Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna vastaa Kotimaan jutussa blogitekstiini, joka käsitteli Siunauksen signaalit tulevaisuuselonteosta poistettua tekstikappaletta.
Kiitos kansliapäällikölle vastauksesta, joka näyttää vahvistavan olettamani.
Kirjoitin nimittäin blogissani ”Valtaan viittaava puhe näyttää olevan mahdotonta kirkossa. Edes tulevaisuusselonteon visioinnissa ei sallita ajatuksia, jotka voitaisiin tulkita uhaksi vanhoille valta-asetelmille.”
Kotimaan jutussa Huokuna toteaa, että mainittu tekstikappale olisi esittänyt koko järjestelmän muutosta ja vienyt huomion hallinnolliseen murrokseen. Kansliapäällikön mukaan keskustelu asiasta ei ole nyt mielekästä.
Selonteon poistettu tekstikappale siis luettiin kuin luettiinkin vallan näkökulmasta ja siksi se oli parempi jättää julkaisematta.
Kun tulkinta-avaimena oli valta, sekoittui siihen vanhat diakonaattikeskustelut ja niihin liittyvät esitykset päätöksentekoon osallistumisesta. Tulevaisuusselonteon poistettu teksti ei kuitenkaan puhu diakoniatyöntekijöiden hallinnollisen aseman muuttamisesta.
Tulevaisuuselonteko ei muutenkaan pyri kertomaan, mitä pitää seuraavaksi tehdä. Se on keskustelunavaus. Se olisi ollut keskustelunavaus, miten heikoimmassa asemassa olevien ihmisten ääni saadaan kuulumaan kirkollisessa päätöksenteossa.
Jos vähän visioidaan poistetun kappaleen pohjalta, niin se diakonityöntekijöiden äänen vahvistaminen olisi onnistunut varmasti ilman hallintoa mullistavia muutoksiakin.
Ihan vaikka vain aluksi huolehtimalla siitä, että diakoniatyöntekijöiden asiantuntijuutta käytetään hyväksi seurakuntien, hiippakuntien, kirkkohallituksen ja kirkolliskokouksen asioiden valmisteluissa ja heitä kutsutaan kuultaviksi johtokuntiin, työryhmiin ja valiokuntiin. Aika simppeliä, eikä se olisi horjuttanut hallinnon rakenteita.
Mutta siitä olemme iloisesti yhtä mieltä, että diakoniaa ei unohdettu selonteossa.
Marko
Kiitos merkittävän aiheen edelleen esillä pidostasi.
Valta on jotakin josta ei luovuta, eikä sitä jaeta. Ei edes silloin kun siitä kaikki hyötyisi. Kaikilla meillä on valtaa johonkin. Kuka haluaisi luopua omastaan?
Tuon tiedostaen otan mieluummin vastaan vastuuta, kuin valtaa.