Lapsena luin joskus huvittuneena vanhojen lehtien ostetaan, myydään, vaihdetaan -palstoja. Ilmoitusten rakenne oli iskevä: minulla on polkupyörä, haluaisin kameran. Suorasukaisen ilmaisun lisäksi huvittavuus löytyi yhdistelmistä, jotka olivat usein suhteellisen mielikuvituksellisia – kun niitä luki julkaisuajankohdan jälkeen oleellisesti muuttuneessa ympäristössä.
Moni kirkon historian kertomus sopii ”Minulla on – haluaisin” -muotoon. Tässä kaksi esimerkkiä:
Minulla on yksitoista opetuslasta. Haluaisin heidän levittävän uutisen sovituksesta koko maailmaan. Haluaisin, että ihmiset kantaisivat toistensa taakkoja, pitäisivät mielessään sen mitä tein, murtaisivat leipää ja jakaisivat yhteisen maljan.
Toinen esimerkki löytyy Franciscus Assisilaisen elämästä. Hän koki San Damianon kappelissa Kristus-ilmestyksen, jonka sisällön voisi ilmaista näin: ”Minulla on kirkko, joka on hajoamassa. Haluaisin, että korjaat sen.” Franciscus aloitti rapistuneen kappelin korjaamisella. Työ jatkui kirkon hengellisessä uudistuksessa, kirkon mission vahvistamisessa. Hänen työnsä perintö rakentaa kirkkoa yhä.
Nämä kaksi ”minulla on – haluaisin” -viestiä ovat säilyttäneet ajankohtaisuutensa. Kirkon missio pysyy perustaltaan samana.
Tehtäväänsä täyttävä kirkko kohtaa yhä uusia toiveita ja pyyntöjä: Minulla on nälkä, haluaisin ruokaa. Minulla on aikaa ja osaamista, haluaisin käyttää ne toisten hyväksi. Minulla on uusi kotimaa, haluaisin löytää ystäviä. Minulla on elämänviisautta ja kysymyksiä, haluaisin keskustella. Minut on kastettu, haluaisin ymmärtää, mihin se johtaa. Minulla ei ole mitään, haluaisin että on.
Moni viesti on jo kuultavissa, toisille tulee raivata tilaa ja aikaa. Kirkon tulevaisuusselonteko- ja strategiatyöryhmät on asetettu löytämään ja kuuntelemaan näitä viestejä ja muovaamaan ne kohti yhteisiä dokumentteja: Meillä on – me haluaisimme.
Työryhmät toimivat vuoden 2014 tammikuun loppuun saakka. Strategiatyöryhmä päivittää Meidän Kirkko -strategiaa vastaamaan vuosien 2016–2020 haasteisiin. Tulevaisuusselonteko etsii tapoja elää kirkkona yhä mosaiikkimaisemmaksi muuttuvassa monikulttuurisessa todellisuudessa.
Meillä on tehtävä, haluaisimme, että mahdollisimman moni osallistuisi sen täyttämiseen.
Mitä sinulla on? Mitä haluaisit?
Meillä on erinomaiset resurssit tehdä töitä kirkossa Jumalaa ja ihmisiä palvellaksemme: paljon palkattuja työntekijöitä ja paljon osaamista.
Haluaisin, että osaisimme käyttää näitä resursseja tehokkaasti ja uutta luoden, sydämellä ja innolla.
Minulla on luja usko siihen, että kirkolla on sanoma, josta kannattaa kertoa. Haluaisin, että sille sanomalle etsittäisiin rohkeasti uusia tulkintoja, joista erilaiset ihmiset voisivat löytää merkityksiä elämäänsä, mutta myös tunnistaa toinen toisensa samanarvoisiksi Jumalan perheen jäseniksi.
Minä haluan, että kirkkon organisatio koostuu 10 000 seurakunnasta ,jotka elättävät itse itsensä ilman verorahoja. Tahdon, että sellainen seurakunta on jäsentensä johtama. Toimituksia varten voi useampi seurakunta palkata papin yhteisvoimin kunnes niitä on koulutettu tarpeeksi. Haluan viellä, että valtio hoitaa ne kultturisesti arvokkaat kirkkorakennukset, joita seurakunnat eivät jaksa hoitaa. Haluan viellä, että kaikille suunnille olisi mahdollisuus perustaa omia seurakuntia oman ,uskonpainotuksensa mukaan ilman että ketään heitetään ulos. ,
Haluan erityisesti, että strategia komiteat ja ajattelu , jossa määritellään tavoitteita ja pannaan aikarajoja kokonaiskirkon toiminnalle, lopetettaisiin sen aiheuttaman tarpeettoman sterssin takia. Kirkko ei ole myyntiorganisatio hyvistä yrityksistä huolimatta.