Kansalaisaloite jumalanpilkkalain kumoamiseksi on nyt viimeistä viikkoaan auki. Allekirjoituksia on kertynyt reilut 4200. Tämä on vähemmän kuin kymmenesosa tarvittavasta 50 tuhannesta kannattajasta.
Onko määrä paljon vai vähän? Ainakin uskonnonvapaus.fi-sivun vaalikoneen perusteella arvioiden karkeasti puolet suomalaisista kannattaa lain kumoamista. Vain pieni murto-osa siis kävi allekirjoituksensa laittamassa. On tietysti odotettuakin että osuus on pieni.
Puolen vuoden keräysaikaan mahtui yksi väitöskirja aiheesta (Tuomas Äystö), yksi hovioikeuden vahvistama tuomio (Teemu Lahtinen) sekä aloitetta mainostettiin hiukan paperilla ja hiukan Facebookissa. Samoin keräyksen aikana mm. Päivi Räsänen kertoi harkitsevansa olisiko pykälä syytä kumota. Parhaiten nimiä saatiin silti kolmen muun aloitteen sivuvirtana, kun ihmiset tulivat muusta syystä kansalaisaloite.fi-sivulle.
Aloitteen voi vielä allekirjoittaa osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4429.
Ihmiset eivät pidä asiaa tärkeänä kun siinä ei ole kai vuosiin tapahtunut parin sakkotuoimion lisäksi juuri mitään sävähdyttävää. Tarvittaisiin muutama kunnon syyte kohistueena johonkin julkkikseen niin johan ropisi kannatusta. Muistaen tapausta Hannu Salaman Juhannustanssit.
Olen Heinolan kanssa samoilla linjoilla. Kyseisen pykälän poistamista ei nähdä tärkeäksi, koska asialla ei ole mitään merkitystä ihmisten elämässä. Nykyinen jumalanpilkkalaki on vuodelta 1999 ja sen perusteella on käsittääkseni annettu tuomio 4 kertaa.
Kansalaisaloite sopii paremmin ajamaan sellaisia muutoksia, jotka ihmiset kokevat itselleen tai läheisilleen tärkeäksi.
On niitä StatFin-tilastojen mukaan vähän enemmän, mutta joka tapauksessa harvakseltaan.
Ja tosiaan, ei näytä riittävän kiinnostavalta tämä aloite suurelle yleisölle.
Suomalaiset ovat luterilaista kansaa, ja jo äidinmaidossa saadaan tiettyjä arvoja joista kehittyy sittemmin normeja. Luulenpa, että jonkunlainen ”Herran pelko” istuu kansassamme aika lujassa vaikka sitä ei edes oikein tiedostettaisi.
Ehkä asia koetaan myös niin, että Jumalan pilkkaamien oikeasti kohdistuu kristittyihin, jotka Jumalaan uskovat. Suurin osa kansasta kun yhä kuuluu kirkkoon.
Uskonnonvapaus.fi-sivuston käyttäjät eivät liene edustava otos suomalaisista.
Eivät, mutta kansanedustajaehdokkaat lienevät edes sinnepäin, jos painottaa tuloksia puolueiden kannatusmäärillä. Toki arvio voi heittää paljonkin, mutta silti on selvää että vain pieni vähemmistö asiaa kannattavista on allekirjoittanut aloitteen.
Jori, haluatteko te ateistit ja uskonnottomat oikein urakalla lähteä pilkkaamaan Jumalaa? Taidatte saada siitä jonkinlaista lyhytaikaista pirullista nautintoa.