Koulutuksen suunnittelijat, päättäjät ja erilaiset toimijat pohtivat opetussuunnitelmia. Niitä on kehitetty aikaan sopiviksi, tekniikka huomioiden. Suomen juhlavuonna historian tuntemuksen tarve on lisääntynyt: menneistä ajoista kertovia kirjoja julkaistaan. Tämän artikkelin tehtävät ja niiden sisältävät kysymykset saattavat kiinnostaa lukijoita. Tuntuu mukavalta, kun kirjoittamiani tuotoksia huomataan tietoverkon laajasta tarjonnasta.
Verkkotehtävä 1: Tiedätkö ihmiskunnan historian tärkeimmät päivämäärät?
Linkkiyhteys: http://buquiz.com/fi/tiedatko-ihmiskunnan-historian-tarkeimmat-paivamaarat.html?utm_source=taboola&utm_medium=msn-finland
Olen löytänyt tietoverkosta myös tehtävän, jonka kysymyksillä tutkitaan ”alakoulun oppisisällön osaamista”. Lasten huoltajat ovat varmaan kiinnostuneita asiasta, sillä he joutuvat seuraamaan läheltä koulun opetussuunnitelman toteuttamista. Joskus vähätellään asioita: ”Nuo asiat osattiin ja ymmärrettiin jo alakoulussa.” Sanonnan johdosta kysytään, miten arvioitsija mahdollisesti onnistuu ”alakoulun peruskokeessa”.
Verkkotehtävä 2: Suoriudutko tästä alakoulun peruskokeesta?
Linkkiyhteys: http://buquiz.com/fi/suoriudutko-tasta-alakoulun-peruskokeesta.html?utm_source=taboola&utm_medium=msn-finland
Selvittämieni verkkotehtävien ratkaisujen jälkeen huomasin, että olin saanut oppia monista tietolähteistä valppaana ollessani. Tämän artikkelin lukijat välittänevät tietoa ja myönteisiä asenteita eteenpäin ”eräänlaisina kulttuurikuriireina”. Määritelmän mukaan ”kuriiri on henkilö tai yhtiö, joka toimittaa paketteja ja kirjeitä eri paikkojen välillä”.
Kulttuuritoimintaa ovat edellä mainitut verkkotehtävät ja tietenkin Kuopion musiikkikeskuksella 21.9.2017 ollut tilaisuus. Kuopion kaupunginorkesterin perinteisessä vanhusten päiväkonsertissa otettiin ”pieni varaslähtö” lokakuussa 1. – 8.10.2017 vietettävään Valtakunnalliseen vanhusten viikkoon. Kuopion kaupunginorkesteria johti kapellimestari Mikk Murdvee. ja viulua soitti Sanna Haverinen. Esitys toteutettiin kahden nykytanssijan eli Pauliina Aladinin ja Ville Nylénin kanssa.
Esitteen mukaan tanssin myötä kulkeudutaan erilaisiin arkisiin tilanteisiin, joista kehkeytyy yllättäviä ja normaalista poikkeavia hetkiä. Tutut sävelet ja orkesterimusiikin klassikot herättävät osaltaan vahvoja mielikuvia ja tunnelmia. Kysytään myös, mitä jos näyttämön tapahtumat kääntävätkin mielikuvat ylösalaisin ja tarjoavat uuden näkökulman tuttuun musiikkiin.
Esityksen jälkeen kahvipöytäkeskusteluissa pohdimme, mitä tanssiesitykset voisivat kunkin mielestä tarkoittaa. Erilaisia tulkintoja löytyi. Tehtäväni oli avustaa Kuopion musiikkikeskuksen kulttuuritapahtumassa pyörätuoleilla liikkuvia. Tehtävä oli mielenkiintoinen ja avartava.
Juhlavuoden 2017 terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
Kuopio