Maailmanpolitiikassa ja kansojen hallinnossa yritetään kelloa ja aikaa kääntää taakse päin. Toisen maailmansodan jälkeinen kehityksen, edistyksen ja rauhan aika on uhattuna. Rauhan tavoittelusta ja liennytyksestä ollaan siirtymässä uudelleen kilpavarustelun aikaan.
Lyhytaikaisesti se voi onnistua, mutta toivottavasti tuskin kovin pitkäksi aikaa.
Putinin Venäjä ja Trumpin Yhdysvallat tavoittelevat 1800-luvun poliittisia menetelmiä, osin vieläkin vanhempia.
Siirtomaiden hankintaa harjoittivat Euroopan merivallat löytöretkillä keskiajan ja uuden ajan taitekohdassa. Idea oli sama kuin myöhemmässä kolonialismissa: käyttää siirtomaita hyväksi, kerätä niiden luonnonvarat emämaan hyväksi, ja jättää siirtomaat köyhiksi ”kehitysmaiksi”. Kolonialismin huippuaikaa oli 1800-luku.
Myöhemmin näitä kehitysmaita yritettiin auttaa kehitysavulla, mutta nyt sekin on uhattuna. Oma maa ensin!
Sen sukulaisilmiö on imperialismi, jonka mukaan suurvallat pyrkivät hallitsemaan pienempiä ja köyhempiä valtiota.
Protektionismilla yritetään suojella omaa teollisuutta ja taloutta tuonnilta käyttämällä tulleja ja tuontirajoituksia. Trump käyttää sitä myös kiristyskeinona saavuttaakseen muita poliittisia päämääriä.
Sen teho on kyseenalainen, sillä se hidastaa harjoittajansa maan talouden ja tekniikan kehitystä. Kansainvälinen työnjako veisi kehitystä eteenpäin.
Valistuksen opit yritetään unohtaa. Vallankolmijako oli Valistuksen iso keksintö: lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovalta erotettiin toisistaan riippumattomille toimielimille. Nyt niitä pyritään monissa maissa jälleen yhdistämään. Erityisen pahana pidetään riippumatonta tuomiovaltaa, jonka haluttaisiin olevan hallituksen ohjattavissa. Valistus julisti myös ihmisoikeuksia sekä tiedon ja sivistyksen merkitystä.
Demokratia on jopa antiikin perua, ja parhaaksi hallintomuodoksi todettu. Sen perustelut ovat moraalisestikin päteviä. Nyt demokratia on hätää kärsimässä. Viimeksi jopa Yhdysvalloissa sitä yritetään romuttaa.
Uskontoa, jopa kristinuskoa käytetään perusteluna täysin vastakkaisille teoille ja sen opetusten vastaisille toimille.
Lehdistön ja tiedonvälityksen vapaus on viime vuosikymmenten suuri saavutus. Nyt sitäkin yritetään sitäkin romuttaa, jopa Yhdysvalloissa, vapauden entisessä mallimaassa. Vapaa media ja riippumattomat tuomarit ovat demokratian vastustajien ja totalitarismin kannattajien inhokkilistalla ykkösenä.
Markku, en ymmärrä vertausta 1800 lukuun, miten se olisi mahdollista. Trump haluaa seurata Amerikan perustaja isien julistusta ja tähän on saanut mandaatin 72 miljoonalta äänestäjältä, voittaen melkein kaikissa osavaltioissa.
Kellolaitteesi kuva näyttää juuri siltä mihin suurin osa amerikkalaisista ei luota, eikä pidä uskottavana. Kellosi on väärässä ajassa.
Historia on eräässä mielessä myös aaltoliikettä. Ranskan itsevaltiutta seurasi vallankumous ja tasavalta, joka muuttui sotilasdiktatuuriksi ja keisarikunnaksi. Sitä seurasi restauraatio, vallankumous, epävakaisuus ja tasavalta, joka muuttui vallankaappauksella keisarikunnaksi. Se tuhoutui sotaan ja vallankumousyritykseen, jota seurasi tasavalta…
Nyt taitaa USA:n vuoro kokea seuraava iso poliittinen murroksensa
Venäjälle annetut lupaukset joista Sasch puhui , voi vaikuttaa hyvinkin uskottavilta , mutta näihin Venäjä ei ole vedonnut kuin vasta halutessaan lisää hallintomaita . Venäjän linja on edelleen Stalinia kunnioittava ja sama suhde ihmishenkiin , kun 30- luvulla Ukrainassa kuoli nälkään monta kymmentä miljoona ihmistä ja Stalin varmasti tiesi tämän . Kaikki kolme ; Kiina , Venäjä ja USA pyrkivät olemaan suurvaltoja ja hallitsemaan ja dominoimaankin maailmaa . Kysymys on kuitenkin mitä suurvalta asemassa Kiina ja Venäjä tekevät auttaakseen muiden maan kansalaisia ilman omaa etua suuresti . Toki USA myös haluaa omia etuja mutta Kiina ja Venäjä ei arvosta ihmisoikeuksia eikä välitä toisinajattelijoiden hengestä ja tätä on näissä maissa jatkunut pitkään . Kuitenkin näistä kolmesta ehdottomasti paras vaihtoehto on USA ja siinä mielessä on uskomatonta USA mustamaalaamista . Ei Kiinan johtajan valinnasta tai Putinin valinnasta kukaan närkästynyt . Samaan aikaan ukkoja lentelee ulos ikkunoista ja lentokone ammutaan alas ja uudelleenkoulutusleirit täynnä .Uikuureista ei riitä palstasenttejä . Ehkä tämä kuvastaa sen tietoisuuden että USA politiikka ja virtaukset vaikuttavat ennen pitkään Eurooppaan ja Suomeen asti . Euroopasta ei löydy yhteishenkeä mihinkään puolustukseen. Saksa nuolee haavoja ja ajattelee vain omaa teollisuuttaan , Ranska on omahyväinen sekavaltio jossa pyritään sulattamaan kaikki yhteen, Turkki saa heilua kahdella tuolilla Islamilaisuuden takia . Venäjän naapurivaltiot Baltiassa muistavat ja tietävät mikä on naapurissa todellisuus . Suomi- poika laittoi tykistön kuntoon ja puolustuksen jos idästä tulee vierailuja . Tämä oli pitkään suomen puolustusvoimissa peitelty ”skenaario ” että jos vihollinen tulee , vaikka koko suomen puolustus on varautunut 40 – luvulta lähtien siihen että vihollinen tulee idästä .
Oli taas uutinen : Trump lopettaa opetusministeriön! Vallan kolmijako bla blaa !
Ei voi lukijaa vaatia muutakuin uskoa kuin että on Trump aivoton mies kun ajaa koulutuksen alas .
Taustat ovat uutisissa täysin poissa , USA n koululaitos on kriisissä ja opiskelijoiden pisteytys tippunut rajusti . Se on tietysti sivujuonne ketkä siihen ovat sen ajaneet , mutta valtaapitävien on oltava huolissaan oppilaiden pärjäämisestä . Tähän aiheeseen olisi hyvä palata vaikka 3 vuoden päästä ja arvoida pisteiden osalta uudestaan miten muutos on vaikuttanut kun marxilaista ideologiaa ei syötetä valtiovallan toimesta .
Presidentti Trumpin toimeenpanomääräys koulutusmahdollisuuksien laajentamisesta antaa vanhemmille, osavaltioille ja yhteisöille mahdollisuuden ottaa hallintaansa ja parantaa kaikkien opiskelijoiden tuloksia.
Hyvin vastuullinen ja demokratian nimissä tehty päätös . Palataan näihin pisteisiin 3 vuoden päästä . USA tuntevat voi kertoa opiskelusta nykyaikana miten opetusministeriö jakaa ”tietoa ” lapsille ja nuorille . Opetusministeriö ei ole ihan samanlainen kuin Suomessa että ei tarkoita yhtäkuin meiltä lopetettais opetusministeriö . Ymmärrän kyllä täysin minkä kuvan kaikesta saa kun on meidän median varassa joka ottaa kaikki uutiset vasemmistomedialta . Ennen syytettiin keltaista lehdistöä mutta mielestäni YLE on vielä pahempi ja paljon isompi vaikutusvallastaan kuin muut .
Mieleen tuli Markun tekstistä 1 Kor 15:19 ”Jos olemme panneet toivomme Kristukseen vain tämän elämän ajaksi, olemme säälittävimpiä kakista ihmisistä.” Tämän päivän uutisten kontekstissa tuo teksti rohkaisee. Näemme TV:ssä miten innolla ja iloisin kasvoin uutisissa kerrotaan kilpavarustelun alkamisesta. Sota johon nyt valmistaudumme tulee olemaan paljon kaikkia edeltäviä sotia tuhoisampi. Sota on jotain jonka koko olemusta ei voi käsittää, jollei sitä ole itse kokenut. Se on pahinta mikä ihmiskuntaa voi kohdata. Tästä huolimatta meidän on siihen varustauduttava. Mitä paremmin asevarustelu hoidetaan, niin sitä suurempaa tuhoa on luvassa.
Jumalan yhteydessä ja Häneen uskoen meillä on mahtava mahdollisuus säilyttää sisäinen rauha ja levollisuus. Tietäen, että maailman suuret tapahtumat on Jumalan käsissä. Meidän on erityisesti tänä aikana hyvä kääntää katseemme siihen mikä on pysyvää ja iankaikkista. Ettei se pelko, joka maailmaa alkaa hallita valtaisi meitäkin. Vain siten voimme rohkaista , niitä joita viimeaikaiset uutiset kauhistuttavat.
Juuri näinhän se on , meillä kristityillä ehkä sitä pelkoa ei ole tulevasta , mutta katse voittajaan on hyvä pitää elämässä ja mielessä .
Olen miettinyt kun aika moni uskova , myös tunnettuja luterilaisia myös ajattelee lopun olevan käsillä ihan pian ja vainojen alkavan näistä sodista mitä on ollut ja on . Hetkeä ei kukaan tietysti tiedä mutta olen taipuvainen ajattelemaan että koittaa vielä ”valherauha ” jossa ei sodat näyttäytyisi suurena vaan kansakunnat näennäisesti ovat sopuisia ja sitten alkaa loppunäytökset . Toisille USA n tapahtumat näyttäytyy synkiltä ja vaikuttaa epätoivoon kääntyvän maailman . Toisille taas toivoa paremmasta . Ja sitä kaikkea mitä tapahtuu USA ssa niin sen tulkinta on vaikeaa koko ihmiskuntaan . Ilmeisesti historia ei toista itseään kun on valtoja maailmassa joiden pyrkimyksiä on estetty ja jos ne saavat vallan niin ei tiedä mitä tapahtuu.
Jokainen meistä on valistuksen perillinen. Samalla on hyvä muistaa, että valistus ei ollut mikään yhtenäinen aatesuunta eikä sen suhde esimerkiksi kristinuskoon ollut yhtenäinen. Aatehistoriassa on pohdittu myös sitä, oliko pietismi itse asiassa osa valistusajattelua (yksilön uskon korostaminen). Tässä mielessä ”kelloa” ei voi kääntää taaksepäin.
Järjen (=ihmisen ajattelukyvyn ja vaikutusmahdollisuuksien sekä tieteellisen ajattelun ja koulutuksen) korostaminen, vallan kolmijako-oppi, ihmisoikeudet, tasa-arvo, hallitusvallan vastuullisuus kansalle sekä rangaistusten inhimillistäminen ovat suuressa määrin tehneet länsimaista sen menestystarinan, mistä olemme kaikki saaneet nauttia. Valistukseen liittynyt kritiikitön kehitysoptimismi romahti ensimmäisessä maailmansodassa ja järjen yksipuolinen ihannointi rapautui jo 1800-luvun alkupuolella sekä viimeistään toisen maailmansodan seurauksena. Itse asiassa valistusaika synnytti myös erilaiset salaseurat.
Demokratia edellyttää toimiakseen monia asioita. Yksi tärkeimmistä on koulutus ja siihen liittyen vapaa sekä puolueeton ja kriittinen tiedonvälitys yhdistyneenä kaikkia yhdenvertaisesti sitovan lainsäädännön kunnioittamiseen. Meidän näkökulmastamme on aika ilmeistä, että juuri nämä asiat ovat nyt vakavasti haastettuina USA:ssa. Kristinuskon nimissä. Ja syitä sopii kyllä pohtia sekä kysymystä, mitä asialle voisi tehdä. Me emme tosin voi ratkaista kysymystä vaan se on yhdysvaltalaisten itsensä tehtävä.
Marko S. Mikäli usko ymmärretään pietismissä henkilö-kohtaiseksi “elävän uskon armon vilaukseksi,” joka luo yhteyden Kristukseen sydämessä ja valistus pyrki erottamaan tosiasiat ja arvot toisistaan, niin pietismi ei ollut valistuksen uhkatekijä, vaan ne olivat keskenään kaiketi jonkinlaisessa symbioosissa. Mutta kuten tunnettua pietismistä tuli uhkatekijä viralliselle kirkolle.
Mutta mistä sen tietää vaikka kello kääntyy vielä taaksepäin ja joku nykyajan Liisbet tulee jostakin – Huutavan äänestä korvessa – ”hulluksi” ja tuo ”hulluus” tarttuu kulovalkean tavoin vielä muihinkin ja jotkut polvistuvat maahan ja toiset huokailevat mielettömällä kiivaudella apua ja pelastusta huutaen, että joku Laihianderin kirkkoherra ei tiedä mitä tehdä?
Mistäs sitä tietää, vaikka kellon viisarit alkavat pyöriä taaksepäin, että humahtaa? Vaikka Jakob Bonsdorff olikin sitä mieltä, että ”Helvetin tuli on pelkkä allegorinen käsite eikä paholainen enää vaikuta ihmisten keskuudessa.”
Kosti V. En puhunut pietismistä uhkatekijänä valistukselle. Pietismi oli juurikin valistuksen rinnakkaisilmiö ja sillä tavoin osa laajempaa kokonaisuutta, jolle oli ominaista yksilön korostaminen.
Nykyisessä kirkkohistorian tutkimuksessa sekä pietismiä että ortodoksiaa pidetään usein luterilaisen kristillisen kulttuurin muotoina. Pietismissä oli vaarallista sen haaste kirkolliselle yhtenäiskulttuurille, jossa maallinen ja hengellinen limittyivät. Suomessa kirkko oli jo 1800-luvulla huomattavasti suvaitsevaisempi pietismille, mutta nimenomaan maallinen esivalta (keisari Nikolai I neuvonantajineen) piti sitä vaarallisena. Tästä syystä tuomiokapitulienkin oli otettava tiukka linja pietisteihin.
Mutta tämäkään ei taida liityyä blogin aihepiiriin…
Marko S. Totesin myös, että pietismi ei ollut valistuksen ns. uhkatekijä, vaan ne olivat keskenään jonkinlaisessa symbioosissa.
Mutta en oikein ymmärrä Markku Jalavan väitettä, että USA:ssa demokratia yritetään romuttaa? Eikö liberaalin demokratian ideana ole sallia toisistaan poikkeavat ja vastakkaiset näkemykset? Varapresidentti Vancen käynti Münchenissä oli Euroopalle sen sijaan liikaa. Euroopassa ja varsinkin Saksassa on ohjatun demokratian malli, jossa osa äänistä mitätöidään ja näin saadaan pidetyksi vasemmisto ja sen inter-esi-henkilöt niskan päällä.
Oikeistokonservatiivisia puolueita pidetään paitsiossa, vaikka ne saisivat viidenneksen äänistä. Suomessa sentään ei ole aivan näin, vaikka PS on melkein liikaa, myös evl-kirkolle. En ole niin hyväuskoinen, että vallassa olevat luopuisivat siitä vapaaehtoisesti, vaan kaikki keinot ovat näköjään käytössä.
Saksassa hallituskumppanit CDU,CSU ja SPD päättivät vihreiden tuella vain hetkeä ennen uuden parlamentin järjestäytymistä Saksan talouteen jopa vuosikymmeniä eteenpäin vaikuttavasta giganttisesta velkapaketista. Kaikki Saksassa tietävät, että tähän monien asiantuntijoiden mielestä demokratiaa vakavasti kyseenlaistavaan temppuun on vain yksi syy: vaaleissa hyvin menestyneiden AfD:n ja Linke-puolueen paikkaluvun kasvu. Äänestäkää ja valitkaa miten haluatte, me teemme miten itse haluamme. Onpa hieno malli demokratiasta.
Tuohon muuhun mitä kirjoitin liittyy sinunkin tuntemasi kirja: Tor Krook Väkelserörelserna i Österbottens Svenska Församlingar under 1800-talet.
Kosti V. Parhaat esitykset ovat minun mielestäni Erkki K. Osmonsalon vanha artikkeli Nikolai I:n hallituksen politiikasta herännäisliikkeitä kohtaan ja Heikki Ylikankaan Körttiläiset tuomiolla. Tor Krook teki tärkeää perustutkimusta ja on toki tuttu. Kuten myös Eino Murtorinteen yleisesitys 1800-luvun kirkkohistoriasta.
Mitä demokratian tilaan USA:ssa ja muualla tulee, USA:n demokratian tilan arvioidaan käsittääkseni heikentyneen.
Kolme pointtia: 1. Demokratian toteutuminen edellyttää tietenkin kaikilta sitä, että noudatetaan vaalilainsäädäntöä. Eli ei yritetä kiistää selviä vaalituloksia silloin, jos itse hävitään ja sitten kostetaan lakia noudattaville, kun taas on päästy valtaan. USA:ssa tilanne on käsittääkseni paikallistasolla se, että erilaisilla vaalipiirien rajamuutoksilla yritetään varmistaa omaa asemaa (toki samaa on tapahtunut myös Suomessa).
2. Sitä, kuinka järkevää tai (moraalisesti) oikein on yrittää eristää jokin poliittinen puolue vaalituloksesta riippumatta, voidaan varmasti olla eri mieltä: AfD on samassa tilanteessa kuin Ruotsidemokraatit pari vaalikautta sitten. Suomessakin on ollut yritystä eristää PerSu:t. Tosin 1930-luvulla Svinhufvud teki saman sosialidemokraateille Suomessa ja Kokoomus oli tunnetusti pitkään paitsiossa ”yleisten syiden” vuoksi. Joten ilmiö ei ole mitenkään uusi.
3. Liberaalin demokratian (ja liberaaliteologisen kirkkopolitiikan) ongelma palautuu minun mielestäni J J Rousseauhun. Hän totesi kansalaisuskonnosta kirjoittaessaan, että siinä on vain yksi negatiivinen ”dogmi”: suvaitsemattomuutta ei saa suvaita. Jos viidesosa kansasta äänestää vaikkapa Venäjä-mielisiä maahanmuuton vastustajia, niin nämä voidaan todeta tällaisiksi ”suvaitsemattomiksi”: Koska Venäjä on laajentumishaluinen autokratia ja maahanmuuton vastustaminen suvaitsemattomuutta. Tietenkin tällainen arvio vaikkapa nyt AfD:stä voidaan kyseenalaistaa. Samoin Rousseaun näkemykset.
Ongelma on siis lyhyesti se, että ainakin täkäläisestä näkökulmasta käsin Trump & co pyrkivät sivuuttamaan demokratian kulmakivenä olevan lakien kunnioituksen ja monikeskisen maaailmanjärjestyksen. Uutisissa on eilen ja tänäänkin kerrottu, mitä seurauksia Trumpin hallinnon arvokonservatiivisilla vaatimuksilla poistaa tiettyjä sanoja mitä erilaisimmista teksteistä on diplomatiassa ja jopa yliopistojen välisille tutkimushankkeille.
Minne menet Eurooppa. EU:n puolustus, USA, Ukraina ja Venäjä sekä Iranin uhka: Timo Soini, Worldwide Strategyn johtaja Rafael Bardaji ja Jacek Czaputowicz, prof. Puolan entinen ulkoministeri. 16.3.2025.
https://www.tv7.fi/arkki/minne-menet-eurooppa/eun-puolustus-usa-ukraina-ja-venaja-seka-iranin-uhka_p101817/
Tri Rafael Bardaji, Espanjan entinen turvallisuusneuvonantaja, nykyinen Worldwide Strategyn johtaja toteaa mm. ”Eurooppalaiset ovat eläneet fantasiamaailmassa. Kaikki munat ovat olleet arvojen korissa. Brysselissä on nyt päättömiä kanoja. Yhdysvalloissa on realistinen presidentti. Hän on enemmän Thukydides kuin Pyhä Augustinus. ”Zelenskyi on saanut myydyksi meille suurimmat mahdollisimmat vaatimukset, eli paluun vuoden 1991 rajoille ja Venäjä pois Ukrainan maaperältä ja Putin pois Kremlistä, joka on epärealistista.”
Kun Bardajilta kysyttiin riittääkö kahden tai kolmen maan kapasiteetti ydinpelotteeksi Euroopassa vastaamaan välittömiin haasteisiin, Bardaji totesi siihen: En usko ja hän antoi vain yhden esimerkin: ”Kun Macron sanoi kolme vuotta sitten, että Nato on aivokuollut, – kukaan ei välittänyt. Myötäiltiin vain. Kun Trump kutsui Natoa aikansa eläneeksi, alkoi hirveä poru,- koska USA on turvallisuutemme selkäranka.”
Jos italiaisilta ja espanjalaisilta kysyy nyt, kuka heitä uhkaa, niin se ei liene Venäjä, vaan ennemmin Algeria, Libya tai Marokko. ”Jotkut Espanjan poliitikot sanovat osaksi perustellusti, että jokainen Ukrainaan kulutettu euro on poissa etelärajan puolustuksesta. Grönlannin ongelma? Bardajin vastaus: ”Jos menee Brysseliin ja kysyy EU:n viranomaisilta, mikä on Arktisen alueen ongelma, – niin välitön vastaus on jääkarhujen pelastaminen.” 🙂
Kun nähdään USA tilanne niin surullisen huonolta ja suunnan olevan väärä, niin tämähän tarkoittaa sitä että meno olisi pitänyt jatkua demokraattien ajaman politiikan kaltaisena ? Tuntuu jotenkin että tässä tapahtuu tietynlaista ”hengellistämistä” vastavoimien puolelta.
Todellisuus missä USA on elänyt on polarisaatio , kansan tyytymättömyys monissa asioissa ideologian murtautuminen vapaan ihanteen yhteiskuntaan . Maahanmuutosta kasvavat ongelmat , oliko nyt Bidenin kaudella 8 miljoonaa maahanmuuttajaa tullut USA han , jonka vaikutukset on tuonut turvattomuutta ja rikollisuutta yhteiskuntaan. Koululaitos mennyt oppimistulosten kautta alaspäin , tyypillinen byrokratian kasvattaminen, joka on jenkeille paljon pahempi asia kuin meille , puolisokeille suomalaisille , joille riittää perusteluksi muutama poliitikan lause perustaa joku uusi instanssi ja vwromaksajat ovat kilttejä antasin käsin. Näiden turhien rakenteiden purkaminen on työlästä. Jos avoin kansanvaltainen demokratia toteutuisi ja ihmiset saisivat suoralla kansanäänestyksellä päättää Suomessa asioista niin valtion talouden näkymät olisi paljon paremmat . Sen lisäksi että virastoista tullut ideologian ajureita kuten maailman järjestöistä nähdään myös on YK WHO THL Suomessa jne . Demokratia ja sen peruspilareita katsoen ilman uskontoa tai ideologiaa , on selvä näkymä että sananvapaus on tärkein asia mikä luo pohjaa niin koululaitokselle, tieteelle ja kaikelle yhteiskunnalliselle kehitykselle . Ja en edelleenkään ymmärrä keskustelukultuuria , jossa monin tavoin pyritään osoittamaan väärä suunta ja esittämättä mitään muuta ratkaisua tilalle . Vaihtoehto olis Trumpille ollut Kamala Harris , vaikka sivullisena käsittelemme asiaa mutta jonkinlaisena tienviittana kenties koko länsimaiselle elämänmenolle. Ihmetystä on herättänyt tämä woke – hiljaisuus , joka vaikuttaa myöntymisen merkkinä vai eikö sen hedelmiä tunnisteta ?
Vallan kolmijako-oppi tarkoittaa lähtökohtaisesti mallia, jossa lainsäädäntövalta, toimeenpanovalta ja tuomiovalta ovat erillään. Lainsäädäntövaltaa käyttää jollakin edustavaksi katsotulla tavalla valittu edustuslaitos, toimeenpanovaltaa hallitus ja presidentti sekä tuomiovaltaa molemmista riippumattomat tuomioistuimet. Lisäksi tähän malliin liittyy erilaisia muita tärkeitä seikkoja kuten sanan-, mielipiteen-, ja kokoontumisvapaus.
Ja kun tämä paketti vaarantuu, avautuu tie sananvapauden ja demokratian rajoittamiselle sekä sille, että tuomioistuimista tulee vallanpitäjien välikappaleita. Euroopassa varsinkin Unkari on tällä tiellä.
Saatamme hyvinkin olla matkalla 1930-luvun Eurooppaa muistuttavaan tilanteeseen, jossa demokratia kriisiytyi ja korvautui useassa maassa enemmän tai vähemmän autoritaarisilla hallinnoilla. Iso muutos on, että sama prosessi näyttää nyt olevan käynnissä myös USA:ssa, tosin nähtäväksi jää, kestääkö sikäläinen poliittinen järjestelmä sen jyrkän kahtiajaon, joka nyt vallitsee.
Kannattaa kääntää katseet Eurooppaan ja miettiä sanan ja uskonnonvapauden tilaa . Huolestumiseen tulisi olla syytä suomalaisen ja jokaisen eurooppalaisen . Häpeällistä ihmisiä viedä oikeuden eteen ; toinen rukoilee , yksi siteeraa raamattua , yksi käyttää sananvapautta jne ja kaikki tuomioistumen eteen . Woke vedessä pestää likaisia käsiä . Pelottavinta on jos kirkko vaikenee tästä . Kaikissa ihmisoikeus kysymyksissä , johon sanan ja uskonnonvapaus kuuluu on yhteiskunnassa ollut merkitystä miten kirkko ja Papit julistavat tai vaikenevatkö . Luopumus alkaa Herran huoneesta .
Timo G. Kansankirkko on kauan heijastellut suomalaisen yhteiskunnan arvopohjan muutoksia, tosin tietyllä viiveellä. Myös kirkollisen hallinnon ja hierarkkisuuden mahdollistamalla kulissien takaisella vallankäytöllä. 1930-luvulla oltiin oikein kansallismielisiä ja sotien jälkeen käytiin pitkä vääntö pietistisemmän ja kansankirkollisemman suunnan välillä. Nyt vallassa ovat pitkään olleet ”liberaalit” jotka ovat sysineet meidät muut syrjään. Ja voittokulku näyttää vain jatkuvan.
Olen samaa mieltä edesmenneen Seppo A Teinosen kanssa, joka yritti puolustaa kirkon itsenäisyyttä suhteessa mediaan ja maallistuvaan yhteiskuntaan. Olen samaa mieltä siitä, että kansankirkko on laiminlyönyt sitoutumisensa omiin perusdokumentteihinsa, Raamattuun ja luterilaiseen tunnustukseen. Mutta ei meidän pappien tehtävä ole ottaa saarnatuolista tiukkaa kantaa erilaisiin yhteiskunta- ja kirkkopoliittisiin kysymyksiin. Kylläkin pitää esillä Jeesuksen ja apostolien opetusta kristillisestä elämäntavasta.
Täällä on nyt vissiin ”nainen vaietkoon seurakunnassa” -filtteri päällä. Kaikki kommenttini poistuvat välittömästi.
Kostille olen yrittänyt vastata, mutta joku poistaa kaikki kommenttini. En epäile blogistia. No mutta kuitenkin, vielä kerran yritän vastata Kostille.
Kosti: Suomen armeijan henkisestä tilasta on joitakin tietoja saatavilla: https://yle.fi/a/74-20149053 . Omat sukulaismiehet käyvät nyt tavan takaa kertausharjoituksissa. Yhdistettynä armeijan hyvään varustukseen, tuo henkinen kapasiteetti on kyllä tärkeä.
Isonvihan ajoista en tiedä paljoakaan. Sen sijaan toisesta maailmansodasta on isävainaan kertomana ja kirjoistakin oppineena jotakin tietoa on jäänyt mieleen. Neuvostoliitto ja nykyinen Venäjä luottaa miehistöylivoimaansa. Sotilaat ovat pelkkää tykinruokaa, miljoonia voidaan menettää, ei tunnu missään.
Isäni kertoman mukaan Neuvostoliiton sotajoukot eivät olleet kovinkaan motivoituneita sodankäyntiin. Suomen rintamalle lähetetyt sotilaat olivat esim. Ukrainasta eivätkä tienneen edes missä olivat, ja aivan kesävaatteissa.
Stalin lupasi sankaruuden. Arkkipiispa Kirill lupaa taivaspaikan kaikille kaatuneille venäläisille (https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/patriarkka-kirill-lupaa-taivaspaikan-sodassa-kaatuville-venalaisille ).
Tuo vertailu hoitajien määrästä ja puolustusbudjetista ontuu. Mutta tämähän on populismin kivijalka. Laitetaan rinnakkain kaksi asiaa, jotka eivät mitenkään liity toisiinsa. Tätähän kutsutaan ”red herring” -argumentoinniksi. Sairaanhoidon kustannusten jako päätetään alueittain. Eduskunta ei siis päätä sinun kuntasi tai hyvinvointialueesi hoitajamäärästä. Eli mene nyt reippaasti äänestämään kunta- ja aluevaaleissa. Puolustusmenojen osalta heitit arpasi jo edellisissä eduskuntavaaleissa.
Kiitos Seija näinkin henkilökohtaisesta blogista, mutta et avannut sitä. Se olisi syytä myös avata tai poistaa se.
Suomen armeijan henkinen tila? Siihen vaikuttaa varmaan myös se, mikä on koko kansan henkinen tila, johon en löytänyt vastausta ainakaan Yleltä. Varmasti armeijan tilanne on parempi kuin Saksassa. Uusi Suomi 20.3.2025 – Tutkija paljastaa karun totuuden Saksan armeijasta: ”Ei houkuttele normaaleja ihmisiä” Tutkija Minna Ålander kertoo Uudelle Suomelle Saksan armeijan alennustilasta. Teksti on valitettavasti maksumuurin takana.
Lisäksi. Saksan armeijalla Bundeswehrilla ei ole tarpeeksi sotilaita ja kapasiteettia vartioimaan omia kasarmejaan. Bundeswehr käyttää vuosittain 666 miljoonaa euroa yksityisten vartiointiliikkeiden palvelujen maksamiseen.
https://www.focus.de/politik/deutschland/bundeswehr-zahlt-666-millionen-euro-jaehrlich-fuer-bewachung-der-kasernen_6d77121c-19fc-4d11-9d4b-8c54281a2ce6.html
Ison vihan ajasta antaa osaltaan hyvän kuvan Olavi Rimpiläisen kirja – In Labore et Aerumna – Luterilaisten seurakuntien papinvirkojen hoito isonvihan aikana. Google myös tietää. Onhan noita kirjoja, kuten Teemu Keskisarjan kirja – Murhanenkeli – Suuren Pohjan sodan ihmisten historia. Ja Juhana Wegeliuksen postilla. Wegelius, joka joutui isonvihan aikana testaamaan elävän uskon kestävyyttä pakenemalla perheineen Lapin erämaahan.
Tiesitkö muuten, että Stalin arvosti koko ikänsä kirjallisuutta ja kirjailijoita, vaikka ammuttikin heitä silloin tällöin. Sanat voivat koitua kohtaloksi.
Entä hoitajat? HS tänään 23.3. (Marian ilmestyspäivänä). Heli Skyttä irtisanottiin Husin sairaalasta, eikä hän ikinä enää palaa. ”Sairaaloista irtisanotaan ihmisiä vauhdilla, vaikka hoidon tarve Suomessa vain kasvaa. Hoitajia vähennetään nyt poikkeukselliseen tahtiin. Tässä jutussa kolme työnsä menettänyttä kertoo, mitä siitä ajattelee. Onko terveydenhoito heidän mielestään kriisissä?”
Tämäkin on maksumuurin takana, ettei nyt aivan koko kansa saa tietää. Itse tiedän kokemuksesta, kun vanhuksia taannoin pakkosiirrettiin puolivalmiiseen Attendon hoivakotiin ja 6 heistä kuoli lyhyen ajan sisällä. Mutta tämähän on populismia?
Kosti: Avasin keskustelumahdollisuuden, mutta en heti alkuun löytänyt sitä oikeaa nappia. Yritän poistaa koko blogin, mutten muista, miten se tehdään.
Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että vanhustenhoidon tila Suomessa on murheellinen. Todistin sitä omin silmin vanhempieni eläessä viimeisiä vuosiaan.
Pointtini oli se, että puolustusmenot ja hoitajamitoitus eivät korreloi keskenään. Näiden rinnakkain asettaminen on populismia.
Siitäkin olen samaa mieltä kanssasi, että Keski- ja Etelä-Euroopan maat ovat hoitaneet armeijoidensa koulutuksen ja varustamisen sotaa varten todella huonosti. Toisessa kotimaassani Belgiassa ihmiset suhtautuvat Ukrainan sotaan aivan kuin se ei koskettaisi heitä lainkaan.
Seija. Hyvinvointialueilta on leikattu jo yli 300 miljoonaa euroa, ja lakimuutokset ovat heikentäneet kansalaisten perusoikeuksia ja edelleen tulossa on 170 miljoonan säästöt. IS:n tietojen mukaan erityisesti lastensuojelun, vammaispalveluiden ja vanhustenhoidon rajauksiin liittyvistä asioista neuvotellaan tällä hetkellä. Lähteet kertovat, että näihin liittyvät keskustelut ovat kaikille puolueille vaikeita, mutta säästöjä niistä on pakko löytää niin sanotusti pisteittäin.
Suomen puolustusmenot kasvavat lähivuosina usealla miljardilla eurolla vuodessa, kun puolustusmenojen tasoa nostetaan Natossa ja Euroopan unionissa. Onkohan kotirintama nyt täysillä mukana tässä yhtälössä, kun samalla nuortenkin pitkäaikaistyöttömyys on tällä hetkellä runsaasti yli 5000. Olen sitä mieltä, että nämä kaksi asiaa korreloivat vallan hyvin keskenään.
Lisäksi ”AfD erreicht in einer Umfrage ”höchsten jemals gemessenen Wert.” Tutkimuksen mukaan AfD on nyt Saksan suurin puolue. http://www.focus.de/politik/deutschland/ . Voi olla, että Euroopassa eletään tulevaisuudessa vaikeita aikoja. Mutta se jää nähtäväksi.
Kosti : Itse valitsimme viime vaaleissa eduskunnan, joka nyt leikkaa tukea hyvinvointialueilta.
Suuri osa suomalaisista äänesti sen puolesta, että heikompiosaisilta leikataan ja suurempituloiset saavat kasvattaa omaisuuttaan yhä enemmän.
Tällaista on demokratia.