Näyttää siltä, että ainakin Suomi ehkä koko ihmiskunta on menossa kohti kivikautta. Katselin somessa vertailua siitä mihin asti helsinkiläisen pitäisi matkustaa asioitaan hoitamaan, jos olosuhteet olisivat samat kuin sevettijärveläisellä. Matkat olivat huikeat, mutta sevettijärveläiselle suomme ne ihan ilman omantunnontuskaa.
Joskus matkustan kotikylälleni ja katselen mitä siitä on jäljellä. Melkein voisi aloitta kuin sadun: Olipa kerran kylä, jossa oli koulu, kolme kauppaa, pankki, posti, meijeri, leipomo ja kaksi eri herätysliikkeen rukoushuonetta. Mitä nyt näen raittia autoni rullatessa? En mitään noista edellisistä, mutta yhden kaljabaarin näen. Mitä eroa on siis kivikauden kylällä ja entisellä kotikylälläni? Yksi tapahtuma voi viedä kivikauteen. Puu kaatuu sähkölinjalle. No hetkeksi monikin voi mennä autoonsa ja lämmitellä siellä. Kuitenkin tankki tyhjenee eikä sitä voi täyttää, jos sähkö puuttuu. Sen lisäksi asunnossasi ei ole keskeisellä paikalla nuotiopaikkaa, jossa voisi porokahvit nokipannussa jalostaa. Vaikka pakkanen tulee sisään, silti pakastimessa alkaa jauheliha ja mansikkahillo syleillä toisiaan melko pian.
Olisiko siinä mitään merkkiä, että samaan aikaan optiosysteemit alkoivat pyöriä, kun maaseudun kuristaminen alkoi. Ei kai se ole mahdollista, eihän nyt sivistynyt ihminen sellaista tekisi. Nehän ovat ansaittuja rahoja ja laillisia eikä niille voi mitään, koska se on kuin luonnonvoima joka jyllää. Siis mikä jyllää? Ahneus jyllää. Mieleni tuli eräs konserni, jossa harvalukuinen johtajisto haluaa saada miljoonansa sillä perusteella, että titteli on toimitusjohtaja tai hallituksen puheenjohtaja. Orava polje pyörääsi ahkerammin, muuten valot himmenee. Onko kohtuus ja oikeudenmukaisuus menneen talven lumia?
Jaakobin kirje 5
1. Kuulkaa nyt, te rikkaat: itkekää ja vaikeroikaa sitä kurjuutta, joka on teille tulossa.
2. Teidän rikkautenne on mädännyt, ja teidän vaatteenne ovat koin syömät;
3. teidän kultanne ja hopeanne on ruostunut, ja niiden ruoste on oleva todistuksena teitä vastaan ja syövä teidän lihanne niinkuin tuli. Te olette koonneet aarteita viimeisinä päivinä.
4. Katso, työmiesten palkka, jonka te vainioittenne niittäjiltä olette pidättäneet, huutaa, ja leikkuumiesten valitukset ovat tulleet Herran Sebaotin korviin.
5. Te olette herkutelleet maan päällä ja hekumoineet, te olette sydäntänne syötelleet teurastuspäivänä.
6. Vanhurskaan te olette tuominneet ja tappaneet; hän ei vastusta teitä.
7. Niin olkaa kärsivällisiä, veljet, Herran tulemukseen asti. Katso, peltomies odottaa maan kallista hedelmää, kärsivällisesti sitä vartoen, kunnes saa syksyisen sateen ja keväisen.
Herra armahda!
Olisiko hengellisellä regimentillä ollut jotain tehtävää tässäkin asiassa?
” teidän kultanne ja hopeanne on ruostunut, ja niiden ruoste on oleva todistuksena teitä vastaan ja syövä teidän lihanne niinkuin tuli.”
Saanen huomauttaa, että kulta ja hopea eivät ruostu.
Ruostumisella tarkoitetaan raudan, käytännössä useimmiten teräksen, korroosiota. Ruoste on ainetta, joka muodostuu rauta-atomien hapettuessa veden ja hapen vaikutuksesta. Se on seos rautaoksideja ja hydroksideja.
Huomauta ihan rauhassa, mutta iankaikkisuuteen nähden ne ruostuvat, eivät kelpaa lunnaiksi.
Blogin aihe tiivistettynä voisi olla esim. Kohdellaanko Suomessa kaikkia kansalaisia tasavertaisesti ja oikeudenmukaisesti? Alaotsikoita voisi olla esim.
– asuinapaikasta katsoen
– ammattinimikkeestä katsoen
– elinkeinosta katsoen
jne.
Kysymys kuuluu: Minkälaista ääntä pasuuna on antanut keskuudessamme?
Blogisti on tarkastellut ehkä alla olevasta linkistä löytyvää todellisuutta.
Kyllä minäkin kauhistuin välimatkojen pituutta. Helsinkiläiset, sen enempää kuin muutkaan etelässä asuvat, eivät suostuisi päivääkään elämään moisen todellisuuden kanssa, näin uskallan väittää.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1455343241142.html
Mikään ei estä sevettijärveläisiä perustamasta omaa kauppaa ja hankkimasta sen yhteyteen vaikka pankkiautomaattia ja postin asiakaspalvelupistettä.
Eipä tietenkään???
Entäs nämä muut puuttuvat palvelut: sairaala, pankki, rautatie ja apteekki? Niitä ei ehkä ole aivan yhtä helppo perustaa paikallisten voimin?
Yritin kiinnittää huomiota että jos kauppa kannattaisi niin joku olisi sen jo perustanut. On niin helppo sanoa ettei ole palveluita jos ei tarvitse välittäå siitä mitä ne maksavat ja kuka maksaa.
Joka kylässä ei myöskään voi olla omaa sairaalaa eikä missään Suomessa olekaan sairaalaa näin pienelle väestömäärälle. Ei Helsingin seudullakaan ole tuhansia sairaaloita.
Totta, mitä sanot.
Minä tarkastelin blogin aihetta enempi välimatkojen kautta eli on ongelmallista jos kaikki palvelut ovat satojen kilometrien päässä. Silloin ei jää juuri muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa sinne satojen kilometrien päähän itsekin.
Luulen kuitenkin, ettei kukaan ole itse valinnut syntymäseutuaan, joten eriarvoisuus on oikeaa, kun on niin pienet populat??
Ei kellään ole subjektiivista oikeutta saada palveluja sinne mihin on sattunut syntymään. Vaatia tietysti aina voi.
Lahtinen: ”Luulen kuitenkin, ettei kukaan ole itse valinnut syntymäseutuaan, joten eriarvoisuus on oikeaa”
Asuinseudun voi kuitenkin jokainen suomalainen täysi-ikäinen kansalainen – ainakin periaatteessa – valita itse.
Sen verran vielä kerron, että en ole Sevettijärveltä kotoisin, vaan ihan Etelä-Pohjalaisesta vireästä pitäjästä. Kumartakaamme kaikki yhdessä markkinajumalaa ja sanokaamme yhteen ääneen: Kohtelitpa hyvin tai huonosti, sinun nöyriä alamaisia me olemme, koska sinä et koskaan erehdy.
Lahtinen: ”Kohtelitpa hyvin tai huonosti, sinun nöyriä alamaisia me olemme, koska sinä et koskaan erehdy.”
Niinpä. Kysynnän ja tarjonnan laki on voimassa aina ja kaikkialla.
Maaseutu on jo pitemmän aikaa autioitunut juuri siitä syystä, että palvelut ovat kadonneet. Ovatko autoituneet seudut yhteiskunnalle hyödyksi vai eivät, kuka sen osaa sanoa?
Joskus muinoin puhuttiin aluepolitiikasta.