MILLÄ TAVALLA VAPUSTA SELVIÄÄ PARHAITEN?

Jeesus virrittelee

 

Vapusta selviää parhaiten unohtamalla koko naisen! Toivottavasti toukokuun ekana syntyneitä naisia ei ole liian paljon. Meikäläinen haluaisi unohtaa tekopirteän öykkäröinti-vapun juhlana. Suurimmat lapsuusajan traumani ovat peräisin tästä ns. Kevään iloisesta karnevaalijuhlasta.

Muistan, miten aniharvoin sain kaasupallon kuljetetuksi kotiin asti. Milloin se karkasi pääsemällä irti kädestä tai takin nappikiinnityksestä, milloin  puhkesi pensaan piikkeihin. Joskus isot pojat varastivat palloni, kun sitä kotipihalla ulkoilutin. Jos lokit eivät jonakin vuonna varastaneet irtojäätölötöttöröpalloani, niin sitten ne paskoivat uuden kevättakkini rinnuksille.

Isä ja äiti halusivat jostakin syystä ulkoiluttaa ruosteenruskeita ylioppilaslakkejaan 10.000 muun lajitoverinsa kanssa Ullanlinnanmäellä. Minä en ymmärtänyt tuollaisen varhaisen (klo 9) massakokoontumisen funktiota lainkaan. Olin aivan varma, että jollakin toisella Linnanmäellä olisi ollut lystimpää.

Puoli vuosisataa sitten Helsingissä ei puhuttu mitään mamuista, maahanmuuttajista. Toisin on tänään, kun kaikenlaista mongerrusta kuulee pääkaupungin keskustassa miltei enemmän kuin suomea.  Ihmeellistä sönkkäämistä kuulin lapsenakin, mutta eihän se Ursan tähtitorni nyt sentään mikään Baabelin torni voinut olla? Kielten sekoitus oli pikemminkin keinotekoisesti aikaansaatua epäselvää mökellystä. Iloa nautittiin pullosta. Skumppapulloista, ei sentään vielä tuolloin ilokaasukapseleista.

Näin jälkeenpäin ajatellen vapulla lienee ollut suurempi vaikutus meikäläisen ammatinvalintaan kuin edes tohdin itselleni myöntää. Varsin vähäisestä varrestani huolimatta tunsin jo tuolloin  palavaa halua kertoa ihmisille, että vanha hokema Ilo ilman viinaa on teeskentelyä ei pidä paikkaansa.  Halusin kertoa kaikille, että Ilo ilman Jeesusta on teeskentelyä! Ilo Herrassa ja Herrasta ja Herran tähden, se vain on todellista elämää, se vain, eikä mikään muu.

Nykyään Vappuun on pesiytynyt Jeesus-marssi-ilmiö. Marsseille en ole uskaltautunut mukaan, kun en muutenkaan ko. r(i)emujuhlaa vietä. Mutta olisihan se kieltämättä upeaa, jos tuon uuden perinteen tuloksena Helsingin Sanomatkin jonakin vuonna otsikoisi pääkirjoituksensa: JEESUS ON VAPUN(KIN) HERRA!

Minkälaisia lapsuuden vappukokemuksia teillä, lukijat, mahtaa olla? Lykästikö teitä paremmin kuin minua?

 

Kuvateksti: Jokainen juhla vaatii erilaisen  tunnelmaan virittäytymisen…

 

PS: Joko luit kaikki Ruttopuiston rovastin bloggaukset saamatta tarpeeksesi? https://www.kotimaa.fi/blogistit/blogisti/195/

Olisiko n. 500 tekstiä lisää mitään? Blogiarkistossa rymistelen Liberona kirkon liukkaalla kentällä:

http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Minulle vappu on erityinen päivä siksi, kun yksi lapsistamme on syntynyt juuri tuolloin 🙂

    Muuten mukavia vappumuistoja itselläni on liittyen ilmapalloihin (ne ovat aina kivoja ja iloa tuottavia!) ja vappuherkkuihin, munkkeihin ja simaan. Vappumarssit ja -puheet eivät ole koskaan ollet osa vapunviettoani, enkä ole koskaan erityisesti perehtynyt siihen, miksi vappua ylipäätään vietetään.

    Vl-liikkeessä ollessani sain kuulla usein arvostelua ”epäuskoisten” vapunviettoa kohtaan. Eräs puhuja sanoi puheessaan, että Jumala on puolueellinen sääilmiöissään, kun antaa useimmiten vapulle huonon ja äitienpäivälle ihmeen aurinkoisen ja kauniin sään. Heh 😀

    • Minä opin ensimmäiseksi, että vappu on työväen ja ylioppilaitten juhla. Tätä nykyä en oikein osaa sanoa, miten rajalinjat menevät, kun Kansallinen Kokoomuskin toitottaa olevansa työväenpuolue…

    • Hmmmm. Teeskennelty ilo vs. aito suru.Ehkä sitä kuitenkin suomalaisen kannattaisi tuohon aitouteen pyrkiä täällä Murheellisten laujulen maassa?

      Mitähän suosikkipakinoitsijani Olli mahtoi vapusta sanoa, onks tiatoo?

    • Ei ole, minun lapsuudessani oli vappumarssi ja muistelen pitkäaikaisten naapureiden ainakin silloin olleen sosiaalidemokraatteja. Se näkyi oikeastaan vain siinä, että heidän seurassaan menin vappumarssia seuramaan. Odotus tihentyi kadun varressa milloin marssijat tulee. Tunnelma tihentyi lisää kun kaukaa hahmoja alkoi näkyä. Kaikki sen näimme. Odotus palkittiin, kun pultsarit olivat kanssa päättäneet lähteä vappumarssille ja marssivat ympäripäissään ja aurinkoisina jotain käsisään kantaen ensin. Oikeat marssijatkin kai sitten tulivat, mutta heistä en muista enää mitään. :))

    • Kai sekin jotain kertoo, että lukeamastani Origon kokoelmasta muistan nimen (”Läpi tulen ja menen”) lisäksi vain em. virkkeen…

  2. Minä en lapsen aedes tiennyt, että on olemassa jokin vapunpiäviä. Ei sitä maalla vietetty. Eipä silti, emme vietä sitä vieläkään mitenkään erityisesti, päivä päivien joukossa. Yleensä olen mieheni kanssa mökillä työtä telemässä, sillä työläisten juhlahan se vappu on.

    On minullakin ylioppilaslakki, mutta se on edelleen vitivalkoinen, koska en ole käyttänyt sitä 46 vuoteen kuin kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran omissa lakkiaisissani ja toisen kerran kun juhlimme yo-luokkani kanssa 40-vuotis yo-juhlia oman koulumme silloisten uusien ylioppilaiden kanssa Nurmeksessa. Samassa juhlassa oli paljon myös heitä, jotka juhlivat jo 50-vuotis yo-juhlia ja monilla oli tosiaan monenkirjavia lakkeja päässään.

    Vappuna saa/voi myös hoitaa lapsenlapsia, että vanhemmat saavat juhlia, jos haluavat.

    • Minunkin valkolakillani on ikää pyöreät 40 vuotta.

      Eikös siellä maalla sitten muka työväestöä olekaan, kaupungeissako vain? Miten ihmeessä sinulta on tiedonpimitetty tällainen ainoa suuri kansallinen juhla, jota vapaa-ajattelijatkaan eivät vastusta? Teitä taidettiin vedättää…?

    • Hannu, voihan olla, että en enää muista kaikkea, mutta sellainen mielikuva minulla on, että vappu ei ollut mitenkään juhlittava juhla lapsuuudessani. Muutenkin elämä meillä päin siihen aikaan oli kyllä hyvin putkinotkomaisen takapajuista. Ehkäpä vappupäiväkin meni leivän hankinnassa. Mielenkiintoista oli se, että silloin ei koettu masennusta tms. vaan elämä oli täysipäistä ja sykettä täynnä. Ei ollut aikaa muuhun kuin työntekoon ja sunnuntailepoon.

    • Salme: Arvaan, että noissa mietteissäsi on vinhasti perää. Jumala määräsi yhden lepopäivän, ihminen otti kaksi. Lauantaista on tullut ostospäivä perheille. Janoisimmat aloittavat urakkansa jo perjantaina.

      Jos työpäiviä olisi viikossa kuusi, niin ihmiset iloitsisivat entistä enemmän kirkollisista juhlapäivistä, jotka tuovat vaihtelua työn yksitoikkoisuuteen.

  3. Minun lapsuudessani Marx oli vapun herra, ja minulle vappu on edelleen ennen muuta työväen juhla.

    Jeesus-marssit vappuna hyväksyn ainoastaan yhdellä ehdolla: marssijoilla pitää olla oikeassa kädessä Raamattu, ja vasemmassa Pääoma, ja kummatkin tulee olla luettu.

    Ylioppilasjuhlissa lykästi, mutta lakki katosi enkä ole sitä sen koomin nähnyt.

    • No nyt kun meillä on työväen presidentti, ja seuraava pääministeri on joko homoliittoja kannattava triatlonisti, lestadiolainen miljonaari tai katolinen populisti niin mikäs kiire tässä enää marssille..

    • On se niin väärin sotkea uskontoa joka paikkaan. Vappukin, kunnon pakanajuhla, yritetään hapattaa kristillisellä uskolla. Missä tavallinen ihminen enää nykyään saa olla ja riehua rauhassa pakanana? Pakanamaan karttakin on kateissa…?

    • Ehkä Vapaa-ajattelijoiden toimisto. Mutta varmaankin sinnekin joku pahanilkinen äärikristritty on liimannut oveen Jeesus-pelastaa-tarroja..

    • En usko, että vapaa-ajattelijat niin vapaamielisiä ovat, että antaisivat peruspakanain siellä ryypätä ja rellestää. Kutsuvat ennemmin poliisit, jotka ensin hutkivat pampulla ja vasta sitten tutkivat tilanteen.

      Niin se vaan on: Mielivaltaisen vapaa riekkuminen on tässä yhteiskunnassa kielletty kaiken muun ohella…

    • Joo, ja kypäräpäiset papit, jotka veivät rippikoululaisia katsomaan kommunistien marssia varoittavana esimerkkinä ovat vain haikea muisto.. Eihän sinullakaan Hannu ole (enää) kypärää?

    • Mulla se oli oikein hyvät salaiset aseet, kun 1993 olin Jeesus marssilla Helsingissä. Puoliso oli tehnyt matkaan ihan hirveän kasan sämpylöitä hyvillä täytteillä. Olin siinä tilassa, että niihin tuli himo. Mässytin mennen tullen sämpylöitä. En sentään marssilla. Ei tainnut olla vappu, mutta ilmapalloja oli. Muistaakseni ne päästettiin ilmaan lopuksi.

  4. Terveiset mukavalta Vappulounaalta, jossa meitä oli 20 pöydistä syövää henkilöä ja Lilja Josefina 2 kk, joka tyytyi äitinsä antamiin eväisiin.

    Kun olin lapsi, tarkoitti Vappu päivää, jolloin sai silkkipaperista tehtyä vappuhuiskua heilutella tuulessa. Huisku kesti vapusta toiseen. Joskus isoäitini sisko Tyyne-täti vei minut katsomaan kulkuetta, jossa tykkäsin rummuista.

    Opiskelijavappuja en ole viettänyt, mutta seurueemme nuoret tuovat raikkaan tervehdyksen Ullanlinnan mäeltä.

    Nautin tästä suuresta lounasseurueesta. Syömme hitaasti, vaihdamme paikkoja ja mielipiteitä. Puhumme myös surulliset asiat, joita yli 20 vuodessa on tietenkin ollut. Kolmen tunnin aterioinnin jälkeen palaamme kukin kotikonnuillemme. Pöytä varataan tietty ensi vuodeksi.

  5. Tiedän minun monen ystävistäni sanoneen samaa ja siltikin valittavat yksinäisyyttä. Itse menin kuvaamaan Kaivopuistoa ja Ullanlinnaa yksin. Minua harnittaa eniten se, etten saa ihmisiä pitämään hauskaa ja sitten kun pyyrää, tekosyyt lentelee ja kaartelee kuin lokit pään yllä. Yksinäisyys katoaa yhdessäolon myötä ja siitäkös valoa tunnelin päähän tulisi.

    • Lokeille kun saisikin jostakin järkätyksi lähestymiskiellon. Niistä on tullut todellinen maan vaiva. Vanhaan hyvään aikaan ne viihtyivät paremmin merellä ja seurasivat vain laivoja…

    • Mutta sehän on mairittelevaa, kun lokin paska on keskellä valkolakkia. Silloin ihmiset kysyvät, missä liemessä sitä on vuosien varrella uitu. Sekaan vaan. En tiedä vaikka tämä minun innostus johtuukin valokuvausharrastuksesta ja kiinnostuksena ja suuntauksesta katukuvaukseen, mikä on elänyt hiljaista uinuvaa vuosikymmentä.

    • Kun kauppatorilta yritetään järjestelmällisesti häätää lokkeja pois, niin eihän niitä merelle saa ajetuksi, vaan ne riiviöt tulevat kirkkojen pihoille pulujen joukkoon. Pulut saa hätistelemällä helposti siivilleen, mutta lokki on iso ja nokkava…

    • Täytynee tähän lokkijuttuun sanoa se, että lokit muistuttavat ihmisiä. Mitä enemmän heitä ruokkii millä lie, sitä rohkeammiksi ja häikäiletömäksi tulevat. Mikään ei ole riittävä, kunnes tapakulttuuri katoaa tai tule käytösmuutos.

  6. Hauskan pito on aika vaikea laji. Itse en osaa pitää hauskaa. Hauskuus tulee kuitenkin joskus, kun sitä vähiten odottaa, jostain pienestä jutusta, pienestä tapahtumasta. Mutta tietysti ihmisten joukossa liikkuminen, heidän touhujensa katselu esim. vappupäivän vilinässä viihdyttää ja antaa muuta ajattelemista.

    • Minä saan työssäni olla niin paljon ihmisten kanssa, että vapaaehtoisesti en vapaalla ollessani massatapahtumiin hakeudu.

Hannu Kiuru
Hannu Kiuruhttp://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121
Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (69 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121