Kaikki toivovat totuuden olevan puolellaan, mutta vain harva rohkenee itse asettua totuuden puolelle

 

valtaoja sanoo

Perinteiset auktoriteetit ovat sortumassa: puhutaan median murroksesta, kirkon kriisistä, poliisin ja opettajien auktoriteettia kyseenalaistetaan ja tuomiolaitosten päätösten vastapuolella on kansan oikeustaju. Mistä tämä johtuu? Aamu-tv:ssä ke 10.2.16 aihetta pohti emeritusprofessori Esko Valtaoja.  

RR: Tuhannen taalan kysymys kuuluukin: Mitä näitten tilalle? Kaikkien sota kaikkia vastaan? Kaaos? Median tilalle seinälehdet? Kirkon tilalle moskeijat? Poliisin tilalle katupartiot? Opettajien tilalle robotit? Kansan oikeustajun tilalle Antaa mennä kun on alamäki vaan-luovutusvoitto?

Hän muistutti, että tiede on vain keino hankkia tietoa maailmasta. Ei meistä kukaan rakasta tietoa silloin, kun se on omia, vahvoja luulojamme vastaan. Jos on varmaa tietoa siitä, että asiat ovat näin, mutta toisaalta mä syvällä sisimmässäni tiedän, että ne ovatkin tuolla tavalla, kyllä se, joka kärsii, on tieto, tiede.

 RR: Tiede on nähdäkseni vain eräs ajattelun aste, joka ei suinkaan ole viimeinen.

Esimerkiksi terveystietoa meillä on vaikka kuinka, mutta jos pelkkä tieto auttaisi, niin eipä meistä kukaan taitaisi olla köyhä, kipeä tai pulska. Sohvalla on helppo loikoilla vaikkapa ravinto-oppaita lukien ja samalla herkkuja mässyttäen.

Valtaoja totesi uskovansa, että noin viidennes ihmisistä uskoo melkeinpä ”mihin tahansa”. Se, mihin milloinkin uskotaan, vaihtelee aikakaudesta toiseen.  Nyt muodissa ovat enkelit. Ufot ovat menneet pois kokonaan. En ymmärrä, minne avaruusveljet ja -sisaret ovat häippäisseet. Mitä mahtaa tulla enkeleiden jälkeen? Ehkä kummitukset ovat se jees juttu, johon kaksikymmentä prosenttia tai yksi kuudesosa alkaa uskoa.

RR: Älä, veli hopea, sotke puuroja ja vellejä keskenään. Enkelit ovat olemassa. Sinullakin, Eskoseni, on oma suojelusenkeli, uskoitpa tai halusitpa sinä sitä eli et.

Kyllä Raamattu aaveetkin tuntee: Ylösalissa piileskelleet Jeesuksen ex-oppilaat pelkäsivät henkensä edestä, kun Jeesus oli surmattu. Kun Jeesus sitten tuli tuohon lukittuun huoneeseen tuosta vain oven läpi, niin toki opetuslapset luulivat aaveen näkevänsä. Vaan ylösnoussut Jeesus sanoi ei aave olevansa ja ruokaa tahtovansa.

Valtaoja huomautti, että kyseessä on kuitenkin pieni osa ihmisistä. Samojen tutkimusten mukaan suuri osa kansasta luottaa tieteeseen ja tietoon. Yliopisto on myös yksi niistä instituutioista, joiden arvostus on pitänyt pintansa parhaiten, hän sanoi.

RR: Esko hyvä, sinä ehdit eläkkeelle juuri ennen kuin yliopistojen kurjistamiskampanja toden teolla alkoi. Miten voit sanoa, että yliopistojen arvostus on pitänyt pintansa, kun siltä nyt otetaan fyrkat pois? Kyseiset opistot eivät ole tämänhetkisen hallituksen lempilapsia. Jos maan hallitus ei arvosta yliopistollista koulutusta, niin paha on arvostuksella hekumoida. Sorry.

Aamu-tv:ssä todettiin, että nyky-yhteiskunnassa tietoa on saatavilla enemmän kuin yhden ihmiselämän aikana ehtii kuluttaa. Valtaoja tuumi, että ennen oli helppo uskoa vain yhteen totuuteen, koska tieto oli nykyistä vaikeammin saatavissa. Yhteen totuuteen uskovia riittää edelleen, emeritusprofessori huomautti. He alkavat kuitenkin olla vähemmistö. Emme elä enää yhden totuuden maailmassa. Hypimme vähän hermostuneina sinne sun tänne. Etsimme, mistä löytyisi se totuus tässäkin asiassa, Valtaoja luonnehti nykyaikaa.

RR: Infoähky on jo täyttä totta: Tietoa on liikaa. Koska pystymme seuraamaan infoamista vain rajallisen määrän, meidän  on tehtävä rajauksia: Tuonne ja tuonne en lähde mukaan ollenkaan. Ja joka tietoa lisää, se myös tuskaa lisää-hokema pitää edelleen hyvin pintansa.

Toki tuo ihmisen levottomuus ja rauhattomuus on tuttu juttu. Augustinuskin totesi, että ihmissydän on levoton niin kauan kunnes se löytää levon Jumalassa. Jeesus itse sanoo olevansa (Tie), TOTUUS (ja Elämä). Sen sijaan, että kysymme, MIKÄ on totuus, meidän tulisikin kysyä, KUKA on totuus. Sillä totuus on persoona!

Jos on olemassa – Valtaojan näkemyksen mukaan – useita totuuksia, niin vapauttaako sinun löytämäsi totuus sinut? Jeesuksen löytäneet vapauttaa: ”Jos te pysytte minun sanassani, niin te totisesti olette minun opetuslapsiani;  ja te tulette tuntemaan totuuden, ja totuus on tekevä teidät vapaiksi” (Joh. 8:31b-32).

Tiedon helppo saatavuus johtaa lopulta myönteisiin lopputuloksiin, ”niin kuin mutkien kautta kaikki muukin tässä maailmassa”, Valtaoja arveli. Vaikka me seistään paikallamme nenää kaivellen, otetaan taka-askelia, ei tehdä mitään, mokataan kaamealla tavalla, loppujen lopuksi me tunnutaan onnistuvan löytämään ne oikeat keinot, miten tätä maailmaa saadaan eteenpäin.

RR: Tällä planeetalla on ollut alkunsa ja tulee olemaan myös loppu. Raamattu sanoo näin. Jumala sanoo näin Raamatun välityksellä. En jaa Valtaojan tiede/tieto-optimismia. Se on nimenomaan ihminen itse, joka tavalla tai toisella tekee kaikesta lopun. Nykyään maailmanlopun ennustajina eivät toimi hihhulisaarnaajat vaan – tiedemiehet!

Hänellä oli aamu-tv:ssä yksi neuvo annettavanaan: sosiaalisen median käyttöä olisi hyvä rajoittaa. – Some on räjähtänyt käsistä. On alettu kuvitella, että se viimeisin tieto löytyy sieltä. Loppujen lopuksi se ei ole muuta kuin kylän kaivolla juoruamista. Todellisen tiedon, uuden asian suhde hömpötykseen on kovin vähäinen.  Niin kuin minulla on ollut tapana sanoa, lopettakaa somettaminen kuukaudeksi. Lukekaa kirjaa. Maailma alkaa näyttää ihan erilaiselta.

RR: Ja justiinsa kun meikäläinenkin päätti tutustua Periskooppi-ohjelmaan, joka voisi toimia yllättävän hyvänä evankelioimiskanavana…

Se on kyllä totta, että kuukauden paussi sosiaalisesta mediasta tekisi meille itse kullekin hyvää. Etenkin näin Suuren paaston aikana, jonka aloitimme pari päivää sitten tuhkakeskiviikkona.

Itse internet on kuin loputon tiedon valtameri, Valtaoja myönsi. Mutta se on hyvin, hyvin roskainen paikka.

RR: Toivottavasti kukaan ei ole niin naiivi, että uskoisi nettitiedon olevan yhtä luotettavaa kuin vaikkapa koulukirjoissa on. Eihän sitä ole kukaan tarkistanut. Kuka tahansa pääsee kirjoittamaan ihan mitä lystää.

Kenties internet onkin vain yli äyräittensä tulvinut Tiedon Valtaoja?

 

 

 

 

  1. Eikö totuus ole vain yksi ja ainut? En voi ymmärtää että jokin asia voi olla monella tavalla. Totuus kaikkeudesta on varmasti vain yhdellä tavalla, mutta miten? Se on sitten toinen juttu, mutta ei totuus ole mikään eipäs Juupas juttu. Se on joko ON tai se on EI, se ei voi olla kyllä ja ei. Mielipiteet voivat olla mitä tahansa, mutta ei totuus sen mukaan muutu. Näin olen antanut itseni ymmärtää. Voiko meillä jokaisella olla oma totuus? Oma mielipide voi olla ja saakin olla, mutta kollektiivinen totuus on jotain, mikä on meistä riippumatta totta ja pysyvää, vaikka Raamattu sanookin, että Jumala on luonut kaiken värähtelemään… Näinhän myös tähtitieteilijät opastavat. Liike ei koskaan lakkaa…

Hannu Kiuru
Hannu Kiuruhttp://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121
Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (69 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121