Herran vuonna 2020 vietimme kristikunnassa ja maailmassa pääsiäistä erityisessä tilanteessa. Vastaavaa tilannetta ei liene ollut modernina aikana. Vaikka tilanne oli ja on poikkeuksellinen, kiiri suuri ylösnousemuksen sanoma silti kautta maailman: Kristus nousi kuolleista!
Ehkäpä näinä aikoina elämän suuret peruskysymykset ovat nousseet pohdintaan ja niitä voi peilata kärsimysviikon ja pääsiäisen sanoman valossa. Meillä tilanne koronaviruksen ”hallinnassa” on kohtuullisen hyvä, mutta seuraamme uutisia maailmalta hämmennyksen ja osin myös järkytyksen vallassa. Kulkutautiin kuolee maailman mahtavimman maan suuressa kaupungissa ihmisiä hieman samoin kuin aikoinaan kauan sitten kulkutauteihin Euroopassa ja meillä Suomessa.
Elämä ei ole enää samalla tavalla itsestään selvää kuin se oli ennen tätä tilannetta. Toisaalta tilanne on tuonut myös hyviä asioista: Pysähtymistä, vauhdin hillitsemistä, perheen kesken olemista, ehkä liiallisen matkustamisen lopettamista ja muita vastaavia asioita. Toisaalta yhtä selvää on sekin, että kovin kauan emme voi jatkaa tiukkojen rajoituksen piirissä, koska elämänmuotomme on muuttunut aikojen myötä toisenlaiseksi ja koska talouden rakenteet eivät kestä sitä. Voi kuitenkin olla, että pandemia muuttaa elintapojamme jotenkin myös pysyvästi.
Nyt elämme myös kevään aikaa ja pian meilläkin monenlaiset kevään merkit nousevat esille. Kuolleelta näyttänyt luonto puhkeaa kasvuun ja kukoistukseen. Siinä on kuin raamatullinen nisunjyvän tien kuva. Nisunjyvän eli Kristuksen piti pudota maahan ja kuolla, jotta siitä kasvaisi uusi elämä.
Niin myös tapahtui. Kristus kulki ihmisen tien, kärsi ja kuoli, mutta kolmantena päivänä hän nousi kuolleista. Emme voi ymmärtää sitä järjellämme, mutta voimme ottaa ylösnousemuksen sanoman vastaan sydämissämme.
Kerimäen Ison kirkon Tapuli sai seinälleen pääsiäisenä banderollin: Kristus on ylösnoussut! Iloista Pääsiäistä! – Jokainen kirkko ja jokainen kristitty kertoo ylösnousemuksen sanomaa. Sillä jos ensimmäistä pääsiäistä ei olisi ollut, ei olisi kristillistä kirkkoa eikä meitä kristittyjä. Pyhä kaste liitti meidät ristin ja ylösnousemuksen osallisuuteen, sovituksen ja toivon osallisuuteen.
Pääsiäisen suuri sanoma ja kevään sanoma tuovat meille rohkaisevan viestin näinä kysymyksiä ja huolia nostattavina aikoina: Elämä voittaa! Rakkaus voittaa! Näin siksi, koska Kristus nousi kuolleista ja koska Jumala on rakkaus! – Hyvää pääsiäisaikaa! (Puruvesi-lehden Kohtaamispaikka-palstan kirjoitus pääsiäisviikolla)
Toivo Loikkanen
https://www.puruvesi.net/2020/04/12/kerimaen-kirkossa-hyvan-paasiaisen-toivotus/?fbclid=IwAR3zcOoBWggQBEYnEHXFIQz-YlmD_oyR37zmOIC_6UC3ezuun3qb1RXA-2w
Nousi ylös, tuli kevät.,.,,
Aikoinaan se oli Persefone, Demeterin tytär , johon Haades rakastui ja vei hänet manalaan.
Demeter etsi tytärtään, oli vihainen ja uhkasi lopettaa elämän maapallolta, jos ei saa tytärtä takaisin. Kaikki kasvit kuolivat, tuli talvi ja kylmä.
Niin Haades lupasi päästää Persefonen kerran vuodessa muutamaksi kuukaudeksi maan päälle. Aina kun Persefonen palaa, tulee kevät ja kesä, kun hän menee takaisn, tulee syksi ja talvi.
Mielenkiintoinen symboliikka tuossa kirkon oviaukon mallissa…
Mitäpä tuli sinulle mieleen?
Ovesta mieleen..
Kirkko on Jeesuksen hauta.