Vaatimattomuus kaunistaa, sanottiin ennen. Ja sanotaan vastakin. Ainakin mikäli on uskominen Ylen kiinnostavaan juttuun vaatimattomasta muodista ja pukeutumisesta eli modest fashionista.
Se on paitsi musliminaisten, myös konservatiivisten kristittyjen ja juutalaisten naisten mieleen. Ideana on peittäminen, pitkät hameet, huivit, pitkät hihat. Siis jäähyväiset paljastavalle ja niukalle.
Ylen jutussa haastateltu 19-vuotias muoti- ja lifestyle-bloggaaja Ina Rasmussen – muslimiksi kääntynyt – sanoo: – Vaatetukseni ei muuttunut tällaiseksi yhdessä yössä. Olin pitkään miettinyt sitä, että haluan alkaa käyttää huivia. Se tuo minut lähemmäs uskontoani. Muodin kanssa sillä ei ole hirveästi tekemistä, vaikka huivilla saa asuihin vaihtelua.
Tunnetut muotijulkaisut Elle, Vanity Fair ja Vogue sekä talouslehti Forbes ovat Ylen mukaan jo ehtineet julistaa muodin uuden vaatimattoman aikakauden alkaneeksi. Että miksikö? No, koska se myy. Eivät kaikki musliminaiset käytä samanlaista kaiken peittävää kaapua, vaan osaavat olla tyylikkäistä ja muotitietoisia siinä kuin muidenkin kulttuuripiirien naiset.
Muotia ei pidä koskaan aliarvioida. Se heijastelee aikansa aatteita, ideologioita ja nyt myös uskontoa.
Toisaalta jokainen herätysliikeiden kesäjuhlilla vuosien saatossa käynyt on voinut havaita, että tiettyä yhteneväisyyttä löytyy jotaisen poppoon vetimissä. Ainakin takavuosina Suviseuroilla Marimekko oli muodikkaassa perinteisyydessään varma valinta.
Olli Seppälä
”Poliittisesti maltillista islamia edustava henkilö sopii kansan enemmistölle paljon paremmin kuin mahdottomat kansallismieliset, ja niinpä edistykselliset solmivat muslimien kanssa absurdin liiton, joka tuo islamin valtaan, Siinä ei tahdottomalla enemistöllä ole mitään sanomista ja terrorin yritykset hyödyttävät vain sitä suuntausta, joka on tuomittu pääsemään valtaan. Toki uusi valtiollinen islam on laadultaan suvaitsevaa eikä sen voimalla ruveta heti kieltämään viiniä ja muita alkoholijuomia. päinvastoin, ne ovat merkittävä osa sitä ylenpalttista tarjoilua, jolla älyllinen eliitti ostetaan.” (Ote Michel Houllebecqin romaanin ”Alistuminen” (WSOY 2015) Kuvitelma sivilisaation itsemurhasta ja kuinka se tapahtuu Ranskassa)
Mitä tekemistä kommentillasi on uskontomielisen muodin kanssa, joka on uutisen aihe?
Kimmo, monesti muoti ja vaatetus tuo mukanaan myös aatteet. Islamilaisille tyypillisen pukeutumisen leviäminen ympäri länsimaita myös kristittyjen keskuuteen, antaa selvän signaalin muslimeille, että heillä on annettavaa rappiolla olevalle länsimaiselle kulttuurille. Hanki tuo kirja Kimmo, tulet pitämään siitä, se kertoo Ranskasta vuonna 2025 ja on satiiri parhaasta päästä.
”Vaatimattomuus kaunistaa, sanottiin ennen.”
Ilmeisesti tuo sanonta ei päde ainakaan Vatikaanin herrainmuodin suhteen. Tuon johtopäätöksen voinee vetää ainakin YLE:n esittämästä ”Nuori paavi – piru vai pyhimys” -sarjasta.
Rohkea yleistys fiktiivisestä tv-sarjasta.
🙂
Seppälä: ”Rohkea yleistys fiktiivisestä tv-sarjasta. :)”
Tuskipa se kaukana todellisuudesta on, kun seuraa mediaa, ja saa lukea kuinka katoliset papit, piispat ja kardinaalit ovat ihan oikeastikin kaiken kiiltävän ja tyyriin herrainmuodin ja maallisen mammonan perään. Tuskinpa tuon sarjan satiiri pahasti pieleen pomppaa.
Satiirin tehtävä on liioitella ja alleviivata.
Seppälä: ”Satiirin tehtävä on liioitella ja alleviivata.”
Ei ole, Satiiri on taiteen laji ja tyylikeino, jonka tehtävä on tarttua todellisuuden ja ihanteiden eroavaisuuksiin ja kritisoida ihmisten paheita ja epäkohtia. Tuossa tehtävässään se käyttää hyväkseen usein liioittelevaa ilmaisua.
Ilman Vatikaanin mieltymystä maalliseen mammonaan, sen harjoittamaa pröystäilevää pönötystä, kullan kimallusta, silkkien kahinaa, paavin punaisiia kenkiä, jalokivien kilinää…. olisi sitä kritisoiva satiirikin täysin turhaa tai ainakin se olisi täysin hampaatonta. Po. sarjassa sen osuvuus on 100 prosenttista.
Ei satiiria voi tyhjästä tehdä.