Mitä Last Jedi-elokuva opettaa kristittynä olemisesta

Huom! Kirjoitus sisältää Last Jedi-elokuvasta olennaisia juonipaljastuksia.

Olen pienestä pitäen ollut kova Tähtien sota-fani ja olen paljon oppinut niiden kautta myös Jumalasta ja kristittynä olemisesta, tunnen että Jumala on puhunut minulle paljon niidenkin kautta. Tässä kirjoitelmassa pohdin mitä Luke Skywalker oppi Last Jedi-elokuvassa, ja mitä me Jeesuksen seuraajina voimme siitä oppia. Sitä ennen kuitenkin lienee syytä kertoa lyhyesti mitä tarkoitan sanalla Jeesuksen seuraaja ja perusasioita Tähtien sota-elokuvista jotta on helpompi pysyä kärryillä.

 

Tykkään välillä sanoa Jeesuksen seuraaja koska minulle se on puhuttelevampi ja syvällisempi sana kuin kristitty. Jeesuksen seuraaja-sanalla en kuitenkaan tarkoita sitä, että vain jotkut erityisen ”hurskaat” kristityt seuraavat Jeesusta, vaan että kaikki me, jotka uskomme Häneen enemmän tai vähemmän, samalla myös seuraamme Häntä.

 

Tähtien sota-elokuvissa keskeisinä hahmoina ovat jedit, jotka ovat Voiman palvelijoita ja rauhan vartijoita. Voima on kyseisessä elokuvasarjassa mystinen energiakenttä, joka pitää yllä kaikkea elämää, on luonut Galaksin ja pitää sen koossa. Voisi sanoa, että Voima on Tähtien sodissa eräänlainen jumala, jota jedit palvelevat parhaansa mukaan ja mihin jotkut uskovat ja jotkut eivät. Jedit ja myös jotkut muut ihmiset tuntevat Voiman vaikuttavan itsessä ja antavan voimaa (pun intended 😉) tehdä yli-inhimillisiä asioita, kuten nostaa kiviä ja jopa aluksia ilmaan ja parantavan olentoja. Voimalla on myös oma tahtonsa. Mielestäni Tähtien sota-elokuvien voimaa voidaan siten verrata jonkin ainakin jonkin verran Pyhään henkeen.

 

Mutta vaikka esimerkiksi jedit pyrkivät käyttämään Voimaa hyvään, he eivät aina siinä suinkaan onnistu ja sen lisäksi elokuvissa on Sith-kulttiin kuuluvia henkilöitä, jotka seuraavat Voiman pimeää puolta ja käyttävät Voimaa oman valtansa kasvattamiseen. Sithit eivät usko, että Voimaa tulee seurata sen haluamalla tavalla, vaan että Voima on lahja jota Sithit saavat käyttää niin kuin haluavat ja Sithit käyttävät usein Voimaa olentojen satuttamiseen kuten Voiman avulla ampuvat salamoita käsistään kiduttaakseen muita. Tähtien sota-elokuvien yksi pääteemoista onkin Jedien ja Sithien välinen taistelu. Mutta sitten itse pääasiaan…

 

Last Jedi-elokuvassa yhtenä keskeisimmistä hahmoista on Luke Skywalker, jonka matkaa maalaispojasta Jedi-ritariksi seurattiin erityisesti alkuperäisessä Tähtien sota-trilogiassa (episodit 4-6). Last Jedi-elokuvassa Luke on kuitenkin luopunut Jedin polusta, hänestä ei ole tullut Sithiä eikä muutenkaan käytä Voimaa satuttaakseen ketään, vaan sen sijaan hän on luopunut Voimasta kokonaan, hän ei käytä sitä hyvään eikä pahaan. Elokuvan alussa on epäselvää, miksi Luke on niin paljon muuttunut alkuperäisen trilogian optimisesta nuoresta Jedistä, mutta sitten paljastuu, että Luken muutokseen on kaksi hyvin olennaista syytä.

 

Ensinnäkin Jedinä ollessaan Luke tutki jedien historiaa ja huomasi surukseen, että Jedit ovat olemassaolonsa aikana tehneet paljon paljon virheitä: jedit antoivat oman suosionsa ja jumaloinninsa nousta päähän ja heiltä lähti olennainen nöyryys ja tilalle tuli vaarallinen ylimielisyys ja asioille sokaistuminen. Jedien super tiukat säännöt esimerkiksi ehdottomasta selibaatista ja vihan tunteiden tukahduttamisesta kääntyivät heitä itseään vastaan, ja tämän myötä moni Jedi kääntyi pimeälle puolelle ja alkoi käyttää Voimaa toisten satuttamiseen ja jopa tuhoamiseen. Samalla kun Jedit sokaistuivat vastuulleen, erityisen voimakas ja älykäs Sith nimeltä Darth Sidious tuhosi Jedit lähes kokonaan ja alkoi hallita Galaksia väkivaltaisella ja toisia orjuuttavalla otteella. Jedien piti suojella Tasavaltaa ja kaikkia olentoja Sithien pahuudelta mutta lopulta epäonnistuivat täysin. Tässä kohtaa hyvä mainita, että kun Luke alkuperäisessä Tähtien sota-trilogiassa kouluttautui jediksi, hän sai jedeistä käsityksen täydellisinä pyhimyksinä (ja tähän tulkintaan vahvasti viitataankin alkuperäisessä trilogiassa, mutta sitten esiosissa eli episodeissa 1-3 näytetään jedien viat ja ylimielisyys), mutta vähitellen oppii että sitä Jedit eivät valitettavasti olleet.

 

Toinen ja vielä olennaisempi syy on, että kun Luke koulutti lisää jedejä (mitä piti erityisen tärkeänä koska hän oli viimeinen elossa oleva Jedi) niin hän sai kerran näyn missä hänen oppilaansa Ben Solo kääntyisi pimeälle puolelle ja tuhoaisi kaiken Lukelle tärkeän ja rakkaan. Luke meni Benin taloon tämän nukkuessa ja sytytti valosapelinsa tappaakseen Benin ennen kuin tämä tuhoaisi kaiken, mutta sitten Luke tajusi, että hän ei voi tappaa Beniä vain siksi että tämä ehkä tuhoaisi kaiken. Luke häpeää itseään mutta on jo myöhäistä: Ben herää ja näkee Luken vieressä valosapeli sytytettynä. Ben on jo ollut lähellä pimeälle puolelle kääntymistä mutta tämä on viimeinen silaus: Ben todella kääntyy pimeälle puolelle, saa Luken tajuttomaksi ja tappaa Luken muut jedioppilaat. Luke toivuttuaan järkyttyy nähdessään mitä vahinkoa hänen heikko hetkensä sai aikaan ja vakuuttuu siitä, että Jedit tuovat Galaksiin enemmän pahaa kuin hyvää koska Jedit kerta toisensa jälkeen epäonnistuvat ja toimillaan auttavan pahan nousussa. Luke menee sitten maanpakoon pienelle planeetalle missä suunnittelee kuolevansa yksin ja samalla kun hän kuolee, niin kuolevat myös jedit ja siten Galaksi voi paremmin, kun enää ei ole Jedejä jotka yrittävät sitä auttaa mutta aina epäonnistuvat.

 

Sitten Last Jedi-elokuvan aikana Lukelle tapahtuu asioita ja erityisesti kun hänen vanha mestarinsa Yoda vierailee hänen luonaan, Luke ymmärtää jotain hyvin olennaista. Kyllä, jedit ovat tehneet paljon virheitä. Kyllä, usein jedit ovat antaneet heidän jumaloinnin nousta päähän ja sama kävi Lukelle itselle. Kyllä, jedit ovat vahingossa tehneet myös paljon pahaa galaksille ja sen olennoille. Tästä kaikesta huolimatta Jedejä tarvitaan. Jedit ovat saaneet myös paljon hyvää aikaan, kuten Luke aikanaan pelasti oman isänsä Darth Vaderin voiman pimeältä puolelta ja auttoi kukistamaan Darth Sidiouksen. Jedeillä on voima ja kyky tehdä paljon hyvää, ja heidän pitääkin tehdä hyvää ja auttaa toisia ihmisiä. Galaksi tarvitsee Jedejä suojelemaan pahalta. Ratkaisu Jedien epäonnistumisille ei ole jedien häviäminen galaksista vaan jedien aiemmista virheistä oppiminen ja tietynlainen ”uudelleen syntyminen”.

 

Elokuvan lopussa Luke todistaa käytännössä, että jedejä tarvitaan ja jedit voivat saada aikaan valtavasti hyvää, kun Luke pelastaa pahaa imperiumia vastaan taistelleet kapinalliset varmalta tuholta ja tekee sen vielä täysin ilman väkivaltaa. Samalla Luke tuo entisen oppilaansa Ben Solon hiukan lähemmäksi valoisaa puolta. Luke uhraa itsensä, jotta kapinalliset voivat paeta ja myöhemmin vapauttaa galaksin imperiumin vallasta, ja ennen kaikkea Luke palauttaa toivon Galaksiin. Elokuvan viimeisessä kohtauksessa paljastuukin, että Luken sankarillinen ja hyvällä tavalla ”jedimäinen” teko on ympäri galaksia tiedossa olennoissa ja tuo kaikkialle toivoa siitä, että lopulta hyvä voittaa ja galaksi on vapaa pahan imperiumin vallasta. Elokuvan lopussa Lukesta todella tulee Jedi-mestari, ja todistaa että Jedejä todellakin tarvitaan.

 

Mielestäni Last Jedi-elokuvassa on paljon samanlaisia teemoja ja ajatuksia kuin usein meillä kristityillä on. Kyllä, me kristityt monesti epäonnistumme palvelemaan Jumalaa ja seuraamaan Jeesusta terveellä tavalla. Kyllä, monesti voimme asettaa liian tiukkoja sääntöjä siihen, miten kristityn tulisi elää. Kyllä, olemme lyöneet toisia Raamatulla päähän. Tästä kaikesta voi joskus tulla sellainen olo, että pitäisikö meidänkin pitää ilosanoma Hyvästä Jumalasta ja Jeesuksen sovituksesta kohtalaisen piilossa, jotta emme sen sanoman nimissä satuta ihmisiä. Pitäisikö meidän puhua Jumalasta, Raamatusta ja sen sisällöstä vain hyvin vähän, jotta emme sillä vahingossakaan satuttaisi ihmisiä ja siten ajaisi heitä entistä kauemmas Jumalaan lähestymisestä. Vähän kuin Luke uskoi, että hänen ei tule käyttää Voimaa hyvään, jotta ei sillä satuttaisi toisia.

 

Kuitenkin ainakin minulle Last Jedi-elokuva opetti minulle, että ei, meidän Jeesuksen seuraajien ei tule vaieta Raamatusta, saati Jeesuksesta puhumisesta. Koska kuten Last-jedi elokuvassa Luke ymmärsi, että Jedejä tarvitaan, niin minä uskon täysin, että myös meitä Jeesuksen seuraajia tarvitaan. Maailma tarvitsee hyvää sanomaa Hyvästä Jumalasta ja myös puhetta siitä tekojen lisäksi (usein myös Jumalan rakkautta välittäessä voi yhdistää sekä sanat että teon). Varsin yksilökeskeinen ja usein armotonkin maailma tarvitsee sitä, että me välitämme Jumalan rakkautta ja Jeesuksen lahjoittamaa armoa sekä sanoin että teoin. Raamattua voi käyttää väärin ihmisten satuttamiseen ja käytetäänkin, mutta sitä voi myös käyttää ja usein käytetäänkin myös monella eri tavalla ihmisten auttamiseen ja tukemiseen.

Annan kaksi esimerkkiä: kesän rippileireillä jaoin isosille heidän stressatessa riparin asioista lohdullisia Raamatun kohtia kuten ”Sillä minä, Herra, Sinun Jumalasi, tartun sinun oikeaan käteesi ja sanon sinulle: Älä pelkää, minä autan sinua. (Jes. 41: 13). Isoset kiittivät paljon ja sanoivat että jakamani Raamatun jakeet antoivat paljonkin lohtua, iloa ja toivoa ja auttoivat voimaan paremmin. Muutenkin omakohtainen kokemukseni on, että kunhan on tilannetajua eikä tuputa väkisin, lämpimän kohtaamisen yhteydessä voi usein jakaa jonkin Raamatun kohdan ja usein siitä pidetään.

 

Toinen esimerkki: viime vuonna minulla oli rukouskampanja (johon sain vinkin toiselta kristityltä) ja sen myötä kysyin monelta tutultani, voinko rukoilla heidän puolestaan ääniviestin kautta ja onko heillä aiheita, joiden puolesta toivovat rukousta. Mainitsin toki myös, että on täysi oikeus sanoa ei kiitos. Suurin osa ihmisistä mielellään otti rukouksen vastaan ja moni sellainen, joka omien sanojensa mukaan ei usko Jumalaan tai ole kiinnostunut uskon asioista, kiitti lämpimästi ja sanoi että heidän puolestaan tuntui hyvältä ja lämmitti sydäntä.

 

Tähtien sota-elokuvissa keskeisenä teemana on että Voimaa voi käyttää väärin, ja samoin voi käyttää Raamattua ja Jumalasta puhumista väärin. Tämä ei muuta sitä, että valtavasti me kristityt olemme historian aikana tehneet myös hyvää ja yhä teemme, ja monella eri tavalla. Ja juuri tähän meidän tulee pyrkiä ja ainakin minä uskon koko sydämestäni siihen että Raamattu itsessään on äärimmäisen Hyvä kirja, jonka Jumala on tarkoittanut Hänen rakkaudesta kertomiseen ja hyvän tekemiseen. Tämän vuoksi suren aina kun kuulen että Raamatulla on lyöty päähän, mutta muistan että Raamattu itsessään on Hyvä niin kuin Jumala on, ja ei ole olemassakaan asiaa mikä olisi itsessään hyvä mutta jota ihminen on käyttänyt pahaan.

 

Yhtenä hyvä ohjenuorana rakentavalle tavalle puhua uskon asioista on Tähtien sota-elokuvista tutun Yodan opetus Lukelle: Jedi käyttää Voimaa tiedon saamiseen ja puolustamiseen, ei koskaan hyökkäämiseen. Kun hieman muokkaa sanoja, saan lauseesta yhden mottoni kristittynä olemiseen: kristitty käyttää Jumalaa ja Ilosanomaa Hänestä tiedon saamiseen ja puolustamiseen, ei koskaan hyökkäämiseen. Eli ei esimerkiksi Raamatulla päähän lyömiseen tai väkisin tuputtamiseen, vaan ihmisten auttamiseen, tukemiseen ja Jumalan ja Raamatun hyvyyden jakamiseen. Samalla on ehdottoman tärkeä muistaa oma syntisyytemme ja että me emme ole parempia kuin muut, kuten Luke oppi, että jedit eivät ole parempia kuin muut.

 

Lopuksi, rakas Jumalan luoma ja korvaamattoman arvokas ihminen, sanon sinulle Tähtien sota-elokuvista tutun fraasin hieman muokattuna. Tähtien Sota-elokuvissa sanotaan usein ”Olkoon Voima kanssasi”, ja sinulle sanon: Olkoon rakastavainen Jumala kanssasi! 😊

Väinö Väistö
Väinö Väistö
Salosta kotoisin oleva Toholammin seurakuntapastori, joka tykkää pohtia uskoa, suhdetta Jumalaan, populaarikulttuuria, elämää ja välillä näitä kaikkia kerralla.