Katso video
Open Doorsin yhteistyökumppani Peony vahvistaa Kiinassa jo jonkin aikaa tapahtuneen kehityksen jatkuvan entistä selvempänä. Valtionhallinnon kristittyihin kohdistama tarkkailu uskonnollisen toiminnan kitkemiseksi ajaa kristittyjä yhä ahtaammalle. Edistyksellistä teknologiaa käytetään, ulkomaisia verkkosivuja suljetaan, sosiaalista mediaa tarkkaillaan ja jopa internetissä toteutettavia tapaamisia vakoillaan. Käytetty vainon muoto on valtionhallinnon ylimmältä tasolta ohjeistettu viranomaisille. Kirkko on kuitenkin edelleen elävä kirkko, joka toimii mm. kotikirkkoina valvonnan ulottumattomissa.
Uiguurit eivät ole ainoita ei- toivottuja Kiinan kommunistisen puolueen taholta. Onko niin, että Kiinan kommunismi saa uudelleen uskonnollisluonteisia (laajasti ymmärrettynä) piirteitä? Länsimaiset demokratiat ovat olleet hyväuskoisia (ehkä ahneitakin), ja ehkä Kiina on ”viisaudessaa” tätä hyödyntänytkin.
Ehkä läntiset sekulaarit (=ateistiset) päättäjät ovat salaa mielissään, että kristittyjä vainotaan. Heillähän on usein kaikenlaisia vääriä asenteita eettisistä ja moraalisista kysymyksistä.
Länsimaissa – jälkikristillisessäkin – on vallalla korostetusti voimakas itsekritiikki. Se ei ole ominaista monille muille kulttuureille, varsinkaan Kiinalle, ja muille kommunistisjohdannaiskulttuureille. Ei lännessä Afganistanin tai Iranin, Pohjois-Afrikan ym. kristittyjen ahdingoista juuri uutisissa kerrota – joskus ehkä sivulauseessa ohimennen. Kristillisperäisellä lännellä on jonkinlainen syyllisyyssyndrooma kolonialismista ym. Muissa kulttuureissa ei vastaavaa ole. Ei täällä täkäläisten ex-muslimikristittyjen vähemmistön ahdingoistakaan uutisoida. Ateistiksi kääntyneitä ehkä hiukan noteerataan. (Mari Turunen on harvoja rohkeita – naisia). Laiminlyönnitkin ja vakenemiset ovat joskus syntiä siinä missä ”tekosynnitkin”.
Mielenkiintoista ottaen huomioon, että kristinusko ei lähtökohdiltaan ole länsimainen.
Uiguurien ym. kaltoinkohtelusta on tietysti syytä kertoa, ja jotain tarttis tehdäkin. Kiina vain on lännen taloudelle liian tärkeä? Tarvitsemme halpaa elektroniikka-ICT:tä, edullisia aurinkopaneeleja, sähköautojen akkuja ja moottoreiden ja tuulivoimaloiden harvinaisia maametalleja. …..