Ei ole yllätys, että miehet esiintyvät mediassa useammin asiantuntijoina kuin naiset. Asiaa on myös tutkittu. Mediassa nimellään esiintyvistä asiantuntisoita 72 prosenttia on yhä miehiä. Onko näin myös kirkollisten asiantuntijoiden keskuudessa? Totisesti on.
Tänään pidetyssä Euroopan kirkkojen Konferenssin ja Maailman kristillisen mediajärjestön (CEC WACC) online -konferenssissa aiheena oli juurikin edellä mainittu eli sukupuoli, media ja kirkot. Suomalaisen puheenvuoron käytti Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä.
”Myös päätoimittamani Kotimaa-lehti ja Kotimaa24 haastattelevat useimmiten etenkin teologisissa kysymyksissä miehiä kuin naisia. Tämä siitä huolimatta, että korkeasti koulutettujen naisteologien määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Huomioni mukaan miespuolinen toimittaja haastattelee naisteologia vielä harvemmin kuin naistoimittaja”, Teinilä sanoo.
”Edeltäjieni tavoin en käy saunassa piispojen kanssa, mutta se on mielestäni pelkästään hyvä asia. Pidän tärkeänä, että minulla on asialliset välit eri kirkon johtotehtävissä olevien kanssa, mutta tahdon säilyttää myös riittävän riippumattomuuden suhteessa heihin. Saunaan menen vain puolisoni kanssa.”
Teinilän puheenvuoro on luettavissa kokonaisuudessaan Uskontojournalismi-blogista
Koska valtaosa toimittajista on naisia, vastaus otsikon varovaiseen kysymykseen on ponteva myönteinen.
– Olli Seppälä –
Mari, minua viehättää erityisesti selkeä linjanvetosi siitä, että et käy piispojen kanssa saunassa. Näen siinä paljon suuremman symboliarvon kuin vain suomalaiseen saunakulttuuriin liittyvän.
Journalistin ei todellakin ole hyvä seurustella vallankäyttäjien kanssa saunaetäisyydellä, sillä löylyt eivät tee hyvää riippumattomuudelle. Ihan riippumatta siitä, käydäänkö saunassa mies-, nais- tai sekaporukalla.
Muuten olen sitä mieltä, että ei uutisten tekeminen ole viime kädessä nais- tai mieskysymys. Olennaista on laatu: onko haastateltavilla jotain sanottavaa, puhutaanko olennaisista asioista. Ja siihen liittyy ennen kaikkea Uskontojournalismi -blogissa esittämäsi huoli riittävistä resursseista – ollaanko journalismista valmiita maksamaan vai mennäänkö hömpän mukana.
Muuan brittiläinen päätoimittaja kiteytti journalistisen etäisyydenpidon näin: ”Seurustelen valtaapitävien kanssa vain pääkirjoituksten välityksellä.”