Tänään on kulunut viikko siitä, kun kauppakeskus Hermanissa Savon ammattiopiston tiloissa sattui vakava väkivallanteko. Uudet uutiset painavat nämäkin tapahtumat taka-alalle, mutta Kuopiossa fyysisesti ja henkisesti loukkaantuneiden hoito jatkuu vielä pitkään.
Kuulemme liian usein huonoja ja järkyttäviä uutisia. Ne tulevat vastaan lehtien lööpeissä, uutisissa, joskus kuulemme niistä jonkun kertomana. Uutiset väkivaltaisista teoista ovat erityisen murheellisia. Mistä meidän pitää seuraavaksi kuulla? Vaaranamme on yhtäältä tottuminen pahaan, toisaalta pelon valtaan joutuminen. Miten voimme välttää lankeamasta jompaankumpaan?
Jotta emme tottuisi pahaan, on ensinnäkin puhuttava oikean ja väärän välisestä erosta. 10 käskyä piirtävät edelleen rajan hyvän ja pahan välille. Viides käsky kuuluu lyhyesti ja ytimekkäästi: älä tapa. Raamattu muistuttaa meitä myös lähimmäisen auttamisen merkityksestä. Kertomus laupiaasta samarialaisesta puhuu sekä ohi kulkemisesta että pysähtymisestä apua tarvitsevan luo. Sen sanoma on: Älä kulje ohi, älä tule välinpitämättömäksi.
Miten sitten voitamme järkyttävien uutisten synnyttämän ahdistuksen ja pelon, jotka sitovat voimavarojamme ja estävät ponnistelemasta hyvän puolesta? Itseäni on rohkaissut Jeesuksen sana siitä, että varpunenkaan ei putoa maahan Taivaallisen Isän sallimatta. Ovatpa hiuskarvammekin lasketut. Minua on rohkaissut erityisesti se, että Jeesus puhuu tässä Jumalan lapsen turvallisuudesta samassa yhteydessä kun hän puhuu väkivallan – tässä tapauksessa vainojen – kohtaamisesta. Jeesus näki realistisesti tämän maailman todellisuuden ja niin tulee myös kristityn tehdä.
Vaikka useimmat meistä eivät joudu kohtamaan väkivaltaa samalla tavoin kuin Kuopiossa on tapahtunut, voi pelko väkivallan mahdollisuudestakin olla lamauttava. Jeesuksen ajaton viesti on se, että ihmisten sijasta tulee pelätä ennen muuta Jumalaa. Oikea jumalanpelko karkottaa väärän ihmispelon. Luottamus siihen, että elämämme on kaikista uhista huolimatta Jumalan käsissä, antaa levollisen mielen.
Turvaa on etsittävä sieltä, missä se on. Samoin kuin linnun poikanen on turvassa emonsa siipien suojassa, samoin ihmislapsia kutsutaan Jumalan varjelevien käsien alle. Niiden antamassa suojassa vahvistuu myös halu tehdä työtä vihan ja väkivallan vähentämiseksi.