Kakku erirotuisten häihin?

 

Eräässä sivuston uutisessa pohdittiin, voiko leipuri uskontoonsa vedoten kieltäytyä tekemästä hääkakkua parisuhteen rekisteröintijuhlaan. Esitän hieman raflaavamman kysymyksen:

 

Saako jättää kakun leipomatta jos erirotuiset aikovat naimisiin?

 

Uskonnollinen perustelu tälle olisi Etelä-Afrikan reformoidun kirkon opissa, jonka taustalla olevaan Raamatun tulkintaa en tarkemmin tunne. Väärä tulkinta ehkä, mutta onko maallisen oikeuden asia päättää mitkä tulkinnat ovat “oikeita”?

 

Olisiko tämä syrjintää ensinkään, jos leipuri tekisi kakkuja ilomielin mustille ja valkoisille, ja samalla hinnalla ja palvelulla, kunhan vain aviopari olisi samaa rotua? Jos tämä olisi syrjintää, miten sitten ei olisi homoparin häitä varten sama?

 

Uskoisin enemmistön vastaavan rotuesimerkkiin kielteisesti, mutta ehkä enemmistö kuitenkin pohtisi homoesimerkkiä hetken. Kai tämäkin jotain kertoo. (Asian kannalta irrelevantti on se joukko, jonka mukaan yrittäjällä ylipäänsä pitäisi olla oikeus valita asiakkaat aivan haluamallaan tavalla.)

 

Entä jos leipuri kieltäytyy leipomasta koska vaan tuntuu siltä? Pitääkö olla uskonnollinen peruste?

 

  1. Voi kun saisi tuolle Sari W:lle edes 2000 merkin rajoituksen.

    Sari, entäs jos meneteltäisiin niin että jokainen pari itse (tai uskontokunta, johon he kuuluvat) saisi määritellä nimen omalle pariliitolleen?

    ”Avioliitto” kun jo on olemassa nimenä liitolle, jolle on laissa säädetty tiettyjä ominaisuuksia. Säästäisi vaivaa lainsäätäjiltä ja -noudattajilta.

  2. Mustaihoisten syrjinnän kielto otettiin mukaan raamatuntulkintaan muutama sukupolvi sitten.

    Raamattu ja sen tulkitsijat ovat kotoisin siitä etnisestä ryhmästä, jota on maailmanhistoriassa syrjitty kaikkein eniten.

    Koko rotukäsite ja ajatus rotujen eriarvoisuudesta on sangen myöhäinen ilmiö. Roduista alettiin puhua vasta 1600-luvun lopulla ja hierarkkiset rotuluokittelut tulivat 1700-luvun puolivälissä. Raamattua oli siinä vaiheessa tulkittu jo puolitoistatuhatta vuotta. Eikä rotusorron perusteleminen Raamatulla mennyt juuri missään läpi, kun se on aika epäuskottavaa. Etelä-Afrikassa ja Amerikassa sitä jotkut yrittivät, mutta huonolla menestyksellä.