Kaksi vuohta, viisi koulupukua, Jeesus ja vähemmän perheväkivaltaa

Olin graduryhmän kanssa Suomen Lähetysseuran vieraana ja kuulin siellä erittäin mielenkiintoisen esittelyn tämän hetken lähetystyön näkemyksistä ja toteutuksesta. Ulkomaantyön johtajan esittelyn jälkeen syntyi aktiivista keskustelua mm. lähetystyön luonteesta, lähetystyön oikeutuksesta, kehitysaputyöstä ja mitä vaikutuksia lähetystyöllä on.

 

Jäin pohtimaan, miten vanhat mielikuvat lähetystyöstä käännyttämisenä elävät monien mielessä ja miten kristinuskon viemistä eteenpäin voidaan perustella. Usein kuuluu kysyttävän, että mitä hyötyä kristinuskon viemisestä on, eikö pelkkä aineellinen apu riitä? Millä muuttaa asenteita positiivisemmaksi lähetystyötä kohtaan? Luulen, että todellisista vaikutuksista ei ole tarpeeksi tietoa.

SLS:n ulkomaantyön johtaja kertoi silmiä konkreettisesta avaavan näkökulman. Erään afrikkalaisen kyläyhteisön päällikkö oli kertonut hänelle, kuinka perheväkivalta on vähentynyt huomattavasti sen jälkeen, kun kyläläiset olivat kääntyneet kristityiksi.

Miehet eivät lyö ja pahoinpitele naisia ja lapsia kuten ennen. Jos he olisivat saaneet pelkän aineellisen avun, asenteet perheväkivaltaa kohtaan tuskin olisivat muuttuneet, tai ainakin hyvin hitaasti. Siis pelkkä vuohi ja koulupuku eivät merkitse perheväkivallan vähenemistä, mutta kristittynä oleminen oli tuonut paikallisille ihmisille uudenlaisia merkityksiä ja arvoja, joka näkyi suoraan miesten käytöksessä.

Kehitysaputyön avulla heimo saa kaksi vuohta ja viisi koulupukua mutta se ei vielä muuta ihmisten käsityksiä esimerkiksi naisten ja lasten pahoinpitelystä, ihmisarvosta, koskemattomuudesta ja ihmisoikeuksista.  Kristinuskon sanoman avulla voidaan saavuttaa konkreettisia ihmisen hyvinvointiin liittyviä asioita. Viedään kaksi vuohta, viisi koulupukua, ja Jeesus, ja seurauksena on vähemmän hakattuja naisia ja lapsia.

Toki lasten kouluttaminen, ja erityisesti tyttöjen ja naisten kouluttaminen muuttaa vähitellen naisten ja lasten asemaa. Siihen panostaminen kannattaa ja auttaa aina. Mutta jos kritisoidaan kristinuskon viemistä eli lähetystyön tekemistä, niin kannattaisi pohtia sen tuomia positiivisia vaikutuksia esimerkiksi  perheväkivallan vähentymisen kautta. Se ei vaan heti tule mieleen aineellisen avun rinnalla.