Management by Perkele

Päivän lööppiotsikot ja radio-ohjelmat ovat vilisseet teologista termistöä, kun elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen kyseenalaiset työskentelytavat ovat tulleet julkisuuteen. Lehtien mukaan ohjaaja on käyttänyt johtajan asemaansa väärin alistamalla ja pelottelemalla työryhmänsä jäseniä. Ainakin kohun ensimmäisenä päivänä yleinen mielipide on ollut näyttelijöiden puolella. “Suosio vaihtui syytökseen”, kailotti aamun lööppi. Radiossa toimittajat kyselivät, mitä on elokuva-alan moraali ja moraalittomuus ja pohtivat, kuka istuu parjatun ohjaajan viereen tulevassa elokuvagaalassa, verraten tätä spitaaliseen. Anteeksi pyytämisen ja anteeksiannon prosessi on varmaankin vielä edessä.

 

Elämme aikaa, jossa väärintekemiset tulevat kuulluiksi ja vallan varjopuolet nähdyiksi. Elokuva-alalta alkanut #metoo-ilmiö on tuonut täysin uudella tavalla huomion keskipisteeseen erilaiset vallan väärinkäytökset ja pienen ihmisen kokemukset. Vaikenemisen muuri murtuu, ja hyvä niin. Totuus tekee vapaaksi.

 

Minusta olisi hyvä, jos Aku Louhimiehen tapaus rohkaisisi pohtimaan laajemminkin vallan väärinkäyttöä erilaisissa yhteisöissämme. Yksittäisen taitamattoman teon ruodinnasta pitäisi päästä eteenpäin, pohtimaan sitä, millainen kulttuuri tekee mahdolliseksi sen, että joku voi johtaa toisia alistamalla ja murentamalla näiden itsetunnon. Häpäisemiseen ja valta-aseman väärinkäyttöön liittyvät käytösmallit täytyy saada päivänvaloon.

 

Näyttelijä Outi Mäenpää peräänkuulutti vastuullista johtajuutta tämän päiväisessä radiohaastattelussaan. Mäenpään mukaan Suomi vilisee työpaikkoja, joissa johdetaan taitamattomasti ja pelon avulla. Vallan kanssa kulkee kuitenkin aina vastuu. Mäenpää kuvaili onnistunutta työkokemustaan rankkoja teemoja käsitelleessä Sovitus-elokuvassa. Sen ohjaaja oli auttanut näyttelijöitä löytämään tiensä kohti omaa rooliaan panostamalla työryhmän yhteishengen rakentamiseen, avoimuuteen, turvallisen ilmapiirin löytymiseen ja vahvistamalla ihmisten tunnetta omaan kyvykkyyteensä.

 

Nämä johtamis- ja motivaatio-opit ovat tuttua peruskauraa monelle järjestömaailmassa toimivalle. Mitenkähän mahtaa olla kirkon laita?

  1. Kirkossa on paljon koulutettuja työnohjaajia. Työnohjauksen keinoin voitaisiin saada paljon hyvää aikaan esimerkiksi turvallisen ilmapiirin alueella, jos ohjaukseen vain olisi varaa panostaa aikaa ja rahaa.

    Toisaalta: Erilaiset herätysliiketaustat saattavat luoda seurakuntien työyhteisöihin niin syvät yksilöiden väliset perusennakkoluulot, että niiden yli ei vo parhaillakaan välineillä rakentaa kuin heiveröisiä siltoja.

    Onneksi kuka hyvänsä työyhteisön jäsen voi olla aloitteellinen myönteisen ilmapiirin luojana. Kun lausuu vilpittömän kiitoksen aina ja välittömästi aiheen ilmaantuessa, voi jo muutamassa kuukaudessa havaita myönteisiä vaikutuksia ympäristössään.

    Anteeksipyyntökin on kuulijan korvissa muita uskottavampi, jos se kuuluu sellaisesta suusta, joka on tottunut jakamaan kiitosta.

  2. Vaikka #Metoo n sosiaalisessa vallnakumouksessa on ylilyöntejä, ylilyöntejä joita ei tällaisessa liikehdinnässä voi välttää, niin se on aivan välttämätön yhtieskunnallinen edistysaskel ,jotta naiset voisivat puolustautua väärinkäytöksiä vastaan.

    He ovat tehneet sen kolektiivisesti ja luulen että se on ainoa tapa, joka todella voi muutta asenteita ja hierarkisen kultuurin valtapiirteitä. Liike on jo tehnyt tiettyjen julkisen elämän hierarkioiden johdon herkkätuntoisemmaksi siitä mikä on sopivaa.

    Ennenkaikkea esiintymistaiteiden alata löytyy kautta aikojen todistuksia siitä kuinka valovoimaiset tähdet , siis tuottajat, ohjaajat ja näyttelijät ,ovat olleet kuin aurinko joka vetää sen lämmpö tarvitsevia paistatelijoita puoleensa.
    Gurut ovat käyttäneet sekä ihailijoitaan että alistetussa asemassa olevia hyväkseen. Toisaalta kunnianhimoiset pyrkyrit ovat olleet halukkaita uhreja karriääriänsä edistääkseen. Puhumme siis alakultuurista jossa on ollut ihmisiä , siis vallanpitäjiä ja heidän uhrejaan, vahingoittavia piirteitä.

    Eihän näin tarvitse olla. Alan todelliset ammattilaiset tietävät rajansa ja kunnioittavat niitä. Mutta pienikin valta korumptoi ja pienikin auringon säde suurelta tähdeltä elättää sen tarvitsijaa pitkään ja saa alistumaan itseään vahingoittavaan toimintaan.

    #Metoo on ravistellut aikaisemmin hyväksyttyjä valtasuhteita ja koska se on (sosiaalinen)vallankumous niin valitettavasti tulee myös viattomia uhreja. Omelettia ei voi tehdä rikkomatta kuoria sanoi jo vallankumouksen ammattilainen Lenin.

Mannert Minna
Mannert Minna
MATKALLA KIRKOLLE Helsinkiläinen pappi ja aktiivinen kansalainen. Jaan ajatuksia yhteiskunnasta ja kirkon merkityksestä, arvoista ja kaupunkilaisen nuoren aikuisen arjesta.