Kiinnostaako Raamatun lukeminen? Suomen Pipliaseuran Uuden testamentin käännöksen UT2020 vastaanoton perusteella kyllä kiinnostaa. Lukijoita on riittänyt niin verkossa kuin muutenkin. Kenties tutun tekstin lukeminen uusin sanoin puhuttelee sisintä erityisellä tavalla. Uuden käännöksen myötä olemme Pipliaseurassa alkaneet miettiä, miten Raamatun lukukokemusta voisi vieläkin syventää. Tätä meiltä on myös toivottu. Tämä edellyttää uutta sisältöä Raamatun tekstin rinnalle.
Teimme kyselyn, jonka avulla selvitimme tapoja ja tilanteita, joissa vastaajat pääsevät syventymään Raamattuun tällä hetkellä. Lisäksi halusimme tietää mitkä aiheet ja sisällöt Raamatussa herättävät kiinnostusta tänä päivänä. Kyselyyn vastasi n. 170 henkilöä. Vastaajia oli ympäri Suomea ja eri kristillisistä kirkoista ja yhteisöistä. Kysely ei ole tutkimus eikä sen tuloksista voi vetää suoria johtopäätöksiä. Pohdittavaa se antaa.
Raamatun teksteihin voi astua hyvin erilaisista tulokulmista. Odotetusti myös vastaajien kesken esiintyi paljon hajontaa. Tosin vastaajien taustalla ei ollut mitään yhteistä nimittäjää, kuten ikä, asuinpaikka tai yhteisö, joka selittäisi samankaltaiset toiveet. Vastaajat toivoivat tasapuolisesti sisältöjä, jotka keskittyvät Raamatun historiaan mutta myös henkilökohtaisiin kysymyksiin. Vastaajat kaipasivat punnittua tietoa Raamatun historiasta ja kulttuurista. Lisäksi he toivovat Raamatusta, ei niinkään vastauksia, vaan keskustelukumppania elämän peruskysymyksiin.
Ilmeisesti mahdollisuuksia syventyä Raamattuun seurakunnissa ei ole tarjolla kovin paljon. Meidän kyselymme vastauksissa painottuivat seurakuntien pienryhmät ja vapaaehtoisten vetämät raamattupiirit. Keskustelut ja vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa nähtiin myönteisenä asiana, jopa tärkeämpänä kuin varsinainen sisältö. Toinen osa vastaajista sanoitti, että syventyy Raamattuun omatoimisesti lukien ja opiskellen.
Korona-aikana ihmiset ovat tottuneet entistä enemmän tapaamisiin ja erilaisten palveluiden käyttämiseen etänä. Vastaajat suhtautuivat iloisesti mahdollisuuteen syventyä Raamattuun digitaalisilla työkaluilla. Avoimissa vastauksissa korostui erityisesti omaehtoisuus. Vastaajat näkivät myönteisenä asiana, että he saavat syventyä Raamattuun itsenäisesti, missä vain ja milloin vain. Tämä mahdollistaa myös heidän osallistumisensa, jotka eivät syystä tai toisesta pysty käymään esimerkiksi seurakunnassa. Ikäihmisten digiosaaminen on lisääntynyt vuosien varrella. Toisaalta moni koki, että digitaalisuus on myös uhka ihmisten väliselle kanssakäymiselle.
Kyselymme lähtökohtana oli uuden kehittäminen. Suomen Pipliaseura on lähtenyt tuottamaan uutta sisältöä ja työkaluja Raamattuun syventymistä varten. Lisäksi Pipliaseurassa on aloitettu vastikään myös Vanhan testamentin käännöstyö (VT2028). Selkeä teksti yhdessä merkityksellisen oheissisällön kanssa on tärkeä osa Raamatun lukukokemusta. Pysy kuulolla.
Paavo Huotari
Asiantuntija, raamatunkäyttö, Suomen Pipliaseura
Kyselyyn raamattukurssista voi vielä osallistua tästä: Kehitämme uutta raamattukurssia
Raamatussa ylivoimaisesti kiinnostavinta on heprealaisten nerojen teksteihin jo ammoin koodaamat astronomiset ja biologiset tieteellisesti akkuraatit tiedot. Nämä ’tiedon avaimet’ on teologia valitettavasti hylännyt.
”Voi teitä te lainaoppineet, kun te olette kätkeneet gnosiksen avaimen. itse ette ole menneet sisälle ja muita olette estäneet.!” (Jeesus)
Käsitepari ’gnosiksen avain’ sisältää jo itsessään erään astronomisen vakion.
Ut:ssa mielenkiintoista on mm. yhtymät essealaisuuteen ja Jeesus-liikkeen zeloottinen toiminta päämääränä syrjäyttää herodiaaninen hallitus Maccabealais-sotien malliin ja valkopukuisten aggelosten (lähettien)toiminta Jeesuksen haudalla.
Raamatun asema ja tehtävät on ilmoittaa Jumalan tahto ja pelastuteko Pojassaan Kristuksessa. Se myös antaa, mitä lupaa.
Raamatun tekstit herättävät hyviä pohdintoja, kun on turvallinen ympäristö jossa ihmiset uskaltavat esittää kysymyksiä ja pohdintoja ja teksti saa vapaasti hengittää. Näissä tilanteissa syntyvät syvimmät kokemukset. Valitettavasti teologien kesken käytävät skabat ”oikeasta” tulkinnasta laimentavat asian jonkinlaiseksi tietokilpailuksi, jossa saa esittää vain oikeita vastauksia. Tarvittaisiin tosiaan enemmän tilanteita joissa olisi mahdollisuus pohtia avoimesti raamatusta nousevia asioita.
Raamatussa kiinnostaa sen rakentajien tarkoitus saada kaikki ihmiset valtansa alle. Tästä on jopa tieteellisen tutkimuksen tuloksia.
Paavo
Kiitos blogistasi!
Siunausta käännöstyölle!
Kotonani on Raamattuja tai sen osia yli sadalla viidelläkymmenellä eri kielellä. Oli jo monta vuotta sitten ja lisää tulee aina silloin tällöin.