Kiitos sinulle, kun luotat!

Me suomalaiset olemme yhä onnekkaita. Luotamme instituutioihin ja toisiin suomalaisiin. Myötätuulessa oleva talouskasvu merkitsee luottamusta omaan työllisyyteen ja tulevaisuuteen.

Silti kymmenen viime vuoden aikana näyttää suomalaisten luottamus toisiinsa vähentyneen ja muuttuneen. Ihmiset kääntyvät sisäänpäin, kotiin ja perheeseen sekä ystävä- ja tuttavapiiriin. Tämä näkyy erityisesti sosiaalisen median verkostoissa.

Luottamus poliitikkoihin on tutkimusten mukaan heikentynyt. Kansalaiset eivät usko, että poliitikot olisivat yhteisellä asialla hyvinvoinnin puolesta. Sotesta tulee suuri luottamusäänestys. Poliitikot päättävät myös asioista, jotka ovat yhä vaikeampia, laajempia ja globaaleja: ilmastonmuutos, turvallisuus, maahanmuutto, väestönkasvu, kaupungistuminen. Niihin tarvitaan erityistä osaamista ja tulevaisuuden ymmärtämistä – ei vain oman maan asioiden tuntemusta.

Luottamus ei kanna yli rajojen tai kansallisuuksien niin kuin aiemmin.

Suomessa uutisiin luotetaan eniten maailmassa, jopa 62 prosenttia luottaa lukemiinsa uutisiin, kertoo verkkomedioiden käyttöä 37 maassa tutkinut Reuters Institute. Luotetuimmat mediat olivat Yleisradio, Kauppalehti, Helsingin Sanomat ja Suomen Kuvalehti.

Tutkimuksen mukaan uutisille jää kuitenkin yhä vähemmän aikaa arjessa. Verkkouutisia lukee viikoittain enää 85 prosenttia vastaajista. Kolme vuotta sitten viikoittain verkosta uutisia lukevia oli 90 prosenttia.

Älypuhelimet ovat siirtäneet yhä suuremman osan mediakeskusteluista sosiaalisesta mediasta pikaviestipalveluihin. Juttuja jaetaan Facebookissa ja Twitterissä, mutta niistä keskustellaan tuttavien kesken WhatsAppissa.

Ihmisten välinen luottamus on tunnetta ja kokemusperäistä tietoa. Mitä enemmän olemme samanmielisten kanssa, sitä helpommin syntyvät me ja ne -raja-aidat ja uhkakuvat.  Niitä on entistä vaikeampaa ylittää.

Luottamusta on mitattu keväällä myös suomalaisten suhteista järjestöihin. Lähetysseura osallistui tähän mielikuvatutkimukseen. Sen tulokset kertoivat, että Lähetysseura tunnetaan erityisesti seurakunnissa. Myönteistä palautetta annettiin kokonaisuudessaan Lähetysseuran luotettavuudesta ja asiantuntemuksesta.

Luottamus syntyy tunteista ja teoista. Luotettavuus ja asiantuntemus ovat kuin puun juuria, sitä tervettä nöyryyttä, mihin Lähetysseuran pitkäjänteinen työ perustuu.

Luottamus on kuin puu. Puu kasvaa vuosikymmeniä, jopa vuosituhansia. Sen kuori on sitkas, kestävä eikä se kaadu ensimmäisestä tuulesta.

Luottamusyhteiskunnassa on hyvä elää. On hyvä tehdä töitä, kun työhön luotetaan. On hyvä seurata uutisia, jotka antavat luotettavan kuvan maailmasta. On hyvä, kun asioihin voi vaikuttaa ja niitä muuttaa.

Kiitos sinulle luottamuksesta.

Uusia missioblogeja ja -blogisteja tiedossa taas elokuussa.

Ja hyvää kesää puiden varjossa.

Iiris Kivimäki
viestintäjohtaja
Suomen Lähetysseura

***

Lähetysseura on mukana Herättäjäjuhlilla 6.-8.7. Tampereella ja
Porin SuomiAreenassa m
a 16.7.2018 klo 17:30 – 18:30 Porin kaupungintalon pihalla: Maailma muuttuu ja menee eteenpäin, mutta muuttuuko kehitysyhteistyö maailman mukana? Miten parhaiten varmistetaan toiminnan kestävyys ja jatkuvuus? Tilaisuudessa keskustellaan yksityissektorin edustajan ja kehitysyhteistyön asiantuntijoiden kanssa kehitysyhteistyön tulevaisuudesta.

Lähetysseurasta paikalla on rauhantyön ja vaikuttamisen asiantuntija Karita Laisi. Mukana keskustelemassa ovat Satu Santala (UM), Mika Jokivuori (KUA) ja Viljami Kettunen (CombiWorks). Keskustelun juontaa Riku Rantala.

Missioblogi
Missioblogihttps://felm.suomenlahetysseura.fi/
Missioblogi on moniääninen blogi, josta voit lukea kuulumisia kirkosta ja lähetystyöstä eri puolilta maailmaa. Sen kirjoittajat ovat Suomen Lähetysseuran tai sen yhteistyökumppanien työntekijöitä, jotka tuovat terveisiä etelän kasvavista kirkoista, ilonaiheista, ongelmista ja teologisesta keskustelusta sekä uskon, toivon ja rakkauden työstä kehittyvissä maissa. Tuoreimman Missioblogin on kirjoittanut Suomen Lähetysseuran kansainvälisen työn johtaja Tero Norjanen.