Naistenpäivän kunniaksi sallittakoon otsikon sisältämä pohdinta. Turun Sanomien tiedon mukaan tämä tapahtui sunnuntaina 31.3.1963 . ”Maarian kirkossa. Ruotsalainen pastori Elisabeth Djurle saarnasi kello 14 alkaneessa kirkkojuhlassa ja toimitti myös alttaripalveluksen”, kirjoitti Veli Junttila TS:n kolumnissa kolmisen vuotta sitten.
Onko jollain lukijalla parempaa tietoa asiasta?
Turun Sanomissa 2006 olleen haastattelun mukaan rovasti Sisko Raitis oli ensimmäinen Turussa jumalanpalveluksessa saarnannut nainen. Ensimmäiset naispapit vihittiin virkaan 1988.
Hyvää naistenpäivää!
Lue myös:
Ensimmäinen kerta taisi olla jo Aabrahamin aikana kun Jumalakin sanoi Aabrahamille: ”Kuuntele vaimoasi Saaraa”. Saara saarnasi niin hyvin, että itse patriarkankin oli syytä häntä kuunnella.
Jos protestanttien evankelisten naishahmoista puhutaan, niin eräs merkittävä muistamisen arvoinen hahmo oli Elisabeth Kreutziger (Cruciger), Lutherin aikalainen ja tämän oppilaan vaimo, jonka käsialaa on meidänkin virsikirjassamme tunnettu ’Kristus, Jumalan Poika, toivomme turvattu..’
https://en.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_Cruciger
Historia kertoo nuoren Elizabethin nähneen unessa itsensä saarnaamassa Wittenbergin linnankirkossa: ajatus kauhistutti häntä, sillä ’eihän naisen sovi julistaa!’, mutta virtensä välityksellä hän on onnistunut saarnaamaan ilosanomaa kuoleman voittaneesta Jumalan Pojasta useammille kuulijoille kuin moni miespuolinen aikalaisensa.
Samarialainen nainen kutsui ihmisiä Herran luokse : ”Tulkaa katsomaan, tuolla on mies, joka kertoi minulle kaiken mitä olen tehnyt! Olisiko hän Messias?” (Joh. 4:29).
Muistelen, että katolisessa kirkossa saarnasi naisten opetuskiellosta huolimatta moni sittemmin pyhimykseksi julistettu nainen jo keskiajalla.