri käännöksiä tekeviä kielitoimistoja, kääntäjiä ja valtavaa antautumista arvokkaalle työlleen osoittaneita ihmisiä.
Silloin kun juhannuksena vuonna 2007 lähdimme sieltä, maassa oli 281 eri kieltä äidinkielenään puhuvia kansaa.
Suuremmissa kaupungeissa oli tavanomaista että ranskaksi pitämissäni messuissa saattoi olla muutamasta kansasta muutamaan kymmeneen eri kieliryhmään kuuluvia osallistujia.
Kamerunin aikana yritin hankkia Raamattuja tai sen osia niin monella kielellä, kuin pystyin käsiini saamaan. Toisista oli saatavilla koko Raamattu, toisista vain Uusi testamentti tai vain yksi tai muuta kirjanen.
Eri puolilla maata liikkuessani vaimoni Colette oli tavattoman suurena apuna. Hyvin kielitaitoisena hän pystyi hoitamaan monia asioita, joiden parissa muutoin olisi kulunut valtavasti enemmän aikaa tai jotka useinkin olisivat kokonaan jääneet hoitamatta. Olen hänelle valtavan kiitollinen tästä suunnattoman suuresta avusta, jota rakkaani on työmatkoillamme antanut.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että aikaisemmin suunniteltua saarnaa 8.5.2025 en tule pitämään.
.
Niinpä saan vain iloita itsekseni, että olen saanut iloita tähän astisista valmisteluistani, missä olen käynyt kuuntelemalla ja/tai lukemalla
– koko 1. Pietarin kirjeen läpi yli 50 eri kielellä
– edellisten lisäksi 1. Pietarin kirjeen koko toisen luvun läpi noin sadalla kielellä
– itse saarnatekstin 1. Piet. 2:21-25 alkukielellä kreikaksi yli 50 kertaa
– ja itse saarnatekstin läpi 47 versiona englanniksi yhteensä yli 150 kertaa
– sekä saarnateksti vielä muutamalla kiellä edellisten lisäksi.
Olen iloinen että olen saanut tutkia tuota jaloa tekstiä yhteensä noin 163 kielellä.
Erityisesti olen iloinnut että se mitä Kamerunissa on saatu aikaan, on ollut valtava edistyminen. Vuosituhannen vaihteen tienoilla oli käännöksiä saatavilla pyöreästi puolella sataa maassa puhutulla kielellä. Nyt niitä on jo pyöreästi sadalla kielellä. Toisista koko Raamattu toisista Uusi testamentti ja toisista vasta muutama kirja, mutta koko ajan näyttää käännöksien kielten lukumäärä kasvavan.
Näitä Kamerunin eri kielille tehtyjen käännösten seuraaminen on tuonut mieleeni syvää iloa Jumalan valtakunnan työn edistymisestä.
Jumalalle olkoon kiitos, kunnia ja ylistys evankeliumin eteenpäin menosta!