Julkisuudessa on keskustelua herättänyt se, että yhtäältä uudessa partion peruskirjassa halutaan myönteisesti sitoutua ns. positiivisen uskonnonvapauden periaatteeseen. Toisaalta partiolupausta ollaan muuttamassa nyt ns. katsomusneutraaliin suuntaan jättämällä mainitsematta uskonnonvapaus: ”Suomen Partiolaisten hallitus ja peruskirjatyöryhmä ehdottavat Partioneuvostolle uudeksi partiolupaukseksi seuraavaa: ’Lupaan parhaani mukaan elää maani ja maailman parhaaksi, kasvaa katsomuksessani ja toteuttaa ikäkauden ihanteita joka päivä.’”
Kansainvälisen, YK:n ihmisoikeuksien julistukseen ja muihin kansainvälisiin sopimuksiin nojaavan EU-käytännön mukaan (https://ec.europa.eu/europeaid/sectors/human-rights-and-governance/democracy-and-human-rights/freedom-religion-or-belief_en) todetaan: ”Oikeus ajatuksen, omantunnon, uskonnon tai katsomuksen vapauteen, tavallisemmin kutsuttu oikeus uskonnon tai katsomuksen vapauteen (FoRB) on jokaisen ihmisen perustava ihmisoikeus.” Näin luettuna partiolupaus on ristiriidassa perustavan ihmisoikeuden kanssa jättämällä pois uskonnonvapauden ja puhuessaan yleishumanistisesti katsomuksen vapaudesta.
Tavallisesti dilemma uskonnon edustajien ja muiden välillä on ratkaistu siten, että uskontokuntaan kuuluvat ovat antaneet lupauksensa, valansa tai vakuutuksensa uskonnollisessa viitekehyksessä, uskontokuntaan kuulumattomat taas ei-uskonnollisessa neutraalissa muodossa. Nyt siis tuo ei-uskonnollinen muoto tulisi vaihtoehdottomaksi ja vallitsevaksi.
Jos haluttaisiin asia toteuttaa uskonnon ja katsomuksen vapauden periaatteiden mukaisesti tulisi joko antaa uskontoon viittaava vaihtoehto, niin että esimerkiksi entiseen tapaan mainitaan Jumala ja sitten tämä ”katsomuksessani” tai sitten muotoillaan täsmällisesti: ”kasvaa uskontoni tai katsomukseni mukaisesti”
Minun mielestäni uskonnonvapaus tässä maassa tarkoittaa sitä, että jokainen suomalainen saa harjoittaa ihan mitä uskontoa itse haluaa tai olla harjoittamatta mitään uskontoa. Uskonnonvapaus ei tarkoita sitä, että kristillinen kirkko saa tyrkyttää uskoaan joka paikkaan ja että sen, enempää kuin minkään muunkaan uskonnon jumalien tulisi liittyä millään tavalla esim. partiolupauksen antamiseen.
Minäkin olen aikoinani partiolupaukseni antanut, mutta silloin 50- luvulla tuo ”Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani…” ei vielä herättänyt tunteita pätkän vertaa puoleen eikä toiseen. Se nyt oli vain rituaalihokema monien muiden joukossa, merkitsemättä ainakaan sen aikaisille nuorille yhtään mitään. Joutaisi toki jo tänä päivänä hukkua historian hämäriin.
Jatkan vielä sen verran, että tänä päivänä on kai sanomattakin selvää, että jos maassa vallitsee uskonnonvapaus, niin se uskonnonvapaus koskee myös uskoonnottomia partiolaisia, joiden on voitava antaa partiolupauksensa ilman, että soppaan sotkettaisiin minkään sorttisia höpinöitä minkään sorttisista jumalista.
KW! Oletko ajatellut, että olet antanut lupauksen Jumalalle?
Lahtinen: ”KW! Oletko ajatellut, että olet antanut lupauksen Jumalalle?”
Olettaisin, että jokainen meistä tekee tai on tullut tehneeksi nuoruudessaan kaikenlaista hölmöä.