Alkuun pieni tarkennus: kyse ei tässä jutussa ole automerkistä – lue loppuun asti!
Viime päivinä paavilla luulisi olleen syytä juhlaan: kotimaassa Argentiinassa aborttilaki torjuttiin juuri ylähuoneen eli senaatin äänestyksessä. Toisaalta tulos voi tuntua Pyrrhoksen voitolta. Alahuone olisi lain hyväksynyt. Tunnettua on sekin, kuinka Irlannissa kansanäänestys kumosi vähän aikaa sitten tiukat aborttisäädökset. Meillä Suomessakin paaville on hurrattu, äänekkäimmin katolinen ministeri Timo Soini, jonka puolueella on (sattumalta?) sama taivaallinen siniväri kuin aborttikieltojen puolustajilla Buenos Airesin talviyössä.
Seurakuntapappien lisäksi paavin pedofilia-päänsärkynä ovat järjestöt. Mainittakoon kolme. Meksikon Legionarios de Cristo on Marcial Macielin, karismaattisen maallikkojohtajan perustama. Hänen ideologiansa oli sekoitus politiikkaa ja marista-sääntökunnan kasvatusoppia. Ja kuten tunnettua, espanjalaislähtöiset maristat ovat kaikkialla maailmassa – ja varsinkin Chilessä – joutuneet tikunnokkaan. Uusin kohu ei sekään ole täysin uusi (Half Monks, Half Soldiers -kirja on v. 2015!) Kuitenkin myös se liittyy Chileen. Perun SCV (Sodalitium Christianae Vitae) on maallikko-teologi Luis Figarin perustama ja levinnyt myös esim. Chileen ja Argentiinaan. Kerrotaan, kuinka Jorge Bergoglio / Franciscus itse antoi järjestön käyttöön 5 vuodeksi kiinteistön arkkihiippakunnastaan. Varsinainen Chilen päänsärky on taas ollut Fernando Karadiman tunnetuksi tekemä – vaikkakaan ei itse perustama – Pía Unión Sacerdotal, ’hurskas pappisyhteisö’. Karadiman tekee Chilen kirkon kannalta laajalti ongelmalliseksi, että 4 liikkeen jäsentä on tullut piispoiksi ja kymmeniä (arviot liikkuvat 30-50) papeiksi Chilen kirkkoon.
SCV:n ja Chilen emeritus arkkipiispan, kardinaali Francisco Javier Errázurizin suhde on tullut päivänvaloon Crux-verkkolehdessä Yhdysvalloissa. Juttuja on myös käännetty portugaliksi (IHU on-line). Tämä voi tuntua yllättävältä. Eikö Errázuriz ja nykyinen, juuri sairaalakäynniltä palannut kardinaali Ricardo Ezzati ole julkisuuden valokeilassa juuri oman maansa ja Karadiman toimien peittelystä? Eikö Ezzati ole menossa 21.8. oikeuteen syytettynä (”imputado”), vastaamaan kanslerinsa Óscar Múñozin pedofilian peittelystä? Miksi vielä Peru? Tai miksi nyt Errázuriz?
Cruxin juttusarja on valaiseva osoittaessaan yhteydet eri maiden katolisten yhteisöjen välillä. Latinalaisen Amerikan pedofiilikriisi ei ole jokin pelkästään Chileä koskeva juttu eikä se rajoitu vain nykyisiin viranhaltioihin. Errázuriz toimi keskeisessä asemassa Latinalaisen Amerikan piispainkokouksessa CELAM:ssa vuodesta 2003 alkaen, ja paavi Franciscus otti hänet neuvonantajaksi C9-ryhmään paaviksi tultuaan. Hän on tullut kardinaaliksi samana vuonna nykypaavin kanssa eli 2001. Voi myös kuulla toista osapuolta: Errázuriz on antanut vastineen Cruxille. Jutusta voi löytää linkit kaikkiin kolmeen aiempaan. https://cruxnow.com/commentary/2018/08/09/cardinal-errazuriz-of-chile-responds-to-crux-series/
Santiagon arkkipiispa Ezzati oli juuri parin päivän ”rutiinitarkastuksessa” katolisen kirkon sairaalassa tänä viikonloppuna. Kerrotaan, että paavi olisi eilen tavannut kardinaali Ouellet’n, joka vastaa piispanimityksistä. Kuitenkaan asia ei jää kanadalaisen haltuun, vaan paavi haluaa käsityönä valita Chileen arkkipiispan. Paavin luottomies Jordi Bertomeu on tiiminsä kanssa listannut kandidaatteja, ja asiaa on väännetty Chilen mediassa. Lopputulema: kukaan chileläinen ei voi tulla valituksi maansa priimakseksi, koska kaikilla on jokin ”antecedente” omassa historiassaan. Mitä kertookaan se, että Chilessä jo 5 piispaa on saanut paavin hyväksymisen (joukko)erolleen piispanvirasta, mutta jokaisen paikalla on sijaisena apostolinen administraattori? Samaan aikaan eli tänään asetetaan Uruguayssa uusi katolinen piispa virkaansa. Eivät ole siis katolisen kirkon paikalliskirkot samassa tilanteessa – onneksi.
Hetkenä minä hyvänsä paavi joutuu kuitenkin ottamaan ”caso Chilen” julkisesti hoitoon. Irlannin matka on jo parin viikon kuluttua, vaikka lyhyt matka onkin. Chile ei voi olla levällään kuin Jokisen eväät, kun matka Irlannin julkisuuskoitokseen alkaa. Ei liioin voi olla kestävällä pohjalla, että Santiagon arkkihiippakuntaa johtaa sairaalakuntoinen mies? Käytännössä Jordi Bertomeu voisi tulla hoitamaan kirkkoa, mutta viisikymppistä salskeaa katalaania pidetään liian ”nuorena”. Jotain pitää silti tehdä: gallupin mukaan 8 prosenttiyksikköä Chilen asukkaista on kääntynyt ”ateismin” kannattajiksi tammikuun jälkeen. Julkisuusmylly pyörii, mutta hyviä asioita kirkon kannalta ei vain löydy. ”Abusos sexuales” sitä vastoin löytyy jokaisen verkkolehden pikahausta Chilen netissä.
Katseet ovat kääntyneet jo usean päivän ajan Uruguayhin, Mercedesin hiippakunnan piispaan Carlos María Collazziin. Uruguayn kirkon pahat päivät on ehkä koettu muutama vuosi sitten silloisessa pedofiilimyrskyssä? (https://cnnespanol.cnn.com/2016/11/17/iglesia-de-uruguay-suspendio-a-cuatro-sacerdotes-tras-denuncias-de-abusos-sexuales/). Collazzin ansiona pidetään, että hän tutki Karadiman Pía Unión Sacerdotal -järjestöä vuonna 2012 ja tuntee siis tilanteen Chilessä. Toisaalta Collazzin hiippakunta on Argentiinan kasvattia Franciscusta itseään ”lähellä”. Siihen kuuluu Colonia del Sacramenton satamakaupunki, johon pääsee Buenos Airesin keskustasta laivalla Río de la Platan yli nopeammin kuin Argentiinan suurkaupunkeihin. Collazzi on näin Franciscukselle kuin naapurin poika. Hän ei ole myöskään liian nuori, vaan jo muutaman vuoden päästä 1947 syntynyt arkkipiispa voisi palata kotimaahansa ja toivoa Chilen myrskyjen jo laantuvan. Samoin naapurinpoika etelästä voisi kerrankin käydä Argentiinassa, jossa hän ei ole paavina käynyt lainkaan. Tuleeko siis Mercedesistä Chilen kirkon uusi johtotähti? Lähipäivät näyttävät sen.
”Kirkon keskusrahasto on ollut mukana tukemassa Carbon Disclosure Project -yhteisöä vuodesta 2007. Lisäksi keskusrahasto on tukenut Water Disclosure -aloitetta vuodesta 2010.”
Aamun lööppi kertoo, että ”Maailman rikkain prosentti omistaa pian enemmän kuin loput yhteensä.” Voi vain toivoa, että keskusrahasto ei tue epädemokraattista kehitystä, jossa erilaiset sijoitusyhtiöt ja muut julkisen sektorin korporaatiot pyrkivät saamaan omistukseensa ja sijoitusvoittojensa maksajiksi veronmaksajat niin maalla, vedessä kuin ilmassakin. Tätä suuntausta tukee käsitykseni mukaan mm. konsultointiyhtlö Ramboll, jonka Suomen toimintojen johdossa on yksi viime vuosikymmenen Fortumin avainhenkilöistä ja joka toimii ”kulissien takana” julkisen sektorin vero- ja muilla varoilla mm. Tekesin, Työ- ja elinkeinoministeriön, Ulkoministeriön, Ympäristöministeriön, Ely-keskusten ja EU-ohjelmien ”tukiorganisaationa” paitsi Afrikassa, myös Venäjällä ja Aasiassa.
Chilessä on tällä hetkellä neljä piispatoimistoa joutunut ratsian kohteeksi. Uusimpana tietona on, että itse piispainkokoukseen tehtiin tänään ratsia marista-sääntökunnan rikosten tutkimiseksi. Kun ottaa huomioon, että piispainkokous aloittaa kuun lopussa oman seksirikos- ja uhrientukemisneuvoston työn juristi Ana María Celis johtajanaan, tämä voi kertoa isommasta kuviosta myös kirkossa. Olisiko paavi näyttänyt vihreää valoa, kun Celis kävi viikonloppuna Vatikaanissa? Olisiko Celis vaatinut, että ensin piispainkokouksen omat kaapit avataan ja vasta sitten jatketaan? Toisaalta tässä jutussa muistutetaan, että sisäministeriö (rikospoliisi, seksirikostutkijat, syyttäjä) ovat vaatineet marista-aiheisia ilmiantopapereita jo jonkin aikaa sitten suoraan uskonopin kongregaatiolta Vatikaanista. http://www.elmostrador.cl/noticias/pais/2018/08/14/abusos-de-maristas-fiscalia-efectua-allanamiento-en-la-sede-de-la-conferencia-episcopal/
Kiitos näistä tiedoista, joita ei Suomen lehdistöstä löydä.
Katolinen kirkko on ahtaalla, joten nähtäväksi jää, miten se pelaa itseään irti syytteistä. Vai avaako kirjat? Kirkon on vaikea, tai mahdotonta, muuttaa oppejaan, koska sillä erehtymättömänä ei ole peruutusvaihdetta. Dogmit on kiveen kirjoitettu.
Tapio, tuo dokkari ”Katolisen kirkon suojissa” kuvaa kuinka keskiajalla kirkko (inkvisitio) tuomitsi moraalittomat papit. Nykyisin 20-luvulta alkaen jutut on käsitelty kirkon sisällä, vaikkakin sama inkvisitio (nimenään Uskonopin kongregaatio) saa ilmiannot Roomaan. On totta, että Roomasta pitäisi tulla syyttäjäviranomaisille tietoja, sillä niitä odotetaan juurikin Chilessä. Toisaalta esim. Jaime da Fonseca Chilessä on esimerkki viime päiviltä, että kirkko on itse tuominnut papin, jonka osalta tiukka 5 (!) vuoden vanhenemisaika oli jo mennyt umpeen. Näitä saisi olla enemmänkin, eikä missään maassa 5 vuotta ei ole riittävästi aikaa koska lapsilla kestää aikaa edes ymmärtää, mitä heille on tehty. Sitten uutta päivitystä: Pennsylvanian hiippakuntien (paitsi 2:n eli Philadelphian ja Altoona-Johnstownin, jotka on jo 2011 ja -16 tutkittu) tutkimus, joka juuri äsken paljastettiin, alkaa näkyä Suomenkin lehdistössä. Suuri valamiehistö tutki yli 2 miljoonan katolilaisen osavaltiota, ja nyt 1356 sivulla on tekstiä jota ei ehkä ennen nukkumaanmenoa jaksa kukaan Suomessa lukea. Pari kardinaalia (Keeler ja Wuerl) mainitaan peittelijöinä, eli julkisuuden säilä on jo iskenyt. Itse raportti mainitsee satoja pappeja. Ks. kohta ”What the clergy sex abuse report says: full coverage”, http://www.pennlive.com
Paavi erotti kardinaali, emeritus arkkipiispa Errázurizin C-9-ryhmästä, joka pyrkiii uudistamaan Rooman kuuriaa. Samoin erotettiin välittömästi George Pell, australialainen kardinaali, joka joutui keskiviikkona uudestaan oikeuteen. Artikkeli korostaa Pennsylvanian paljastusten merkitystä kriisissä. https://www.msn.com/es-co/noticias/mundo/el-papa-expulsa-a-dos-de-sus-asesores-por-casos-de-pederastia-en-pleno-esc%C3%A1ndalo-por-los-abusos-de-sacerdotes-en-eeuu/ar-BBM1AYp