Maallikkoelvytystä

Kirjoittaja Eino Määttä on 73-vuotias eläkeläinen ja uudistusmielinen vanhoillislestadiolainen Oulusta. Hänellä on takanaan 40 vuoden työura sosiaalialan eri tehtävissä. 10 vuotta sitten hän koki yllättäen sydäninfarktin ja sydänpysähdyksen, mikä vaikutti miehen elämään ja maailmankuvaan suuresti. Seuraavassa hänen pakinansa näistä teemoista:
I osa: Haudan partaalla

Olen ollut koko ikäni terve kuin pukki, kunnes sain yllättäen sydäninfarktin kävelylenkillä ja sydämeni pysähtyi. Kolmannes infarkteista johtaa kuolemaan. Isä Taivaassa huomasi, että mies on nyt väärässä jonossa, eihän miehen aika ole vielä tullut, ja lähetti paikalle pelastavat enkelit, jotka ryhtyivät antamaan elvytystä. Armonaika on lyhyt. Paikalle kutsuttu ambulanssi vei minut sairaalaan, jossa sydän käynnistyi noin 15 minuutin pysähdyksen jälkeen. Minut laitettiin hengityskoneeseen ja ruumiinlämpöni laskettiin 34 asteeseen. Elimistöni laitettiin lepotilaan, näin säästettiin sydäntä ja aivoja. tilanne oli kriittinen. Sydänpysähdyksen jälkeen selviytymismahdollisuudet ovat enää muutaman prosentin luokkaa.

Noin viikon kuluttua heräsin ja tuijotin sairaalan valkoista kattoa. Johtoja ja laitteita oli joka puolella, ja olihan siinä vieressä tutun näköinen henkilökin. Vaimoko siinä? ”Saimme jatkoaikaa”, vaimo sopertaa. Kyyneleet valuvat pitkin poskia. Lääkärikin tulee paikalle. ”Mikä on Suomen pääkaupunki? Kuka on Suomen presidentti?”, lääkäri tenttaa.
Minulle alkoi vihdoin valjeta, kuinka kuolema oli ollut lähellä. Hätä oli hirmuinen. Näin hirveitä painajaisia, mustapukuinen paholainen ajoi minua takaa ja viikate heilui jo pääni päällä. ”Kutsukaa pappi paikalle, papin pitää olla uskovainen”, sain kuiskatuksi. Pappi joutui käymään monta kertaa, kun olin niin tokkurassa. Papin käynti rauhoitti mieltäni, ja uskon vahvistukseksi juotiin maljat. Olen käynyt kuoleman portilla, enkä enää pelkää kuolemaa.

Ohitusleikkaukseen meneminen ei pelottanut ollenkaan. Ennen sitä tehtiin varjoainekuvaus, jotta nähdään tukokset. Siinä tilanteessa olin niin rauhaton, että minut jouduttiin sitomaan. Ohitusleikkauksen teki italialainen lääkäri, mutta ei meillä ollut kielivaikeuksia. Pääsuoni oli tukossa ja kun se menee tukkoon, tulee kuolema. Sitä sanotaan lesken suoneksi.

Sairaalasta kotiin pääseminen oli suuri ilon aihe. Vaimo jäi työstä lomalle minua hoitamaan. ”Miten se potilas jaksaa?”, kyselivät tuttavat. ”kiitos kysymästä, mutta minä en ole mikään potilas. Tässä on lääkärinlausunto. Siinä lukee, että oli lenkillä. Sitten iski sydäninfarkti ja sydänpysähdys. Maallikkoelvytys. Ambulanssissa annettu liuotushoito ja sydän käynnistetty defibrilaattorilla. Ohitusleikkaus, jonka jälkeen potilas kuntoutunut hyvin.”

Mutta mikä on potilaan psyykkinen vointi, sitä ei kysy kukaan, eikä siitä ole mainintaa missään lausunnossa. Onko masentunut? joka tapauksessa shokki ja järkytys on suuri, minkä vuoksi mieliala on häiriintynyt. Itku on herkässä. Ei kestä hyvää eikä pahaa. Ihminen muuttuu, kun sydäntä ronkitaan, sanovat asiantuntijat. Vähemmän hymyä ja aurinkoa, enemmän synkkiä pilviä. Mutta mitä lääkkeeksi?

Älä jää kotiin makaamaan ja murehtimaan. ei ne lääkkeet yksistään auta. Pitää olla monenlaista toimintaa ja liikuntaa joka päivä. eräs tuttava vei minut mukaan sydänyhdistystoimintaan. Puheenjohtaja, sydäntohtori, toivotti minut tervetulleeksi. Olisi hallituspaikka ja kirstunvartijan vakanssi. Sitä hommaahan minä olen tehnyt työelämässä, joten mikä ettei. Ja kun pahalle antaa pikkusormen, se vie koko käden.

Psyykkinen kuntoutuminen oli kuitenkin pitkä prosessi. Stressi oli niin kova, että tukkakin lähti päästä. Ei jäänyt karvan karvaa. ”Olipa Luoja armollinen, kun jäit henkiin”, sanoi sydäntohtori. ”oletpa sinä hyvännäköinen”, sanoi tuttu naispappi, ja katsoi ihastellen minun kaljuani. Profiili kuin Kekkosella silmälaseja myöten. Sitten rupesi jo vähän hymyilyttämään.

 

II osa: Elämäntehtävä

Vaikean sairauden iskiessä tulee ensimmäisenä mieleen kysymys miksi – miksi juuri minulle kävi näin? Sydänsairauden kohdatessa voi todeta, että kohtalotovereita on paljon. Vuosien saatossa olen kuunnellut kymmeniä luentoja ja olen käynyt myös kokemusasiantuntijan kurssin. Olen käynyt kertomassa tarinaani kymmenissä eri paikoissa, lähinnä hoitoalan oppilaitoksissa ja sydänyhdistyksissä. Tapauksestani on ollut monta lehtijuttua. Minusta on tullut hyvä matkasaarnaaja, maallikko-sellainen.

Erään kurssin aiheena oli Ihminen vai tapaus. Minä olen tapaus numero 134, mikä on ohitusleikkaukseni järjestysnumero. Minulla oli kovasti pyrkyä päästä puhumaan OYSin saleihin, mutta siellä ei oikein ymmärretty kokemuskouluttajan roolia. Sieltä vastattiin, että kyllä me tiedämme kaiken.

Mutta viime keväänä tapahtui käänne. Sain käydä puhumassa sydänpotilaiden kurssilla parikin kertaa ja minun piti erityisesti puhua psyykkisestä kuntoutumisesta, josta puhutaan hyvin vähän. Lääkäritkin keskittyvät puheissaan lähinnä fyysisen kunnon hoitoon. Psyykkisen puolen hoitamisesta on huolehdittava itse, sitä hoitoa ei tule kukaan kotiin tarjoamaan. Sairaus tietysti koskettaa myös puolisoa ja koko perhettä. Miten he jaksavat?

Sydänyhdistystoiminnasta on tullut minulle elämäntehtävä. Parasta tässä on se, että tuntee itsensä tarpeelliseksi. Ja onhan tämä mitä parhainta terapiaa myös itselleni. Vaimo kyllä kovasti varoittelee, että älä lupaudu joka paikkaan, muuten tulee stressi ja uusi infarkti. On myönnettävä, että sydänsairauksien hoito OYS:ssa on huippuluokkaa. Sairaalasta päästyäni halusin kiittää henkilökuntaa viemällä kaksi täytekakkua. Ovet olivat lukossa ja kun ovella kerroin asiani, hoitaja otti kakut kauniisti kiittäen ja pisti oven kiinni. Kakkukahvit jäivät minulta juomatta. Henkilö oli tapaus numero 134.

 

III osa: Rauhaa ja rakkautta

Käytyäni kuoleman portilla suhtautuminen elämään muuttui. Päästyäni sairaalasta luin Raamatun kannesta kanteen. Valitun kansan historia on täynnä sotia ja sodat jatkuva vieläkin. Kiistoja käydään mitä ihmeellisimmistä asioista, jopa uskonasioista.

Sairastumisen jälkeen hengelliset asiat nousivat vahvasti pintaan. Kuka on oikea uskovainen ja kuka ei? Minun uskonkäsitykseni tulee kodin perintönä isältä ja äidiltä, kuten puoluekanta – ja korkea kolesteroli. Sukuvika. Miten voivat jotkut olla niin hyviä uskovaisia, että voivat tuomita toisia? Eikö meidän pitäisi kunnioittaa jokaisen ihmisen uskonnollista vakaumusta?

Lehdissä oli ikäviä asioita uskovaisten tekemisistä, se hämmentää. Onko televisio synti? Missä on lähimmäisenrakkaus? Näitä asioita minä pohdiskelin. Nämä kysymykset vaivasivat minua niin paljon, että päätin pistää lusikkani soppaan ja ottaa kantaa asioihin. Niinpä astelin vanhoillislestadiolaisten pääkonttorille eli SRK: toimitaloon keskustelemaan asioista.

”Televisio ei ole uskovaisen kodin huonekalu”, tuli vastaus kuin apteekin hyllyltä. Jatkoin tivaamista: ”On päätetty, että jos on televisio, niin erotetaan, eikä ole enää jäsenkorttia. Mutta eihän uskosta voida ketään erottaa? Ja kun TV näkyy netistä ja kännykästä, niin onko se synti, jos katsoo uutisia ja urheilua?” Minulle vastattiin: ”Ole huoleti siitä jäsenkortista, ei sitä kysytä taivaan portilla.” ”No sepä hyvä”, minä ilahduin ja pistin lakin päähäni. ”Rauhaa ja rakkautta”, sain sanotuksi lähtiessäni.

Kotona illalla hiivin peräkamariin katsomaan televisiosta iltauutisia, vähän kuin salaa. ”Mitä säät ä se lupaa?” vaimo huusi keittiöstä. ”No enhän minä tiedä, kun nukahdin”, vastasin. Uutiset ovat parasta unilääkettä. ”Älä sinä ukko rukka sekaannu joka asiaan, sinulle käy vielä huonosti”, vaimo varoittaa. ”Mutta kun minä pyrin siihen, että asiat muuttuisivat. Enkä minä luovuta.”

Minäpä kysyn tv-asiaa muutamilta tohtoreilta, kolmelta viisaalta mieheltä. Ja mikä yllätys, kaikilta tulee samansuuntainen vastaus: Ei sitä kannata kysellä, se on kuin perustuslaki, ei sitä voi muuksi muuttaa. Se on arvovaltakysymys!

Kuuntelen herkällä korvalla, mitä papit ja maallikot puhuvat ja mitä kirjoittaa pää-äänenkannattaja Päivämies. Papit ovat tulleet varovaisiksi ja puhuvat kieli keskellä suuta. Muuten tulee nuhteet piispalta. Ketään ei saa tuomita eikä painostaa. Erityisesti olen ilahtunut, kun eräs pappi kirjoittaa pää-äänenkannattajassa seuraavaa: ”Ihminen ottaa helposti itselleen vallan tuomitakseen toisia, mutta todellisuudessa valta on vain Jumalan Pojalla.” Ja toinen pappi kirjoittaa: ”Meillä ei ole mitään oikeutta tuomita ketään, ei liikkeen ulkopuolisia eikä liikkeen sisällä olevia. Vasta maailman lopulla Jumala tekee ratkaisun.”

Hyvä niin. Mutta kun tuppaa olemaan niitä ’maanpäällisiä jumalia’. jotka sanovat toisin. ”Pitää totella Äiti Saaraa”, he sanovat. Jos tämän liikkeen jäsenet olisivat ainoita oikeita uskovaisia, jotka pääsevät taivaaseen, ei taivaassa olisi tungosta. Niinpä niin. Kunpa ihmiset muistaisivat edes yhden asian Raamatusta: se on kaksoiskäsky. Sillä pääsee pitkälle. Iltarukoukseni on käynyt lyhyeksi: Kiitos Taivaan Isä tästäkin päivästä.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Ruotsissa ilmestyvä helluntailaistaustainen Dagen-lehti otti pari vuotta sitten käyttöön maksumuurin nimeltä Pärleporten. Siihen törmäsi, jos luki enemmän kuin viisi artikkelia kuukauden aikana. ”Du har nu kommit till Pärleporten”, sanottiin kyseisellä sivulla. Nyt en löytänyt tuosta päärlyportista mitään mainintaa. Olisikohan nimi herättänyt pahennusta?

  2. Kotimaan tilanne on aika outo. Verkossa on Pro ja K24, mutta ei mitään, joka yhdistäisi näiden ja paperilehden parhaimmat puolet ja kiinnostaisi yhä kasvavaa verkkolukijoiden joukkoa. Onko toivoa, että jostain vielä löytyy visio laadukkaalle, kiinnostavalle ja maksulliselle verkkolehdelle, jota luettaisiin halukkaasti kirkon eri laidoilla ja myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella?

  3. Riitta Bonny :”Verkossa on Pro ja K24, mutta ei mitään, joka yhdistäisi näiden ja paperilehden parhaimmat puolet”

    Tilasin Kotimaa-näköislehden kuten aion tilata K24:nkin. Uskon, että näissä yhdistyy kirkollisen lehden parhaat puolet. Pro on käsitykseni mukaan tarkoitettu ammattilaisille, ja kun olen harrastelija, jätin sen tilaamatta.

    • Mielestäni mikään ei estä väärällä nimellä kommentoivia maksamasta palvelun kuukausimaksua. Monella pariskunnalla on yhteinen tili ja pidän muutenkin kovin epätodennäköisenä, että K24 asettaa vaatimukseksi, että palvelun maksun maksaa palvelun käyttäjä.

      Yleensä kaupalliset yritykset ovat tyytyväisiä, jos saavat rahaa palveluistaan eivätkä kiellä väärän nimisiä ihmisiä maksamasta heille rahaa. Myyn itse kirjallista tuotantoani internetissä eikä minua ole koskaan kiinnostanut onko kirjani ostanut henkilö sama kuin kirjan lukija. Itseasiassa käyttämäni kauppapaikka ei edes paljasta minulle ostajan nimeä sikäli kun sillä tiedolla edes mitään tekisin.

  4. Vai vielä maksaa tästä oikeinajattelijoiden sisäänpäinlämpiävästä propagandasaitista. Hah!

    Riittää minulle. Katkaisen napanuoran, ja siirryn lukemaan Seurakuntalainen-saittia ja muita ilmaisia keskusteluja. Luulen, että tulen kaipaamaan tätä K24:sta yhtä paljon kuin neuvostoliittoa tai poistettuja peräpukamia.

    Saitti menetti kiinnostavuutensa, kun blogioikeus rajattiin muutamiin samaa jauhaviin ja kitsastuottoisiin maneeristeihin. Tavan vuoksi täällä tuli notkuttua sen jälkeen.

    Kirkko kyllä missaa mediamahdollisuutensa, tv:n ja radion se on jättänyt RadioDEI:lle ja TV7:lle, ja nettiblogeista/uutisista/keskustelusta se maalaa itsensä ulos näillä maksumuureilla. Jutelkaa sitten te samoin ajattelevat tulkaakaikki-linjan kirkonammattilaiset siellä kuplassanne keskenänne kunnes valo sammuu.

    • Entä, jos myös Seurakuntalainen.fi alkaa vaatia kommentoijiltaan asiallista käytöstä ja jotain rakentavaa sanottavaa? Minne sitten menet?

  5. Surullista. Koska ei tule toimimaan. Noista 100 000:sta lukijasta maksua alkaa maksamaan 1000-5000 lukijaa. Sen jälkeen teillä on sitten enää vain sen verran lukijoita.

    Kysymysmerkiksi jäi ainakin se, tuleeko blogien kommentointi olemaan jatkossa mahdollista ilman maksua?

    • Sikäli kun ihmiset toimittavat verkkolehteä päivätyönään palkkaa vastaan ja sivuston ylläpidosta syntyy muitakin kiinteitä kustannuksia (internet yhteydet, serverit, yms.) ei ole mitenkään itsetarkoitus, että sivustolla on satatuhatta lukijaa, jotka eivät maksa palvelusta yhtään mitään. Paitsi tietysti jos palvelu on mainosrahoitteinen tai sillä on rahoittaja, jolla on intressi maksaa viulut.

      Kotimaa siirtyy nyt enemmän tai vähemmän kaupalliseksi toimijaksi, jonka on tuotettava sellaista palvelua, josta sen asiakkaat ovat valmiita maksamaan. Aika näyttää, onko uskonnollisia aiheita käsittelevä uutispalvelu sellainen. Jos palvelu saa 5,000 maksavaa asiakasta, siitä kertyy kuukaudessa 25,000 euron liikevaihto. Veikkaisin, että sillä rahalla saa toimitilat ja muun tarvittavan infrastruktuurin sekä palkkaa vähintään yhden kokopäivätoimisen toimittajan.

  6. Voi olla, että Kotimaa 24.n lukijoiden ja kirjoittajien keskimääräinen asiantuntemus ja -ymmärrys kohoavat merkittävästi, mutta valitettavasti on ennustettavissa, että lukijajoukko jää huomattavan pieneksi nykyiseen verrattuna, kun me yleisestä mielenkiinnosta asiaa seuraavat poistumme lukijajoukosta. Ehkä se on hyvä, ehkä ei.

  7. Jäin ikävöimään jo sitä aiempaa Kotimaa24-sivustoa. Siellä kukkivat jos ei nyt ihan tuhannet kukat, niin ainakin virkistävän erilaiset ja runsaat mielipiteet. Sitten tuli tämä kultapossukerho, valikoidut väet. Ilmeisesti kehitys sofistikoitua noblessia, creme de la cremea kohti vain nopeutuu. Kaksi hyvää ystävääni totesi tapaamisessamme, etteivät he jää kaipaamaan tätä sivustoa. Me kolme hyppäämme kyydistä.

  8. Juha Heinilä 16.10.2014 18:18 ”Suhtaudun positiivisesti tähän muutokseen. Pieni maksu poistaisi joitain väärällä nimellä kommentoijia ja toivottavasti häirikköjä on myös vähemmän”.

    Eri mieltä ei saa olla, vaan pitää olla juuri sellainen ihminen kun te haluatte. Mutta minua henkilökohtaisesti pistää pohtimaan. Oletteko edes te oikeassa suunnassa elämän suurissa kysymyksissä?

    Ari Lahtinen 16.10.2014 21:28 ”Vai vielä maksaa tästä oikeinajattelijoiden sisäänpäin lämpiävästä propagandasaitista. “!

    Propagandasta en tiedä, mutta näissä hengellisissä foorumeilla ja sivustoilla tulee olemaan aina kukkatätejä ja maailmanparantaja setiä. Siksi ole hieman harmeissani itselleni että olen esimerkiksi aikoinaan ollut muutaman kerran Körttifoorumilla ja nyt Kotimaa24 sivustolla.

    Kotimaa24 edustaa yhtä tunnettua Suomen kristillistä uskontojournalismia. Eli kristillisiä arvoja tuodaan esille ihmisille suvaitsevaisuuden ja lähimmäisen rakkauden julistuksella. Minusta kumminkin, että Kotimaa24, tulee muuttumaan maksulliseksi vuoden 2015 alussa, on eriarvoisuutta. On siis vain joukko ihmisiä joilla on sanavalta ja oikeus tuoda mielipiteitään. Se ettei minulla olisi varaa maksaa vuoden 2015 alussa Kotimaa24 4,90 euroa kuukaudessa, siitä ei ole todellakaan kysymys.

    Toisaalta Kotimaa24:lle kun jäsen antaa kommentin, on kommentin antaminen visuaalisesti heikosti toteutettu, suorastaan onneton.

    Suosittelen että jos haluaa välttyä mieliharmeilta ja turhilta negatiivisilta pohdinnoilta.

    Tekee itselleen suodattimen joka estää itseänsä rekisteröimiseen mihinkään foorumille tai sivustolle, ellei nyt sitten ole ihan pakko. Minulle tämä Kotimaa24 muuttuminen vuoden 2015 alussa maksulliseksi on lahja, sillä en tule rekisteröitymään tai tuomaan mielipiteitäni tällä sivustolla.

    Teemu Kakkuri kirjoitti: 17.10.2014 23:33 ”Minne sitten menet”?

    Sen Herra tietää.

Vierasblogi
Vierasblogi
Kotimaan Vierasblogissa julkaistaan yksittäisiä tekstejä kirjoittajilta, joilla ei ole omaa blogia Kotimaa.fi:ssä. Jos haluat kirjoittaa, ota yhteyttä Kotimaan toimitukseen.