Haluaisin hieman pohdiskella aihetta raha ja moraali. Minulle raha ei koskaan ole ollut kovin tärkeää, mutta olen kuitenkin huomannut, että joissain tilanteissa en ole toiminut moraalisesti oikein, kun kyseessä on ollut raha. Olen suurella mielenkiinnolla lukenut joitain artikkeleita aiheesta ja perehtynyt tutkimuksiin moraaliin ja rahaan liittyen, ja haluan myös niihin viitata tässä tekstissäni.
Koen, että elämä on uskomaton matka ja käymme elämässämme läpi erilaisia vaiheita. Jotta voimme elää ja täyttää tiettyjä tarpeita, tarvitsemme myös rahaa. Rahan avulla voimme toteuttaa monia toiveita ja unelmia. Voimme ostaa mitä haluamme, ja se tekee elämästämme helpompaa. Voin kuitenkin omasta kokemuksesta sanoa, että raha ei kuitenkaan tee elämästä onnellisempaa. On asioita, joita emme voi koskaan ostaa rahalla. Voimme ostaa materiaa, mutta emme koskaan onnea ja mielenrauhaa. Raha saattaa aiheuttaa meille myös päänvaivaa ja murhetta. Olimme kuinka rikkaita tahansa, emme välttämättä koskaan ole täysin tyytyväisiä siihen varallisuuden tasoon mikä meillä on, vaan haluamme koko ajan lisää maallista mammonaa.
Olen ymmärtänyt, että moraali tekee elämästäni merkityksellistä. Oikean moraalin ja hyvien ominaisuuksien ansiosta meistä pidetään tai meitä rakastetaan. Rehellisyys, epäitsekkyys, rakkaus ja kunnioitus ovat niitä ominaisuuksia, jotka tuovat arvoa ainakin omaan elämääni. Ilman rahallisia rikkauksia voimme aina selviytyä elämästä, mutta ilman moraalia taidamme olla aika hukassa.
Meillä saattaa olla runsaasti varallisuutta, mutta ei ketään kuka rakastaa. Rahalla emme uskoakseni voi ostaa rakkautta. Ihmiset voivat kyllä osoittaa rakastavansa meitä rahojemme takia, mutta mitä sitten tapahtuisi, kun menettäisimme kaiken rahan ja omaisuutemme? Kuinka ihmiset alkaisivat sitten kohdella meitä? Onnellisuus on suurin rikkaus, jonka voimme omistaa. Onnellisuuden voi saavuttaa olemalla kiitollinen siitä, mitä meillä on. Tyytyväisyys vähään ja siitä siunauksen tunteminen tekee meistä tyytyväisempiä ja näemme siten oman elämämme optimistisemmin.
Onko moraali rahaa tärkeämpää?
Moraali on yhteiskunnassamme tärkeämpää kuin raha. Voimme selviytyä ja olla onnellisia ilman rahaa, mutta emme koskaan voi elää hyvää elämää ilman moraalia.
Ilman moraalia maailmaan syntyisi täydellinen kaaos ja epäjärjestys. Vaikka raha onkin iso osa jokapäiväistä elämäämme ja järjestelmäämme, emme kuitenkaan ilman moraalia pysty ylläpitämään toimivaa talousjärjestelmää, koska se johtaisi hallitsemattomaan kaaokseen, epäreiluuteen ja korruptioon.
Jos raha menisi aina moraalin edelle, meille ei olisi ongelma varastaa toiselta rahaa, meille ei olisi ongelma ottaa lahjuksia vastaan tai meille ei olisi ongelma maksaa työntekijälle liian alhaista palkkaa.
Raha on yhteiskunnassamme toki välttämätöntä. Rahalla maksamme laskut ja ostamme ruokaa. Raha ei kuitenkaan ole tärkeämpi kuin moraali ja rahan sijaan moraalin tulisi ohjata toimintaamme. Kun toimimme moraalisesti oikein, emme varasta toiselta, emme ota lahjuksia vastaan ja maksamme työntekijöille oikean suuruista palkkaa.
Mitä moraali tarkoittaa?
Haluan myös käydä lyhyesti läpi, mitä moraali tarkoittaa. Moraali perustuu ihmisten ja yhteiskuntien näkemyksiin oikeasta ja väärästä. Moraali ohjaa käyttäytymistämme ja mahdollistaa ihmisten välisen yhteistyön.
Historiallisesti moraali on liittynyt läheisesti uskonnollisiin perinteisiin, mutta nykyään sen merkitys on yhtä tärkeä maalliselle maailmalle. Esimerkiksi yrityksillä, yhdistyksillä ja valtion virastoilla voi olla eettiset säännöt, joita työntekijöiden odotetaan noudattavan.
Vaikka moraalikäsitys voi muuttua ajan myötä, moraalit ovat edelleen käyttäytymisstandardeja, joita käytämme arvioidaksemme oikean ja väärän.
Useimmat ihmiset toimivat moraalisesti oikein ja noudattavat yhteiskunnan sääntöjä ja ohjeistuksia. Moraali kuitenkin vaatii usein, että ihmiset uhraavat oman edun tavoittelun yhteiskunnan hyväksi. Ihmisiä, jotka ovat välinpitämättömiä ja jotka tekevät pahoja tekoja, pidetään moraalittomina.
Miksi emme aina toimi moraalisesti oikein?
Ihmiset eivät kuitenkaan aina toimi moraalisesti oikein, kun kyseessä on raha. Jos moraalin noudattamisen hinta on liian suuri taloudellisesti saatamme olla itsekkäämpiä ja halukkaampia tinkimään moraalistamme. Tämä on vuonna 2019 tehdyn vertaisarvioidun CBS-tutkimuksen johtopäätös.
Jos me esimerkiksi haluamme lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen ja koemme sen moraalisesti oikeaksi tavaksi toimia, saattaa rahan lahjoittamisen esteenä olla se, että lahjoituksen summa tuntuu meistä liian suurelta. Vaikka meillä olisikin varaa lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen, meistä saattaa tulla itsekkäitä ja alamme miettiä mitä kaikkea voisimme itse tehdä sillä rahalla. Rahan menettämisen pelko ja sen aiheuttama ikävä tunne merkitsee enemmän kuin rahan lahjoittamisesta aiheutuva hyvän olon tunne.
On myös muita rahaan liittyviä tilanteita, joissa ihmiset eivät välttämättä toimi moraalisesti oikein. Löydämme maasta lompakon, joka on täynnä rahaa. Onko moraalikäsityksemme niin hyvä, että emme ota rahaa itsellemme, vaan viemme sen löytötavaratoimistoon? Vai otammeko rahat lompakosta, pistämme ne omaan taskuun ja jatkamme matkaa ilman omantunnon tuskia?
Päätökseen saattaa vaikuttaa lompakossa olevan rahan määrä. Jos lompakossa on pieni summa rahaa, saattaa meille olla helpompaa ottaa rahat itsellemme, kuin jos siellä olisi useampi seteli. Isomman summan ottaminen itselle saattaa aiheuttaa meille niin huonon omantunnon, ja moraali menee rahan edelle.
Oma rahatilanteemme saattaa myös vaikuttaa asiaan. Jos rahatilanteemme on huono ja tarvitsemme ylimääräistä rahaa laskujen maksamiseen, meneekö raha moraalin edelle helpommin, kuin silloin, jos meidän rahatilanteemme olisi hyvä? Vai onko niin, että silloin kun itse elämme köyhyydessä, ymmärrämme paremmin kuinka kurjalta lompakon katoaminen tuntuu ja sen vuoksi emme ota rahoja, omista rahahuolistamme huolimatta. On myös tutkittu rikkaiden ja köyhien suhtautumista rahaan ja sitä kuinka suuren osan tuloistaan he voisivat antaa hyväntekeväisyyteen. Eräs klassinen altruismia koskeva tutkimus ehdottaa, että sekä köyhimmät että rikkaimmat antaisivat suuremman osan tuloistaan hyväntekeväisyyteen, kun taas keskituloiset ihmiset antaisivat vähemmän.
Meidän on myös helpompi toimia raha moraalin edellä, jos kukaan ei näe tai saa tietää miten toimimme. Niin kauan kuin kukaan ei tiedä, että emme lahjoita rahaa hyväntekeväisyyteen, meidän on helppo toimia itsekkäästi. Samoin rahan ottaminen maassa lojuneesta lompakosta on helpompaa, jos kadulla ei ole muita ihmisiä näkemässä.
Mitkä asiat saavat meidät toimimaan moraali edellä?
Henkilökohtaiset arvomme motivoivat meitä toimimaan tietyllä tavalla. Punnitsemme myös, mitä kaikkea meillä on pelissä – voimmeko voittaa vai menettää jotain? Lisäksi meitä motivoi sosiaalinen paine. Jos muut tarkkailevat tekemisiämme, toimimme herkemmin moraalisesti oikein, sillä haluamme kuulua joukkoon ja tulla hyväksytyksi.
Moraali saattaa siis mennä itsekkyyden ja rahan edelle silloin, kun joku toinen näkee miten toimimme. Toisten edessä koemme suurempaa painetta toimia moraalisesti oikein. Saatamme lahjoittaa hyväntekeväisyyteen suuremman summan, jos muut näkevät lahjoituksen määrän, kun taas anonyymeina saatamme laittaa hyväntekeväisyyteen pienemmän summan.
Sosiaalinen paine ei vaikuta vain rahan lahjoittamiseen, vaan myös rahan pyytämiseen. Jos meillä on maksamattomia laskuja ja muita avoimia velkoja, emme sosiaalisen paineen vuoksi kehtaa pyytää apua rahaongelmiin kaverilta tai vanhemmilta, vaan sen sijaan yritämme keksiä muita moraalisesti huonoja keinoja. Monelle esimerkiksi kalliin lainan ottaminen saattaa hävettää ja tuntua moraalisesti väärältä, mutta otamme sen silti, sillä siten meidän ei tarvitse paljastaa muille huonoa rahatilannettamme.
Saatamme toimia moraalisesti oikein, jos tiedämme, että toimistamme tulee tarpeeksi pelottava rangaistus. Jos löydämme lompakon kadulta, saatamme pelätä, että joku näkee mitä teemme ja emme siksi ota rahoja omaan taskuun vaan toimimme moraali edellä. Emme myöskään ota lainaa, jos tarpeeksi pelkäämme joutuvamme suurempiin maksuvaikeuksiin korkojen takia, ja sen vuoksi päädymme pyytämään rahaa ystävältä tai vanhemmilta. Siinä tapauksessa maksuongelmiin joutumisen pelko painaa moraalisessa päätöksenteossa enemmän kuin sosiaalinen paine.
Saatamme myös toimia moraali edellä, jos teoistamme seuraa palkinto. Kun päätämme lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen, meitä saattaa motivoida siitä seuraava palkinto, kuten esimerkiksi maine, kunnia ja muiden arvostus.