Jälleen on keskusteltava Manu Ryösön aiheesta näin oman kirjoitelmansa kautta. Hänen siteeraamassaan tutkimuksessa käsiteltiin kirkkoa instituutiona. Onko kirkko laitos vai yhteisö? Vastaus tähän tuntuu vaikuttavan siihen, miten vastaan otsikon kysymykseen. Laitoksena pohdin sitä, miten asennoidun Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon, johon sen jäsenenä kuulun. Näen siinä paljon ongelmia. Tunnen monta kirkon pappia, jotka näkevät samat asiat ongelmallisina. Niinpä voin kai sanoa luottavani heihin enemmän kuin kirkkoon. Yhteisönä koen kirkon paljon laajempana, kaikki maanosat ja tunnustukset sisäänsä sulkevana. Ongelma on toki enemmän, mutta samalla näen, että tuolla vaivaavat kysymykset ovat täällä saaneet toimivan ratkaisunsa ja päinvastoin. Koen, että kolmiyhteinen Jumala vaikuttaa Henkensä kautta kirkossaan ja pitää siitä huolta. Tämä luottamus on merkittävämpi kuin luottamus yksittäisiin kristittyihin, pappeihin tai maallikkoihin.
Eiks niillä ”kynttiläillallisilla” ole Kristillisdemokraatitkin olleet. Samaa joukkoa siis Soinin kanssa.
Onko kristillisdemokraateissa jotain moitittavaa? Tai onko Soinissa jotain moitittavaa? Vai onko heidän kristillisyydessän jotain moitittavaa?
Vai mihin tämä halveksivan sävyinen kommentti viittaa?
Salme. Heittohan tämä vain oli. Olen niin vitsikäs omasta mielestäni.
Aha, siitäkö olikin kysymys.
Saapas nähdä, onko ensi kerralla pikkuesikoisen vuoro.
Salme miksi otat halveksintana kaiken sen kritiikin jota pettyneet ja tympääntyneet ja muuten vain eivät pidä Soinista tai Räsästä. Pitäisikö vain naama ummessa hymistä että kaikki on hyvin ja ketään ei saa arvostella? Miksi tahdot, että kansan pitää olla kuten jossain totalitarismin maassa jossa ketään ei saa arvostella. On vain lässyteltävä lämpimiä.
Albert Heikkilä, elämä on mukavampaa itselle ja lähimmäiselle ja koko yhteisölle, kun ollaan positiivisia. Kielteisistä asenteistahan pääministerikin juuri esitti huolestumisensa. Aamoksen kirjassa on ohje: ”Etsikää hyvää, älkääkä pahaa, että te eläisitte.” Abraham Lincoln sanoi (käännös omani):”jos etsit pahaa ihmisistä ja odotat löytäväsi sen, varmasti myös löydät”
Mielenkiintoisia uutisia: ”Rukousaamiaisella on aiemmin ollut muitakin suomalaispoliitikkoja. Soini on katolilainen.” ? Kysyn vaan.
Rukoustie on hyvä tie. Sitä tarjotaan meille jokaiselle joka päivä. Viisaat analysoikoot rukouksia ja rukoilijoita, jos luulevat siihen pystyvänsä. Uutinen oli hyvä.
Miksi tämä oli uutinen? Siis muille kuin Soinille(?) tai Obamalle (?) tai Jumalalle (?). Mutta hehän sen tietenkin tietävät.
Kyllä tämä ainakin minulle on mielenkiintoinen uusi tieto ja siis ihan oikeasti uutinen ja koen sen vieläpä myönteiseksi uutiseksi. Siis ihan hyvä, että julkistettiin. Huonompiakin uutisia julkkiksista näkee.
Miten tämä liittyy mihinkään? Tämä ”uutinen”.
Kai tässä odotellaan sitä, että Soini puhuu Obamalle järkeä ja saa tämän pistämään Obamacaren HSS mandaatin kuntoon. 🙂
Niin, no joo, sittenhän tää on vallan tärkee uutinen. Oivoi.
Rukoileeko Soini Mariaa vai Jeesusta? Eikös juuri katolliset rukoile Mariaa?
Matti Leppänen: ”Rukoileeko Soini Mariaa vai Jeesusta? Eikös juuri katolliset rukoile Mariaa?”
Jeesus ja Uuden testamentin alkukristityt rukoilivat Kakkivaltiasta Jumalaa JHWH/Jehova/Jahvea. Jeesuksen seuraa kehoitetaan myöskin rukoilemaan Jehovaa Jeesuksen kautta/välityksellä. Jeesus kun määritellään välittäjäksi ihmisen ja Jumalan välillä.
Johanneksen evank. 14. luku: ”6. Jeesus sanoi hänelle: ”Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani…….
13. ja mitä hyvänsä te anotte minun nimessäni, sen minä teen, että Isä kirkastettaisiin Pojassa.”
Miten tuo kysymys liittyy siihen, että Soini on menossa ko. rukousaamiaiselle?
Näyttäähän se taas sitä, kuinka vähän maailman asioista tässä globalisoituvassa Suomessa tiedetään. Kristus ja Neitsyt Mariakin asetetaan vastakkain, kuin kyse olisi kahdesta eri puolueesta. Ehkä siksi hyvä, että Soini syö aamiaista Yhdysvalloissa 🙂
Jeesuskin esitti joitain näkemyksiä ja neuvoja rukoilemisesta. Alla eräs niistä ns. vuorisaarnassaan juuri ennen ns. ”Isä meidän rukousta (Matteuksen 6. luku. Uusi kirkkoraammatuk.)”:
”5 ”Kun rukoilette, älkää tehkö sitä tekopyhien tavoin. He asettuvat mielellään synagogiin ja kadunkulmiin rukoilemaan, jotta olisivat ihmisten näkyvissä. Totisesti: he ovat jo palkkansa saaneet. 6 Kun sinä rukoilet, mene sisälle huoneeseesi, sulje ovi ja rukoile sitten Isääsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut.
7 ”Rukoillessanne älkää hokeko tyhjää niin kuin pakanat, jotka kuvittelevat tulevansa kuulluiksi, kun vain latelevat sanoja. 8 Älkää ruvetko heidän kaltaisikseen.”
Eikö se ole hyvä, että maailmalla merkittävät poliittiset toimijat kokoontuvat myös rukoilemaan yhdessä? Jospa sen kautta tulisi myös kykyä asettua köyhien ja sotien runtelemien ihmisten asemaan – siis ”Kultaisen säännön” (Matt 7:12) hengessä..
Sen lisäksi kukin rukoilkoon yksin omassa ”kammiossan”.
Jouni Turtiainen: ”Eikö se ole hyvä, että maailmalla merkittävät poliittiset toimijat kokoontuvat myös rukoilemaan yhdessä? Jospa sen kautta tulisi myös kykyä asettua köyhien ja sotien runtelemien ihmisten asemaan – siis “Kultaisen säännön” (Matt 7:12) hengessä.”
Hyvähän se tietysti on, jos se sellaiseen edes vähänkin vaikuttaisi. Vastaavia ”rukousaamiaisia” tiettävästi pidetty kylläkin aiemminkin, ja vaikutukset eivät nyt ole tuntuneet olleen niin ratkaisevan suuria.
Yksittäinen kristittykin voi tietysti rukoilla sen puolesta, että hallitsijat osaisivat tehdä hyviä päätöksiä, vaikka ymmärtävätkin että ihmishallitusten ja -järjestelmien aikakausi lähenee loppuaan. Nykyisen ”maailman” hallitsijat eivät ole ilmaisseet odottavansa taivaallisen Jumalan valtakuntahallituksen, jonka päähallitsijaksi Jumala on asettanut Jeesuksen Kristuksen toimia. Siksi heidän onnistumisen mahdollisuudet pysyvän rauhan ja hyvinvoinnin takaamiseen ovat pienet.
Olisi hyvä, jos Obama ja Soini yhdessä rukoilisivat EU:lle menestystä.
Osmo Kauppinen: ”Olisi hyvä, jos Obama ja Soini yhdessä rukoilisivat EU:lle menestystä.”
Voisi toisaalta myöskin epäillä, että haluaako Soini sitä tehdä. Eikös tämä ole tuominnut sen EU:n aivan ”alimpiin ja kuumimpiin kadotuksen kattiloihin”? Voisi ajatella, että tämän ääntenkalastelun kannalta olisi tälle edullisempaa mitä vähemmän sille EU:lle sitä menestystä kertyisi, tai sitten ei. Mene ja tiedä.
Kirkko laitoksena on varmasti monelle paljon vieraampi, kuin muut laitokset. Joten jo senkin tähden kirkko voi saada huonommat arvosanat. En ainakaan itse luota tuohon tutkimukseen tuolta osin sokeasti. Paljon enemmän kertoisi tutkimuksen luotettavuudesta se tieto, miten tutkimus on tehty. Miten kysymys on asetettu ym. Pappiin on henkilökohtaista kontaktia miltei kaikilla, mutta kirkko, miten sen luotettavuutta voisi vastaaja mitata?
Kirkko koetaan ’laitoksena’ kenties vain virastossa asioitaessa. Kirkollisen byrokratian kohtaaminen ja kirkon hengelliseen työhön tai diakoniaan tutustuminen ovat monellakin tasolla varmasti hyvin erilaisia kokemuksia.
Valta turmelee fatalisti erityistä virkaa ja siksi sitä olisi kiireellä jaettava toisin. On lisäksi huomattava, että nykyään seurakuntiin livahdetaan johtajiksi lisääntyvästi välillisesti eli ns. keittiön kautta – jopa ilman minkäänlaista tai -tasoista vaalia. Tällaisessa todellisuudessa vokaatiota vailla olevassa virantäyttöprosessissa viran haltijuus täytyisi olla ehdottomasti määräaikainen – esim. kolme vuotta – kaiken varalta.