Jumalan voima

Tammikuun 18. päivänä vuonna 2003 meidät vihittiin kristilliseen avioliittoon Kamerunissa.

Tänään 18.1.2025 on kulunut 22 vuotta tuosta juhlasta. Kuvassa valokuva vihkipäivältä.

Oma armaani Colette kotosalla nykyisin

Puhumme Jumalan voimasta kolmantena sunnuntaina loppiaisesta.

Tässä maailmassa moni luottaa ulkonaiseen ja katoavaan voimaan. Kuvittelevat asioiden järjestyvän, kunhan vain näyttää riittävän lujalta.

Maailmankaikkeuden suurin voima on kuitenkin mittaamattoman suuri. Jumalan voima on ääretön. Mikään mittari ei häntä pysty tutkimaan. Mutta hän itse näkee kaiken ja tietää kaiken. Hänen vaikutuksestaan kaikki se, mikä on olemassa, on saanut syntynsä ja pysyy yhä voimassa, vain siksi, että hän on kaiken luonut ja pitää yllä kaiken.

Suuressa armossaan ja rakkaudessaan meitä ihmisiä ja koko elämäämme – niin ja myös koko maailmaamme kohtaan – hän on itse astunut alas kunniastaan. Hän tuli alas Jumalan taivaasta tänne maan päälle. Hän otti ihmisyyden olemukseensa neitsyt Mariassa. Näin hän, kaiken Luoja, on tullut luotujensa vertaiseksi. Kaiken ylläpitäjä ylläpidettävien keskuuteen. Hän itse omasta tahdostaan. Hän teki aloitteen. Hän toimi. Hän teki kaiken alusta loppuun asti.

Hän itse on kaiken täyttänyt maan päällä. Hän osti meidät vapaiksi synnin, kuoleman ja Perkeleen vallasta. Kerran hän tulee kirkkaudessaan. Silloin hän saattaa kaiken täydellisesti kuntoon. Hän tulee kaikkien nähden. Kaikki näkevät hänet taivaan ja maan täydellisenä Hallitsijana.

Paavali sanoo:

Minä en häpeä evankeliumia, sillä se on Jumalan voima

Jeesuksen sovitti maailman itsensä kanssa. Tästä sovintotyöstä pitää kertoa kaikille. Jokainen ihminen maailmassa on oikeutettu tietämään, kuka meidät on luonut, kuka pitää elämäämme yllä ja kuka meidät on yhdistänyt Jumalan kanssa elämään. Olemme Jumalan rakkaudesta osallisia, koska Jeesus on kaiken täyttänyt sovinnon aikaansaamiseksi. Jeesus on Vapahtajamme.

evankeliumia, sillä se on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille,

Jumalan hyvyys ja rakkaus kohtaavat ihmisen Jumalan sanan saarnassa. Evankeliumin välityksellä Jumala herättää uskon. Uskon synty on Jumalan oma työ. Jeesus on voimallinen. Hän antaa uskon.

Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon.

Usko on luottamusta siihen, että Jumala hoitaa hommansa. Usko turvautuu Jumalan lupaukseen. Usko on kunnian antamista Jumalalle, joka kaiken on tehnyt meidän puolestamme. Siksi usko on rohkeaa. Usko toimii, elää ja vaikuttaa. Elämämme lepää Jumalan työn varassa. Siksi uskon lahja on elämä.

Usko ei ole oma tekomme, ei oman tahtomisemme tulos eikä omien voimiemme varassa. Sillä usko ottaa vastaan Jumalan työn, luottaa Jumalan hyvään tahtoon ja hakee suojansa Jumalan voimasta. Näin myös meidän vanhurskautuksemme on Jumalan lahjaksi antamaa. Jumalan hyvyyden ja armon takia kelpaamme Jumalan edessä.

Sunnuntai 26.1.2025

3. sunnuntai loppiaisesta

Jeesus herättää uskon

Toinen lukukappale eli epistola: Room. 1:16–17

Kirjeestä roomalaisille, luvusta 1

Minä en häpeä evankeliumia,

sillä se on Jumalan voima

ja se tuo pelastuksen

kaikille, jotka sen uskovat,

ensin juutalaisille, sitten myös kreikkalaisille.

Siinä Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon.

Onhan kirjoitettu:

”Uskosta vanhurskas saa elää.”

91 KOMMENTIT

  1. Kuuntelin äänikirjana osia ja samalla luin tekstin 1. Pietarin kirjeen kokonaan WordProject -sivustolta

    suomeksi

    Menin ensiksi äänikirjan sivustolle, mutta äänikirja ei toistanut eka lukua.

    https://www.wordproject.org/bibles/audio/63_finnish/b60.htm

    Niinpä sitten siirryin sieltä Raamattu valikon puolelle ja näin sain sekä äänen että tekstin tulemaan näkyviin samalla kertaa alusta asti.

    https://www.wordproject.org/bibles/fi/60/1.htm

  2. Kuuntelin äänikirjana osittain sekä samalla luin koko tekstin 1. Pietarin kirjeen WordProject -sivustolta

    ruotsiksi

    teksti oli luottavissa kokonaan täältä:

    https://www.wordproject.org/bibles/se/60/1.htm

    Mutta kirjoitettu ja luettu käännös ovat eri versioita. Kun tekstien puolella lukien edettiin niin lukujen neljä ja viisi ääni ei kuulunut.

    Niinpä ajattelin kuunnella yksistään äänikirjana koko kirjeen, mutta saatoin kuunnella vain luvut kaksi ja kolme, koska luvut 1, 4 ja 5 eivät toimineen puoli seitsemän tienoilla tänä aamuna 22.2.2025.

    https://www.wordproject.org/bibles/audio/64_swedish/b60.htm

  3. Kuuntelin äänikirjana 1. Pietarin kirjeen kokonaan WordProject -sivustolta

    malajalamiksi

    https://www.wordproject.org/bibles/audio/25_malayalam/b60.htm

    Malajalam eli malayalam on dravidakieli. Kieltä puhutaan Intiassa, missä sillä on kansallisen kielen asema Malajalam on virallinen kieli Keralan osavaltion lisäksi Lakkadiiveillä ja Pondicherryssä.
    Apostoli Tuomas tuli nykyisen Keralan alueelle vuonna 58 jKr. . Intian Tuomaskirkko pitää Apostoli Tuomaan työtä historiallisena lähtökohtanaan.

  4. Kuuntelin äänikirjana 1. Pietarin kirjeen kokonaan WordProject -sivustolta

    pandžabiksi

    Pandžabi tai punjabi tai panjabi on Intian länsiosissa ja Pakistanissa puhuttava indoeurooppalainen kieli.
    Se on Pakistanin puhutuin kieli, mutta sillä ei ole virallista asemaa.
    Intiassa pandžabi on yksi Intian perustuslaissa luetelluista virallisista kielistä sekä Punjabin osavaltion virallinen kieli sekä toissijainen virallinen kieli useammassa muussa osavaltiossa.

  5. Kuuntelin äänikirjana 1. Pietarin kirjeen kokonaan WordProject -sivustolta

    tagalogiksi

    https://www.wordproject.org/bibles/audio/46_tagalog/b60.htm

    Tagalogia puhutaan Filippiineillä. Se on austronesialainen kieli. Tagalogin standardisoitu muoto filipino on toinen Filippiinien virallisista kielistä. Mielenkiintoista on, että vuoden 2000 väestönlaskennassa tagalog oli Yhdysvaltain kuudenneksi puhutuin kieli.

Matias Roto
Matias Rotohttp://www.roto.nu
Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25