Perjantai-iltaiset ja lauantain vastaisena yönä tehdyt terrori-iskut Pariisissa olivat sotatoimi Euroopan rauhaa vastaan. Syyriassa ja Irakissa käynnissä olevat sodat ovat tulleet meidän luoksemme Eurooppaan. Kyse ei ole vain Ranskasta, vaan seuraava kohde voi olla missä tahansa Euroopan maassa, myös Suomessa.
Vaikka emme olisikaan seuraavan iksun todennäköisin kohdemaa, meidän on torjuttava ajatus, ettei asia koske meitä. Kyllä se koskee. Koska tahansa voi räjähtää, myös täällä. Silti meidän on jatkettava normaalia elämäämme, sillä muutoin ISIS on jo voittanut.
ISIS on voittanut myös silloin, jos käännymme epäluuloisiksi kaikkia heitä kohtaan, jotka ovat saapuneet luoksemme tavoitellen turvaa. ISIS on voittanut, jos me suomalaiset hyökkäämme meille vieraita muukalaisia vastaan. He ovat lähimmäisiämme, jotka ovat tässä sodassa kanssamme samalla puolella. Sodassa sotaa vastaan, rauhan puolesta.
Olkaamme valppaita, sillä räjähdys voi sattua missä tahansa, mutta älkäämme antako pelolle valtaa, koska silloin ISIS on voittanut. Olemme sotatoimialueella, jos suostumme elämään kuin olisimme nyt sotatoimialueella.
Hyvä kirjoitus, Jukka
Niin oli, kiitos.
valitetaavasti tieto ei läpäis kaikkia kansankerroksia. Isis tietää, että lopulta se voittaa pelin. Islamin vastaisuus kasvaa ja niin pian, kuin he alkavat kokea itsensä turvattomiksi, niin olemme pulassa.
Paljon kehotetaan, että alkää antako pelolle valtaa. Minusta tuntuu, että tuon sanominen on helppoa, mutta pelon torjuminen jo vaikeampaa. Uutisissakin jotkut haastateltavat ovat kertoneet pelkäävänsä. Voi olla, että jos ihminen on kokenut elämässään jo aiemmin turvattomuttaa ja jäänyt vaille apua, niin pelko väijyy ovella vaikka sille kuinka hokisi, että mene pois, en pelkää.
Pelkoa lisää se, että nämä tilanteet tulevat ns. puskista täysin odottamatta ja yllättäen.Yksilöihminen ei voi varautua tai ennalta suojautua iskuihin.
Elämä Suomessa muuttui ratkaisevalla tavalla 11. lokakuuta 2002. Tuolloin ihan tavallisen oloinen suomalaisnuorukainen pähäytti pommin kauppakeskuksessa. Myöhemmin sekä Jokelan että Kauhajoen koulusurmaajat olivat kantaväestöömme kuuluvia nuoria miehiä. Samoin Hyvinkään ampuja vuonna 2012.
Uhkatekijät eivät siis ole ihonväristä kiinni, eikä vaarallisia ihmisiä voida luokitella etnisin perustein. Riskitekijät ovat jatkuvasti läsnä ja meidän on oltava varuillamme, mutta meidän on silti jatkettava elämäämme antutumatta pelon valtaan.
Tässä on myös se ongelma, että melkein aina näiden turmatekojen tekijöiden (kansallisuudesta riippumatta) on kerrottu olleen aiemmin normaaleja, kilttejä ihmisiä ja tutut ovat ihmeissään, että kuinka näin on voinut tapahtua, että nyt syyllistyvät noihin tekoihin. Vaikuttaa, että kasvatuksella ei ole juurikaan vaikutusta, jos jokin vahingoittava ideologia alkaa vallata ihmisen mieltä ja johtaa tekoihn.
Väistämättä tulee mieleen, että eurooppalaiset ovat väsyneitä, degeneroituneita ja naiveja. Isisin kaltaisia terrorijärjestöjä ei voiteta kääntämällä toinen poski. Isisia ei voiteta kuin sodalla.
Turkki on avainasemassa. Ongelmana on tietysti se, että kaikki tahot jotka ovat Isiksen hallitseman alueen ulkopuolella, ovat keskenään enemmän tai vähemmän vihamielisissä suhteissa.
Pelko on siitä hankala tunne, että mitä enemmän siitä puhutaan, niin sitä enemmän sitä koetaan. Emme kykene puhumalla poistamaan pelkoa. Siten se vain lisääntyy.
Pelon tunnetta voi olla tosiaan vaikeaa poistaa vain tahdonvoimalla. Mutta sitäkin tunnetta on syytä tarkastella ja pyrkiä jäsentämään.
Pelko on nimittäin sellainen tunne, että usein se johtaa vihaan, aggressioon, epäluuloisuuteen ja väkivaltaan. Nimenomaan pelkäävä ihminen (tai eläin) voi olla hyvin vaarallinen. Pelkäävä kokee uhkaa ja on usein itsekin uhkaava.
Pelko (ja siitä usein seuraava viha ja epäluulo) kohdistuu meillä ihmisillä usein myös vääriin, viattomiin, kohteisiin, ihmisiin, jotka eivät ole tehneet meille mitään pahaa. Jos Isis tekee jotain kamalaa, saatamme ruveta pelkäämään ja tuntemaan vihaa kaikkia ihmisiä kohtaan, jotka vähänkään näyttävät muslimeilta, arabeilta tms. Jos näin käy, se ruokkii uskonnollisten ryhmien (tai länsimaiden ja arabi/muslimimaiden) välistä epäluuloisuutta ja vihaa – ja tämä sitten taas luo hyvää kasvualustaa sellaisille ryhmille kuten Isis.
Isiksen kannalta olisi tietysti edullista jos me länsimaalaiset/kristityt pelkäisimme ja vihaisimme kaikkia muslimeja ja arabeja – ja kohtelisimme heitä aggressivisesti ja syrjisimme heitä. Näin Isis loisi pelkoa, vihaa, katkeruutta ja epäluuloa, joka vahvistaa sitä itseään ja tuo sille lisää kannattajia.
Mikäli Sariin on uskominen, niin jos me länsimaalaiset/kristityt rakastaisimme ja ottaisimme rohkeasti avosylin vastaan kaikki muslimit ja arabit, niin se olisi Isisille epäedullista ja Isis kuihtuisi. Jotenkin näistä jää aina sellainen vaikutelma, että meidän(länsimaalaisten/kristittyjen) tulisi katsoa peiliin, me olemme luoneet Isisin, Pariisin pommi-isku on meidän vikamme.
Äärimmäisen hellyttävää, mutta täyttä roskaa!
Kari-Matti, sanot jotenkin kyynisen oloisesti:
”Jotenkin näistä jää aina sellainen vaikutelma, että meidän(länsimaalaisten/kristittyjen) tulisi katsoa peiliin, me olemme luoneet Isisin, Pariisin pommi-isku on meidän vikamme.
Äärimmäisen hellyttävää, mutta täyttä roskaa!”.
En ole sanonut, että Isisin isku olisi meidän syytämme. Silti, näiden tapahtumien tiimellyksessä kannattaa aina miettiä, ettei tule itse asennoituneeksi & käyttäytyneeksi epäoikeudenmukaisesti. Onko se paha asia?
”Pelko on nimittäin sellainen tunne, että usein se johtaa vihaan, aggressioon, epäluuloisuuteen ja väkivaltaan.” Sari
Ketä nämä eri kansallisuukisiin kuuluvat terroritekojen tekijät ovat pelänneet, niin, että pelko on heidän kohdallaan johtanut vihaan, aggressioon, epäluuloisuuteen ja väkivaltaan esim. Pariisissa?
Vai onko pelko ollut ollenkaan vaikuttamassa ko. terroritekoihin?
Ehkä meidän ei tarvitse olla niinkään huolissamme siitä, että pelkäävät suomalaiset ryhtyvät väkivaltaisiin tekoihin vaan toimia niin, että kansalaisten ei tarvitse tuntea pelkoa. Siihen voidaan vaikuttaa kansallisella ja eurooppalaisella tasolla lainsäädännön ja yhteisten sopimusten kautta, kuten esim. esillä oleva maiden välisten rajatarkistusten palauttaminen.
Kuten ketkä tahansa uskonnolliset fundamentalistit, todennäköisesti myös ISIS- tyypit kokevat uhkaavaksi kaikenlaisen toisinajattelun, myös toiset muslimit, jotka eivät ole heidän kanssaan samaa mieltä. Toisinajattelijat pitää murskata väkivalloin, jotta he eivät uhkaisi ”yhden totuuden” valta-asemaa. Demokratia jne. ovat heille uhkia, samoin kuin muut uskonnot. Näin luulisin.
”Kristillisen” Euroopan on syytä katsoa peiliin. Ja mitä siitä peilistä näkyy? Euroopan entisiä suurvaltoja ( silloisia), jotka vähät välittivät inhimillisyydestä ja alistettujen alisteisestä asemasta. Eivät nämä ”rintamat” ole äkkkiä puskasta tulleet. Pitkä on kirouksen ja alistamisen historia. Sen hedelmää Eurooppa ”syö”.
Ranskan koneet pommittavat vorostaan ISIStä.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1447562822877.html