Olin graduryhmän kanssa Suomen Lähetysseuran vieraana ja kuulin siellä erittäin mielenkiintoisen esittelyn tämän hetken lähetystyön näkemyksistä ja toteutuksesta. Ulkomaantyön johtajan esittelyn jälkeen syntyi aktiivista keskustelua mm. lähetystyön luonteesta, lähetystyön oikeutuksesta, kehitysaputyöstä ja mitä vaikutuksia lähetystyöllä on.
Jäin pohtimaan, miten vanhat mielikuvat lähetystyöstä käännyttämisenä elävät monien mielessä ja miten kristinuskon viemistä eteenpäin voidaan perustella. Usein kuuluu kysyttävän, että mitä hyötyä kristinuskon viemisestä on, eikö pelkkä aineellinen apu riitä? Millä muuttaa asenteita positiivisemmaksi lähetystyötä kohtaan? Luulen, että todellisista vaikutuksista ei ole tarpeeksi tietoa.
SLS:n ulkomaantyön johtaja kertoi silmiä konkreettisesta avaavan näkökulman. Erään afrikkalaisen kyläyhteisön päällikkö oli kertonut hänelle, kuinka perheväkivalta on vähentynyt huomattavasti sen jälkeen, kun kyläläiset olivat kääntyneet kristityiksi.
Miehet eivät lyö ja pahoinpitele naisia ja lapsia kuten ennen. Jos he olisivat saaneet pelkän aineellisen avun, asenteet perheväkivaltaa kohtaan tuskin olisivat muuttuneet, tai ainakin hyvin hitaasti. Siis pelkkä vuohi ja koulupuku eivät merkitse perheväkivallan vähenemistä, mutta kristittynä oleminen oli tuonut paikallisille ihmisille uudenlaisia merkityksiä ja arvoja, joka näkyi suoraan miesten käytöksessä.
Kehitysaputyön avulla heimo saa kaksi vuohta ja viisi koulupukua mutta se ei vielä muuta ihmisten käsityksiä esimerkiksi naisten ja lasten pahoinpitelystä, ihmisarvosta, koskemattomuudesta ja ihmisoikeuksista. Kristinuskon sanoman avulla voidaan saavuttaa konkreettisia ihmisen hyvinvointiin liittyviä asioita. Viedään kaksi vuohta, viisi koulupukua, ja Jeesus, ja seurauksena on vähemmän hakattuja naisia ja lapsia.
Toki lasten kouluttaminen, ja erityisesti tyttöjen ja naisten kouluttaminen muuttaa vähitellen naisten ja lasten asemaa. Siihen panostaminen kannattaa ja auttaa aina. Mutta jos kritisoidaan kristinuskon viemistä eli lähetystyön tekemistä, niin kannattaisi pohtia sen tuomia positiivisia vaikutuksia esimerkiksi perheväkivallan vähentymisen kautta. Se ei vaan heti tule mieleen aineellisen avun rinnalla.
Kun mennään rukoillen, kertoen Jeesuksesta ja Raamatun sanoman kanssa niin Jumalan muuttava voima muuttaa ihmisiä ja heidän asenteitaan, käyttäytymistään. Ihmisten tarjoama maallinen apu auttaa ihmisiä mutta se ei muuta ihmistä. Kiitos, kunnia ja ylistys yksin Jumalalle.
Itse olen aina kuvitellut, että kristinuskon viemisen tärkein tavoite on ihmisten pelastaminen iankaikkiseen elämään Jeesuksessa Kristuksessa. Perheväkivallan väheneminen on hyvä, mutta peanuts verrattuna siihen, että uudesti syntyy elävään toivoon.
Hyvä ja tärkeä kirjoitus ja aihe.
Hyvä ja tärkeä kommentti.Olemme vasta opettelemassa sosiaalista vuorovaikutusta.
Jaakko hyvä, kirjoituksessa ei arvioitu mikä on tärkein syy viedä evankeliumia eteenpäin, vaan perheväkivallan väheneminen oli yksi esimerkki uskoon tulon positiivisesta seurauksesta.
Hyvä vastaus. Epäilemättä luin tekstin vähän paranoidisesti. Alitajuntaan on tarttunut huoli siitä, että iankkaikkisuus näkökulma jää liian pienelle huomiolle tämän ajallisen rinnalla.
Olet oikeassa Jaakko ja et varmasti ole huolesi kanssa yksin. Tämä maailma ja tämä aika vievät ihmisen arjessa usein voiton – kunnes jotain sattuu ja elämä muistuttaa siitä, että sitä on mahdoton suunnitella ja hallita.