Maailmanpolitiikassa ja kansojen hallinnossa yritetään kelloa ja aikaa kääntää taakse päin. Toisen maailmansodan jälkeinen kehityksen, edistyksen ja rauhan aika on uhattuna. Rauhan tavoittelusta ja liennytyksestä ollaan siirtymässä uudelleen kilpavarustelun aikaan.
Lyhytaikaisesti se voi onnistua, mutta toivottavasti tuskin kovin pitkäksi aikaa.
Putinin Venäjä ja Trumpin Yhdysvallat tavoittelevat 1800-luvun poliittisia menetelmiä, osin vieläkin vanhempia.
Siirtomaiden hankintaa harjoittivat Euroopan merivallat löytöretkillä keskiajan ja uuden ajan taitekohdassa. Idea oli sama kuin myöhemmässä kolonialismissa: käyttää siirtomaita hyväksi, kerätä niiden luonnonvarat emämaan hyväksi, ja jättää siirtomaat köyhiksi ”kehitysmaiksi”. Kolonialismin huippuaikaa oli 1800-luku.
Myöhemmin näitä kehitysmaita yritettiin auttaa kehitysavulla, mutta nyt sekin on uhattuna. Oma maa ensin!
Sen sukulaisilmiö on imperialismi, jonka mukaan suurvallat pyrkivät hallitsemaan pienempiä ja köyhempiä valtiota.
Protektionismilla yritetään suojella omaa teollisuutta ja taloutta tuonnilta käyttämällä tulleja ja tuontirajoituksia. Trump käyttää sitä myös kiristyskeinona saavuttaakseen muita poliittisia päämääriä.
Sen teho on kyseenalainen, sillä se hidastaa harjoittajansa maan talouden ja tekniikan kehitystä. Kansainvälinen työnjako veisi kehitystä eteenpäin.
Valistuksen opit yritetään unohtaa. Vallankolmijako oli Valistuksen iso keksintö: lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovalta erotettiin toisistaan riippumattomille toimielimille. Nyt niitä pyritään monissa maissa jälleen yhdistämään. Erityisen pahana pidetään riippumatonta tuomiovaltaa, jonka haluttaisiin olevan hallituksen ohjattavissa. Valistus julisti myös ihmisoikeuksia sekä tiedon ja sivistyksen merkitystä.
Demokratia on jopa antiikin perua, ja parhaaksi hallintomuodoksi todettu. Sen perustelut ovat moraalisestikin päteviä. Nyt demokratia on hätää kärsimässä. Viimeksi jopa Yhdysvalloissa sitä yritetään romuttaa.
Uskontoa, jopa kristinuskoa käytetään perusteluna täysin vastakkaisille teoille ja sen opetusten vastaisille toimille.
Lehdistön ja tiedonvälityksen vapaus on viime vuosikymmenten suuri saavutus. Nyt sitäkin yritetään sitäkin romuttaa, jopa Yhdysvalloissa, vapauden entisessä mallimaassa. Vapaa media ja riippumattomat tuomarit ovat demokratian vastustajien ja totalitarismin kannattajien inhokkilistalla ykkösenä.
Suuria väitteitä, Yhdysvalloista, en tiedä mistä olet saanut nämä tiedot, vai taitavat olla omia ajatuksiasi, vailla faktaa.
Sami P,
Kannattaa seurata uutisia. Yhdysvaltain presidentti sanoo häntä arvostelevaa mediaa ”korruptoituneeksi”, samalla kun itse on luonut oman kryptovaluutan, jolla teki satojen miljoonine voiton. Ja kaikki tämä virassa ollessaan. Ja tämä vain yksi esimerkki.
Onhan tässä tullut uutisia sekä Unkarista että USA:sta.
Voice of American rahoitus lopetetaan, presidenttiin kriittisesti suhtautuvalta medialta evätään pääsy tiedotustilaisuuksiin. Jengiläisiä ja sellaisiksi epäiltyjä lennätetään kolmanteen maahan vaikka oikeuslaitos kieltää. Benita Heiskanen totesi, että ”vallan kolmijako on lakannut toimimasta Yhdysvalloissa”.
Grönlannin valtaushaaveet ovat puhdasta kolonialismia ja Ukrainan ”rauhanneuvottelut” kansainvälisen oikeusjärjesryksen periaatteiden sivuuttamista…
Marko, Heiskanen on väärässä. Trump tekee juuri sitä mihin hänet on valtuutettu. Yksi tuomari ei voi mitään. Olen myös sitä mieltä, että samaan koneeseen olisi pitänyt laittaa, M4BL:n perustajat.
Sami P.
Lue tämä juttu ja mieti hetken.
https://www.theguardian.com/us-news/2025/mar/19/canadian-detained-us-immigration-jasmine-mooney?CMP=bsky_gu&utm_source=Bluesky&utm_medium#Echobox=1742391559
Jari, H. Niin, ei tämä muuta suurta kuvaa laittomissa maatuloissa. Tarinan yksityiskohtiin ei voi ottaa kantaa, yksityisen virkailijan päätös, ei voi leimata puuttumista laittomaan maahanmuuttoon.
Benita Heiskanen on Turun yliopiston professori. Sinäkö tiedät jotakin enemmän kuin hän? Millä koulutuksella?
Markku J,
Taidat olla väärässä. Tottakai kelloa voi kääntää taaksepäin. Mikä sen estäisi? Ei maailman asioihin vaikuta se mitä Sinä tai minä pidämme hyvänä.
Krisittyinä meidän on hyvä muistaa: ”Me tiedämme olevamme Jumalasta, mutta koko maailma on Pahan vallassa. ” (1. Joh. 5:19).
Trump, edustaa hyvyyttä, oikeutta, demokratiaa, järjestystä, aitoa Amerikkaa, sen eteen hän tekee töitä.
Fariseukset sanoivat; Saatanan voimalla hän noita tekee.
Ajatella! En olisi voinut kuvitellakaan, että jotkut suomalaiset nielevät Trumpin valheet totuutena.
No, olen kyllä lukenut, että Suomen koululaitos ja koulutustaso ovat kriisissä, joten tämä on kai tulos.
Toki kellolaitteen numeroita voi kääntää taakse päin, mutta yritin kuvata asiaa symbolisesti, että yritetään kääntää kehityksen pyörää taakse päin, palata jonkin edelliseen vaiheeseen, palauttaa jotain esim. 1800-luvun toimintatavoista, tai palata historiassa jonkin aikaisempaan vaiheeseen, se ei ole minusta mahdollista. Emme voi pyyhkiä pois sitä kehitystä, mitä on jo tapahtunut. On vain jatkettava tästä eteenpäin.
Kun Zelenskyin kone nousee kentältä, se on lastattu täyteen seteleitä, jotka Suomi auliisti lahjoittaa Ukrainan sotatoimien jatkumisen varmistamiseksi. Ja vanhukset suomalaisissa hoitokodeissa, mikäli hoitoa saavat iloitsevat siitä.
Sami P.
Trump on varas, raiskaaja, suurvalehtelija, sopimusten pettäjä jne.
Ja jokainen kohta on hyvin dokumentoitu, jopa hänen itsensä toimesta.
Ehkä fanituksella olisi hyvä olla jokin raja.
Kosti V,
Kuinka hyvin luulet vanhusten hoidon järjestettävän, jos Venäjä miehittää Suomen, kuten se on useaan otteeseen uhannut.
Ihan tosissaanko haluat Venäjän raiskaaja-murhaaja armeijan voittavan ja jatkavat Baltiaan, Suomeen ja Puolaan seuraavaksi.
Jari H. Venäjä ei ole mihkään tulossa. Ja jos tulee Ukrainalla ei ole siinä mitään merkitystä.
Jari, H. Ja missä nämä Trumpin omat dokumentit ovat?
Jari H. Tuo median pelottelu Venäjän hyökkäyksestä Suomeen joutunee liiallisesta Remeksen dekkarien lukemisesta. Eiköhän Venäjällä ole tarpeeksi tekemistä tuon aloittamansa Ukrainan sodan kanssa. Ukrainaan on lapioitu Suomesta rahaa yli 3 miljardia ja hyvinvointialueet laittavat hoitajia pakkolomalle ja sairaanhoito ontuu pahemman kerran.
Jos Venäjä hyökkää Suomeen, niin sitten se hyökkää. Onhan noita kahakoita ollut pitkin Suomen historiaa. Ei ollut isoviha ihan kiva. Ja alueluovutuksiin Suomessakin taannoin jouduttiin. Kuka tietää, mikä on Suomen armeijan henkinen tila? Vaikka armeija olisi hampaisiin asti aseistettu se ei riitä.
Jari H. Media suuret kanavat ovat demoraattien, joten niihin ei voi luottaa. Kryplovaluttoja voi luoda, voittoa saa tehdä.
Mediat lähes täysin ovat Trumpin liittolaisten käsissä (X, FB, Instagram, Fox, Washington Post). Siis kaikki Zuckerbergin, Microsoftin, Muskin ja AlhaBetan (Google) mediat.
Väitteesi on siis silkkaa valhetta.
Jari, H. Nyt kannattaa lukea ihan ensimmäiseksi perusteos.
https://www.adlibris.com/fi/kirja/trumpin-amerikka-9789523795303
Jahas, joku ei pidä tekstistäni, kun se on poistunut.
Jari H. Mites Jari Ehrnrooth toteaakaan Verkkouutisissa?
”Eurooppa ei pidä realismista Euroopassa Trumpin ronskit otteet herättävät paheksuntaa. Voimapolitiikan sijasta vanha manner on tottunut pitämään moraalisaarnoja.”
”Tolstoin väittämän mukaan toiminnan vapaus on historiassa kääntäen verrannollinen henkilön valta-asemaan. Kadunmies voi tehdä mitä huvittaa mutta valtiojohtaja ei voi sooloilla. Hänen on tehtävä se mitä historian voimavektorit määräävät, muuten hän suistuu sijoiltaan.” Kamala, mihin Trump on suistunut.
Eurooppa tässä näyttää menneen henkisesti sijoiltaan. Marko. Jätetään nyt tuo Saksan demokratian tila käsittelemättä, johon ilmeisesti viittasit.
Markku J,
Huomaan, että pimeys ja viha alkaa laajentua Suomessakin, kun vilkaisee tämän blogin väkivaltaa ja petosta fanittavia kommentteja.
Yhä enemmän alkaa vaikuttaa siltä, että valtaosa USA:n ”kristillisyydestä” on pikemminkin antikristillisyyttä. Niin vasemman laidan woke-pride ateistinen suunta kuin oikean laidan fasistinen vihakristillisyys.
Herra armahda!
Jari, H. Luulen, että olet asioista väärin informoitu.
Sami P.
Katson mitä Trump presidenttinä tekee: pettää liittolaisensa, uhkailee liitolaisiaan valloituksilla, tekee Venäjän verisen diktaattorin kanssa sopimuksia saaliin jaosta Ukrainassa, uhkailee omia maanmiehiään, uhkailee naapureitaan Kanadaa ja Meksikoa, valehtelee kaikesta, viimeksi siitä että tekee rauhan Ukrainaan 24 tunnissa jne.
Mikä on väärin informoitua?
Jari H. Niin, ihan normaalia toimintaa Amerikan presidenteiltä. Se on tapa toimia ja tehokas ja se toimii.
Jari H. Mites Jari Ehrnrooth toteaakaan Verkkouutisissa?
”Eurooppa ei pidä realismista vaan Trumpin ronskit otteet herättävät paheksuntaa. Voimapolitiikan sijasta vanha manner on tottunut pitämään moraalisaarnoja.”
”Tolstoin väittämän mukaan toiminnan vapaus on historiassa kääntäen verrannollinen henkilön valta-asemaan. Kadunmies voi tehdä mitä huvittaa mutta valtiojohtaja ei voi sooloilla. Hänen on tehtävä se mitä historian voimavektorit määräävät, muuten hän suistuu sijoiltaan.” Kamala, mihin Trump on suistunut.
Eurooppa tässä näyttää menneen sijoiltaan. Demokratiaa saksalaisittain. Berliinissä ja Saksassa ovat eräät ravintolat ilmoittaneet, että AfD:n kannattajat eivät ole sinne tervetulleita. Lisäksi. Valkoiset eivät ole tervetulleita esiintymään kansainvälisen rasismin vastaisen viikon tapahtumiin Tübingenissä ja eräillä muilla paikkakunnilla, Bild-lehti uutisoi rasismin vastaisuuden erikoisista piirteistä.
Tuossa pohtimisen arvoinen artikkeli; https://thehill.com/opinion/5198022-ukraine-conflict-disinformation/
Olen hämmästynyt. Ei meillä tietenkään ole mitään sanomista siihen, kuka on USA:n presidentti ja mikä on hänen poliittinen linjansa. Mutta miten on mahdollista, että tämän linja saa Suomessakin osakseen ihailua…!?
Nyt ei kaiketi ole tarkoitus keskustella Saksan rasisminvastaisuudesta vaan siitä, mitä seurauksia valistuksen ja kansainvälisen politiikan yhteistyön hedelmänä luotujen rakenteiden romuttamisella on.
Jos emme voi luottaa akateemisesti ansioituneisiin tutkijoihin näiden kommentoidessa tapahtumia, olemme syöksymässä pimeyteen. Vaikka jokainen kommentaattori voi joskus päästää kommentteja, jotka ärsyttävät.
Mitä s Marko on mieltä Usan päätöksistä ?
Dei – osaston lakkauttaminen
Sukupuolia kaksi lakiin kirjattuna
Aborttilainsäädännön siirtäminen osavaltiolle
Eikö yleensä tulisi tulkita päätöksiä eikä persoonaa , mutta kuulisin sinun näkemykset arvokysymyksiin ?
Mielestäni keskustelu käy yleisellä tasolla ilman konkretiaa , jos emme voj tarkastella päätöksiä .
Tuskin Marko kukaan ihailee Trumpia , mutta kristitty voi yhtyä niihin lakiuudistuksiin mitä hän on tehnyt . Liian kauan on toitotettu demokratiasta , mutta ymmärtämättä ollenkaan mitkä on demokratian peruspilarit . Ja tietysti moni toivoo että samanlaisia uudistuksia tulisi Eurooppaan pikkuhiljaa myös mitä USA ssa on tehty . Et kai Marko kuitenkaan vastusta niitä lakimuutoksia mitä Trumpin aikana on tehty?
On ihan tieteellistä faktaa ja elävästä elämästä nähtyä että nuorien sukupuoli- identtiteettiongelmat johtuvat väärästä informaatiosta , kuten Seta ry kouluvierailut meillä ei ole oikea tiedonlähde . Ja varmasti pappina tiedät elämän arvon minkä Jumala on ihmiselle antanut . Jokainen turha abortti on Jumalan pyhää sanaa vastaan . En osaa kuvitella että kristitty ajattelee lapsi äidin kohdussa on osa äidin ruumista ja voi päättää toisen elämästä . Kannattaa tutkia mitä Kamala Harris ajoi kiivaasti aborttiasiassa ja nosti oikeudenkäyntejä . Hän tuntuu olevan monen suosikki tällä palstalla kun lukee sitä miten väärä valinta Trump oli . Sananvapauden merkitys on suuri yhteiskunnan kannalta ja sen tärkeys on kristillisen ajattelun aikaansaamaa . Se ei ole syntynyt filosofien ajattelusta tai humanistien kirjoituksista . Kristityt ovat aina kärsineet yhteiskunnissa missä rajoitetaan sananvapautta ja sen hedelmät on valheen ja vaikenemisen näkymistä . Oikeustaistelu mikä on 6v kestänyt Täsänen/ Pohjola on esimerkki ja siitä näkee Suomen tilan tällä hetkellä ja kyvyttömyytenä nähdä kristillisen vakaumuksen kautta asioista . Myös ne kristityt jotka ”sovinnon hengessä” vetoavat vaikenemaan kannattavat nykysuuntausta .
Timo G. Minua ei kiinnosta puida noita esille nostamiasi ”arvokysymyksiä”. Ne kun eivät vaikuta mitenkään siihen, mitä, mielestäni selvästi kielteisiä ja meihinkin vaikuttavia, arvoja nuo Markku Jalavan esille nostamat asiat heijastavat. USA:n poliittinen järjestelmä poikkeaa monin tavoin meikäläisestä. Vallan kolmijaon haastaminen, vapaan tiedonvälityksen heikentäminen, imperialistiset ja kolonialistiset äänenpainot, omaa etua ajavan väkivallan hyväksyminen sekä suoranainen valehtelu eivät edistä mitään myönteisiä kristillisiä arvoja kuten nöyryyttä, totuudellisuutta ja heikkojen puolustamista.
Kuten Arkady Moshes totesi Ulkopolitiikka-lehdessä 2014:
”EU:n pitäisi ensinnäkin myöntää osavastuunsa nykyisen kriisin syntyyn: Venäjää provosoi nimenomaan EU:n tarjoama assosiaatiosopimus Ukrainalle. Lisäksi Saksan, Ranskan ja Puolan ulkoministerien välitysyritys Kiovassa laukaisi helmikuussa tapahtumaketjun, joka johti Viktor Janukovytšin syrjäyttämiseen, vaikka tämä ei ollutkaan länsimaiden tarkoitus.”
Edelleen. ”EU:n ehdotus assosiaatiosopimuksesta oli sinänsä tarkoituksenmukainen, mutta on turha vedota siihen, ettei Venäjän reaktiota osattu ennakoida. Länsimaat jättivät Ukrainan yksin puolustamaan alueellista koskemattomuuttaan ja joutuivat lopulta avoimeen konfliktiin Venäjän kanssa – mikä on kaksinkertainen tappio.”
Ehkä Arkady Moshes on joutunut nykyään hieman akateemisena tutkijana sivuraiteelle, kuten Markku Ruotsila. Arkady Moshes on selittänyt 20 vuoden ajan suomalaisille, millainen Venäjä on. Nyt jotkut ajattelevat, että hänen kaltaisistaan on tullut uhka Suomelle. APU 2.10.2024
Kosti, Venäjän käyttäytymistä on kauan selitetty erilaisilla malleilla ja motiiveilla. Yksi hyvä analyysi löytyy Martti J. Karin ja Antero Holmilan teoksesta ”Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii”. Venäjällä on pitkä historia oman alueensa ja valtapiirinsä laajentamisessa sekä uhriutumisessa: sotien syy on aina muualla, yleensä lännen uhassa, kuin Venäjän omassa käyttäytymisessä.
Olen samaa mieltä siitä, että EU on osavastuullinen nykyiseen tilanteeseen. EU ei kuitenkaan ole aloittanut ”sotilaallista erikoisoperaatiota” naapurimaataan vastaan, harjoittanut vuosikausia kestänyttä propagandakampanjaa sitä kohtaan tai nimittänyt koko maan muodostamista vaikkapa historiassa tapahtuneeksi työtapaturmaksi. Puhumattakaan siviilien raiskaamisesta ja murhaamisesta sekä ryöstetyn omaisuuden lähettämisestä kotiseudulle aivan vuoden 1945 tyyliin.
Kosti: Apu -lehti ei ehkä kuitenkaan ole se kaikista luotettavin tietolähde kansainvälistä politiikkaa analysoitaessa.
Marko. Matti J. Kari ei ole jäänyt minulta huomiotta. Lisäksi minulla on 1,5 metriä venäläistä kirjallisuutta, joka ei ole tietenkään ansioksi katsottava. Suomessa on vain ”yksi totuus kerrallaan voimassa” ja keskustelu pyritään torppaamaan myös täällä. Melkein huvittaa! Asiaan näyttää kuuluvan, että kaikki mikä liittyy Venäjän ja Putinin toiminnan ymmärtämiseen, leimataan putinismiksi. Ymmärtämiseen pyrkiminen ei ole sodan hyväksymistä. Kenraali Savonjousihan totesi aikoinaan: ”Sodan syyt eivät olleet mitään yksinkertaisia asioita. Ne olivat kuin lonkeroita, monien sattumusten ja historiallisten syiden summa.”
”Eurooppa ei pidä realismista, vaan myös Trumpin ronskit otteet herättävät paheksuntaa. Voimapolitiikan sijasta vanha manner on tottunut pitämään moraalisaarnoja,” kuten Jari Ehrnrooth toteaa Verkkouutisissa?
Tämäkin teksti hävisi blogista. Tänään ylen aamussa Nato-toimittaja Maria Stenroos kommentoi Trump / Putin keskustelua, jota porukalla kuulemma seurattiin ja todettiin,- ”mitähän tästä nyt taa…..sss seu…..raaa?” Trump näyttää aiheuttaneen ns. asiantuntijoille harmaita hiuksia ja aivotapahtumia, kun ei pysytä laukassa mukana. En tosiaan tiedä, mitä tästä kaikesta seuraa. Tietenkään. ”Hän säät ja ilmat säätää….”
Se siitä tosin näyttää seuranneen, että ”halullisten”? koalitio” on Eu:ssa perustettu ja vaaleilla valitsemattoman von der Leyenin kehotuksesta puolustuksen valkoinen kirja annettu halullisten käteen. Tosin se lienee vielä tyhjä paperi. Ettei vaan myös jäisi tyhjäksi ja muuttuisi mustaksi, kun velaksi eletään?
Mikäli tarkemmin ajattelee lieneekö se ihme, että USA:ssa on tultu siihen ajatukseen, että pitääkö Eurooppaa edelleen imettää rintamaidolla, kun se ei muuten pysy pystyssä.
Ukrainan sota on myös tuonut uudelleen pinnalle vanhoja reaalimaailman totuuksia, jotka näyttävät unohtuneen. Muutama lainaus Paasikiveltä:
1) Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Tosiasioita vastaan asettuminen on turhaa ponnistelua eikä voi viedä menestykselliseen tulokseen. 2) Vanha totuus on, että ulkopolitiikka kulkee sisäpolitiikan edellä. 3) Ratkaiseva maamme tulevaisuudelle on suhteemme Neuvostoliittoon (Venäjään). Se on meidän ulkopolitiikkamme peruskysymys. 4) Poliittisen realismin taju ei ole Suomen kansan vahvimpia puolia. Uskotaan, kuten asioiden toivotaan olevan, ja toimitaan, ikään kuin se, mitä toivotaan, olisi totta. 5) Kreml ei ole mikään kihlakunnanoikeus. 6) Maantieteelle emme voi mitään (Paasikiven lainaus Stalinilta).
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Suomen poliittisen eliitin ehkä kannattaisi käyttää hieman sordiinoa suunsa edessä Venäjän rajan suuntaan. Se on viisautta – kuten ortodoksit laulavat. Eikö myös yleinen havainto suurvaltojen politiikasta ole se, että he toimivat omien intressiensä pohjalta. Eu:lle – tälle sääntelyn suurvallalle – näyttää tosiaan jäävän käteen moraalisaarnaajan rooli.
Ps. Ilouutinen yleltä! Suomi on juuri tulleen tiedon mukaan maailman onnellisin kansa. USA sen sijaan kaikkien aikojen alhaisimmalla sijalla. Syykin lienee selvä, Trump!
Seija. Joo, ei Apu ole ulkopoliittinen lehti, mutta joskus sekin voi osua asian ytimeen.
Kosti V. Olen täsmälleen samaa mieltä siitä, että Suomessa yksi totuus alkaa helposti hallita, hyvinkin erilaisissa asioissa. Jo Paasikivi moitti Suomen kansaa kovapäiseksi. Jo 1918 Saksan ”poliittinen kenraali Suomessa” von der Goltz totesi, että Suomen pitää löytää keinot Venäjän naapurissa elämiseen. Mukaan luettuna valtakunnanrajan kulku Kannaksella.
Minua voi moittia elitistiksi, mutta en usko siihen, että kansan syvien rivien pitäisi päättää ulkopolitiikan suunnasta. Vaikka NATOon mentiin kansan vahvasti tukemana.
EU on alun perinkin toivonut parasta Venäjän suhteen ja ollut haluton näkemään useita realiteetteja. Itse kuulun kyllä niihin, joiden mielestä Venäjä valitettavasti kunnioittaa vain raakaa voimaa. Samalla muistutan minäkin, että mikään suurvalta ei auta ketään ilman omia valtapoliittisia pyrkimyksiä. Mutta: seuraako maantieteestä väistämättä, että Ukrainan pitäisi tyytyä olemaan Venäjän vasallivaltio, Baltian maiden ja Suomen samoin?
Olen itse leikitellyt mielessäni, olisiko Ukrainan sodan yksi ratkaisu rajojen palauttaminen aikaan ennen Hrushtshevia yhdistyneenä johonkin kaksikielisyysratkaisuun. Mutta Venäjän politiikan yksi valtavirta jo 1800-luvun loppupuolelta alkaen on ollut venäläisen väestön ”suojelu” valtakunnan rajamaissa. Ja tuon politiikan soveltaminen johti jo 1900-luvun alussa Venäjän reuna-alueiden irtautumiseen, silloin toki lyhytaikaisesti. Vuoden 1914 suuri venäläistämisohjelma oli yksi ratkaiseva tekijä oman jääkäriliikkeemmekin synnyssä.
Itse olen kyllä huolissani samoista asioista kuin Markku Jalava, kun puhutaan USA:n nykyhallinnosta. Toistaiseksi meillä on käytettävissä useampiakin arvioita siitä, mikä parhaiten selittäisi Donald Trumpin toimintaa.
Marko S. Taitaa olla lopulta niin, että juuri tuon yhden totuuden ajatus panee etsimään muitakin näkökulmia. Eurooppa oli pitkään siinä käsityksessä, kun Putinin kanssa ei puhuta niin ilmeisesti kaikki menee hyvin. Saksassa nousi iso haloo siitä, kun Scholz soitti Putinille. Ajateltiinko Euroopassa tosiaan niin, että kaikki ratkee ”mykkäkoululla ja Euroopan paukut riittävät USA:n avulla ja Venäjä häviää. Valitettavasti ajattelin sodan alusta lähtien, tosin varauksella tietenkin, ettei Venäjä häviä ja se kestää tappioita enemmän kuin länsi. Näin näyttää käyvän.
Mielestäni Paasikiven toteamus osuu oikeaan. ”Poliittisen realismin taju ei ole Suomen kansan vahvimpia puolia.” Eu:ssa etsittiin kaikkia mahdollisia ennusmerkkejä Venäjästä ja Putinista ja toivottiin ihmettä – nyt Venäjä romahtaa. Ei romahtanut (voi toki niinkin käydä), vaan nyt on Eurooppa paniikissa ja yritetään luoda kuvitelmaa, että Eu kykenee nostamaan itsensä tukasta ”loistavaksi asemahdiksi”. Saksahan sitä yritää velaksi, ilman pakollista asevelvollisuutta. US äsken. Tutkija paljastaa karun totuuden Saksan armeijasta: ”Ei houkuttele normaaleja ihmisiä.”
Tarkoitin kylläkin poliittisella eliitillä kansanedustajia ja hallitusta en sinua, vaikka eliittiin kuulutkin luonnollisesti virkasi puolesta. Natosta tosin luvattiin kansanäänestys. Ulkopolitiikan päätöksiä ei voida luonnollisesti alistaa kansalle ja pyrkimys Naton-jäseneksi oli tehty jo aikoja sitten. Olen toista mieltä tuosta kansan tuesta. Se masinoitiin poliittisen eliitin ja median avulla ja siten saatiin kansalta oikea tulos. Se on samaa luokkaa, kuin liittyminen Eu:n jäseneksi. Sitä voi toki miettiä, oliko tuo Nato-päätös sitten autuudeksi, kun Trump teki uudeksi kaikki.
Raakaa voimaa Venäjä on käyttänyt jo tuhat vuotta. Vaan mitä tuolle kansalle teki Mongolien hyökkäykset Kiovan Rusiin? Eipä ole pitkä siitä, kun Putin muistutti myös Suomen kuuluneen Venäjän keisarikuntaan. Entä onko Eu ollut laajentumishaluinen? Se minua askarruttaa, mitkä tässä loppujen lopuksi ovat olleet Euroopan tarkoitusperät, kun Eu:n ja Saksan, Ranskan ja Puolan ulkoministerien välitysyritys johti konfliktiin.
Vai alkoiko kaikki Bukarestista, kuten Chicagon yliopiston politiikan tutkimuksen professori John J. Mearsheimer The Economist -lehdessä julkaistussa analyysissaan kirjoittaa.
”Siellä USA:n presidentti George W. Bush painosti jäsenmaat julistamaan, että Ukrainasta ja Georgiasta ”tulee jäseniä”. Venäjän johto reagoi välittömästi todeten päätöksen uhkaavaan Venäjän olemassaoloa, ja vannoi, että näin ei tule tapahtumaan. ”Tunnetun venäläisen lehtimiehen mukaan Putin raivostui, ja varoitti, että jos Ukraina liittyy Natoon, se liittyy ilman Krimiä ja maan itäosia. Putinin mukaan Ukraina vain hajoaa kappaleiksi. Liittokansleri Merkel ja muistaakseni Ranska vastustivat ehdotusta.
Näyttää maantieteestä myös seuraavan yhtä ja toista. Suomi sai itsenäisyyden, sitä en tiedä miten Ukrainan käy. Mutta ei voi olla niin, että Suomella on Ukrainan rahoituksen suhteen piikki auki. Entä Trump. Kekusteluyhteys avattiin. Vai miten olisi käynyt Kamala Harrisin osalta? Olisiko kaikki nyt paremmin?
Marko olen pettynyt kun et halua käsitellä asioita kristilliseltä kannalta . Trumpin puheet ei jää jälkeen vaan ne lait ja niillä on merkitystä USA n kansalle ja toivottavasti meille myös . Keskustelu ei ole rakentavaa jos emme voi tarkastella niitä tosiasioita mitä valtiovalta on tehnyt eli USA valtio . Sen me voimme varmasti tietää että USA kansa mm. halusi muutosta sananvapauteen ja sen se sai lainsäädännön kautta mutta täällä pienessä Suomi nimisessä maassa se ei maistu meille , vaikka oman maan sananvapaus on jo saanut suuren mainehaitan vapaan demokratian maissa , joissa ihmetellään miten Suomi on tähän ajautunut . Demokratian kautta tuleva sananvapaus eikä myöskään uskonnonvapaus ole Suomessa kovin korkealla tasolla . Valtion kirkko ajaa Jumalan sanan vastaisia päätöksiä ja jäsenet uhriutuu ja ajattelevat taistelevansa harhaopettajia vastaan hiljaisella myöntymisellä .
Timo G. Kristillistä arvokeskustelua Suomessa ei minusta kannata käydä kierrättämällä se USA:n kautta. Eikä ottamalla mallia USA:sta ja sen kristillisen oikeiston tavasta käyttää kristillisiä arvoja politiikassa. Useammasta syystä. Olen aika monta kertaa ollut eri mieltä Markku Jalavan kanssa, mutta en halua edistää niin sanottua red herring -argumentaatiota eli alkaa keskustella esille nostetun asian vierestä.
Timo G.
Amerikan valtavirta ”kristillisyydet” on hyvin kaukana siitä, mitä kristinuskon on.
MAGA-”kristillisyys” julistaa väkivaltaa, pakkoa ja alistamista; WOKE-”kristillisyys” julistaa ateismia ja siveettömyyttä. Ei näiden välillä voi valita, molemmat ovat aidosti antikristillisiä ideologioita.
No meillä on erilainen tapa arvoida asioita . Me haluamme puhua kristillisyydessä niistä teoista mitä Jumala on tehnyt puolestamme . Ja oikea arvointi on politiikon arvioinnissa hänen teot . Siihen ei tarvitse kytkeä mitään muuta eikä levittää keskustelua otsikkojen alle ja yrittää kuvata kolonialismin tai historian kautta asioita . Keskustelu käy jollain tasolla joka ei tunnu koskettavan kuin ihmisten mielipiteitä ja tykkäämisiä ja heidän aasinsiltoja viedä keskustelua pois itse asiayhteydestä . Voi reilusti sanoa että Trump ei käytäytynyt kristillisien arvojen mukaisesti sanoessaan jostakin henkilöstä arvostelua tai hän ei puhunut totta , joko väärän tiedon turvin tai tahallaaan tai hän on omakehuisen oloinen. Mutta rehellinen ihminen voi myöntää että ne lait mitä on Trumpin valtakaudella säädetty on hyviä kristillisen ajatusmaailman turvin tai hyvä kun hän pyrkii rauhaa välittämään , kun ihmisiä kuolee paljon joka päivä . Sananvapauden ajaminen on myös hyvä asia . En ymmärrä miksi ihminen ei voi yrittää suhtautua objektiivisesti asioihin vaan keksiä ja viedä johonkin historian tapahtumiin ja perusteluihin , jotka eivät muuta sitä tosiasiaa mitä lakiteksti sanoo ja mitkä on sen vaikutukset on yhteiskuntaan . Tuntuu että kotimaa24 palstalla käydään koko ajan jotain poliittista vääntöä ilman asiaan paneutumista Trumpista . Moni tuntuu olevan pelkän median varassa usan politiikan suhteen ja leiri on valittu . Samoja argumentteja jostain kristillisestä oikeistosta on jo kuultu , mitä väliä kuka on Trumpia äänestänyt , siellä on varmasti ateisteja , kristittyjä , muslimeja ja monenlaisia hihhuleita , so what ! Absurdia kuvata ensin historiaa ja tulkita sitä asiantuntevin kommentein ( jokainen oman näkemyksen mukaan) ja sitten arviointi nykyaikaan muuttuu henkilön haukkumiseksi . Jotain ihmeellistä vihaa ja katkeruutta on osalla kristityillä ihmisilläkin , kun on kova tarve leimata Trump itse pahaksi , että kristilliset toimittajatkin rupeaa armon merestä kalastelemaan Trumpin vanhoja syntejä ja julki tuoda niitä. Taitaa osin pitää paikkaansa yhden opettajan lausunto: kyllä seurakunnissa tunnustetaan syntejä , mutta toisten syntejä
Timo G. Ei meidän pidäkään ”demonisoida” sen enempää Donald T:ia kuin Vladimir P:ia. Tässä näyttää valitettavasti tapahtuneen polarisaatio myös kristityiksi tunnustautuvien keskuudessa. Meidän pitää yrittää ymmärtää myös sellaista, mikä eroaa omasta käsityksestämme.