Kreikalta saimme demokratian. Saimme tietysti paljon muutakin, mutta ilmeisin lahja on tämä hallintomuoto, jota pidetään maailman parhaana. Joku on sitä mieltä, että valistunut diktatuuri olisi ihan paras, mutta mistä sellainen valistunut löytyisi demokratian aikana? Demokratiaan kuuluu osasia eli vapauksia. Ne ovat lailla suojatut. Vai ovatko?
Demokratia ja ne vapaudet kasvavat myös rönsyjä, joita välttämättä halittaisi, mutta, kun laki suojelee. Pilakuvat ja yleensä asioiden pilkkaaminenkin kuuluu ilmaisuvapauden piiriin, vaikka se voisi kiihdyttää tunteita toisaalla kiehumispisteeseen. Onko siis onnistumnutta vapauden käyttöä, jos asioista syntyy mellakka? Me näemme rajatapuksia myös ihan arkipäiväisessä asioiden hoidossa. Yhteiskunnallisessa toiminnassa voidaan pitää ihanteena ilmeisesti jotain eduskunnan istuntoa, jossa piti puhua juna jostain pohjoisesta Helsinkiin, että saatiin oikea äänestystulos. Valtuustoissa voi olla sellaisia demokratian esitaistelijoita, joiden mielestä jokainen asia on äänestettävä ja jokaiseen kohtaan täytyy pitää monta pitkähköä puheenvuoroa. Ylityö tietysti tuo kokouspalkkioon bonusta.
Meillä on hieno demokratian kaunein kukkanen: Kansalaisaloite. Kansan ääni kuuluu ja otetaan huomioon. Kannattaisiko kokeilla sitä, että hallinnon alat eivät tekisi yhtään lakialoitteita. Aletaan käsittelemään vain kansalaisaloitteita. Kyllä kansa tietää mikä on väärin ja tietää miten minun asiani korjataan. Mieleeni on tullut sellainen seikka, että kansalaisaloitteesta on tehty kolikko, jossa ei ole klaavapuolta. Pitäisi olla mahdollisuus laittaa vastustava nimikirjoitus, niin kansan mielipide tulisi selville. Otetaan esimerkki: Jos laittaisi liikkeelle aloitteen, että kaikista kotona säilytettävistä aseista pitää toimittaa iskuri poliisilaitokselle. Olen melko varma, että rivit täyttyisivät. Tässähän olisi paljon hyviä puolia. Ei vahingonlaukausia eikä laukauksia ylipäänsä. Ei salakaatoja. Sudet ja karhut saavat lisääntyä vapaasti.
Demokratia on enemmistön diktatuuri. Demokratia tulee kalliiksi lukuisine vaaleineen. Diktaattorin voi ”valita” (ihan sama, millä äänimäärällä) lopuksi ikää. Sen jälkeen jatkaa joku hänen sukulaisensa. Turha pitää vaaleja.
Demokratiassa on yksi vakava vika ja siksi sen kautta tulee myös vakavia vääristymiä yhteiskuntaan. On selvää, että määräenemmistö ei tee aina parhaita ratkaisuja, koska tyhmyys tiivistyy ja ihmiset ovat sopuleita. (Kärjistän tietoisesti) Virkamies hallitus voisi olla joskus paras ratkaisu, mutta ei välttämättä kaikkien makuun. Käärme tosiaan saattaa syödä häntänsä… Eikä kukaan edes huomaa sitä.
Minä en ymmärrä tässä (demokratian) yhteydessä tuota kielikuvaa; ”Käärme syö häntäänsä”.
Mikään täällä maailmassamme ei ole täydellistä, ei demokratiakaan. Olen kuitenkin käsittänyt, että maailman valtioista ne, joissa eletään ns. hyvää elämää, ovat hallitusmuodoltaan demokratioita. Esimerkiksi käyvät Pohjoismaat ja monet muut Euroopan valtiot.
Demokratiaa pitää myös kehittää ja yksi hyvä kehitysaskel on ollut kanasalaisaloite, jota blogisti luonnehtii ”hienoksi demokratian kauneimmaksi kukkaseksi.” Kansalaisaloite on Suomessa ollut voimassa vuodesta (1. maaliskuuta) 2012 lähtien. Se on osoittautunut toimivaksi, (mm. tasa-arvoinen avioliittolaki syntyi kansalaisaloitteen pohjalta) mutta sitäkin pitää vielä fiilata. On arveltu, että 50 000 kannattajaa lakialoitteen eteenpäin viemiseksi on liian alhainen. Ehkä kannatusmäärää tulisi nostaa vaikka kaksinkertaiseksi, jotta lainsäädäntökoneisto ei tukehtuisi liian runsaisiin kansalaisaloitteisiin.
En minäkään kaikea ymmärrä, mutta montaa asiaa on uskottava vaikka ei ymmärrä. Demokratia on tuottanut diktatuureja, myös kansandemokratia. Jos ajatellaan nnoita aloitteita niin eikö enemmistö olisi siellä kolmen miljoonan paikkeilla, ei 50 000 riitä demokrattiseksi ohjaukseksi. Se on ohjausta, muistuttaa vähemmistövaltaa. Hännän syönti on kylläkin paljon arkisempaa. Jos vaikkapa kahdeksi tunniksi suunniteltu kokous kestaakin kuusi tuntia, niin demokaria on syönyt demokratian ja se tlanne synnytetään häirintä huudoilla. liiallisilla ja ylipitkillä puheenvuoroilla sekä joka asiasta lipuin äänestämällä.
50 000 ei todellakaan ole demokratian voitto. Mitä kaikkea tuo vielä tuo tullessaan.
Ajassa on vahvaa individualistista henkeä, joka pyrkii maailmalla muuttamaan järjestystä monin keinoin. Kansat pauhaavat ja mielipiteen ilmaukset ovat muuttuneet väkivaltaisiksi kaaoksiksi… Edustuksellinen demokratia on vaalein valittavan edustuston asettamista valtaan, joten pyrkimys muuttamaan sen valtaa kansan aloittein on vähän samaa, kun lapselle annettaisiin valta vanhempien ohi.
On hyvä, että pienellä vähemmistöllä on ääni, mutta jos heidän asiaansa oikein lobataan, niin seuraukset voivat johtaa kansan enemmistön vastaisiin päätöksiin.
Silloin demokratia on muuttunut oudoksi demokratian manipuloinniksi.
ismo malinen
”On hyvä, että pienellä vähemmistöllä on ääni, mutta jos heidän asiaansa oikein lobataan, niin seuraukset voivat johtaa kansan enemmistön vastaisiin päätöksiin.”
Kansalaisaloitetta arvostelevien on hyvä muistaa, että Eduskunta edelleen säätää lait. Läheskään kaikki kansalaisaloitteet eivät ole johtaneet lainmuutoksiin.