Ne rakkaat hyvät teot

”Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askeleet”: Sanoo Jesaja ( 52:7) Onhan varmasti hyvin riemullista juosta kertomaan iloista sanomaa, vaikka kulkeekin vaikeassa maastossa. Kunhan mielen täyttää suuri kiitollisuus ja riemullinen mieli. Jalatkin siinä voi kokea olevan täysillä mukana ja askel on kevyt. Melkein kuin lentäisi eteenpäin.

Sama riemu ja ilo on meillä, kun vain ajattelemme niitä hyviä tekoja, joita saamme olla tekemässä tänään. Tietäen hyvin sen miten iloiten Jumala matkaamme seuraa ja iloitsee kanssamme. Onhan hyvän tekeminen meille todella helppoa ja vaivatonta, kun se on meille suuri ilon aihe. Mikäpä sen riemullisempaa on tietää, kuin se että Jumala enkeleittensä kanssa iloitsee näistä vähäisistä hyvistä töistä, joita kodissani voin tehdä. On luvassa jopa palkkio ja jos Jumala on luvannut jotain hyvää tästä minulle seuraavan, niin voin odottaa melkoista palkintoa ja hyvitystä. Hän joka on koko maailmankaikkeuden luonut ja pitää yllä, niin Hän jos jotain lupaa, niin kyllä voi odottaa Häneltä paljon.

Kummallista miten helppoa on tehdä hyvää, kun tekee sitä Hänelle, jota sydän rakastaa ja jonka tietää rakastavan minua. Pieninkään palvelustehtävä ei jää siinä huomaamatta. Jokainen niistä saa aivan valtavan arvon saajansa mielessä. Pelkästään siitä tiedosta että teko on tehty rakkaudesta. Tämän tiedon omaksuminen saa aikaan valtavan innon oikein etsiä niitä mahdollisuuksia, joissa voimme tehdä hyvää.

  1. Jos Jeesuksen aikaan olisi käytetty rannekelloja, hän olisi ehtoollisen päätteeksi ottanut kellon ranteestaan ja käyttänyt sitä vuoron perään jokaisen opetuslapsen otsalla sanoen: ”Joka näkee tämän kelloni viisareiden lähestyessään nyt vähitellen ensin hitaasti hämärtyvän ja sitten kokonaan katoavan ja samalla alkavan näyttää ikuista aikaa on oleva minun kanssani taivaassa tänään ja iankaikkisesti.”

    • Jep. Kristityn elämässä on kaksi aikavyöhykettä, Adamin ja Kristuksen. Välimatkaa niillä ei ole kuin käsivarren mitta.

  2. Kotimaa-lehti oli uhrannut kolme kokonaista sivua piispojen kellojen analysointiin. Väkisinkin hiipi mieleen, että olisikohan parempi heittää kirkollisveroni kankkulan kaivoon, kuin rahoittaa tällaisten juttujen julkaisua. Odotan mielenkiinnolla seuraavaa, yhtä mukaansatempaavaa juttua…

    • Arvaa paljonko kirkolla on vaara uhrata piispojen pannumyssy/kalanpäähattuihin suunnittelukustannuksineen?

    • Seppo Heinola: Arvaa paljonko kirkolla on vaara uhrata piispojen pannumyssy/kalanpäähattuihin suunnittelukustannuksineen?

      No, paljonko?

    • Parahin Jukka Romppanen, kyseisen jutun kirjoittajana on pakko kysyä, oletko varmasti lukenut jutun vai katsonut vain kuvat ja kuvatekstit? Juttu nimittäin käsitteli kelloa ja sen merkitystä laajemmin kuin vain esitteli piispojen aikarautoja.

      Kello on paljolti myös kirkon omien käytäntöjen eli luostarin ja rukoushetkien tuote. Tunteihin ja minutteihin sidottu aikakäsitys on pohjimmiltaan rukoushetkien aikakäsitys – keskiajan maallinen elämänmeno ei sellaista tarkuutta vaatinut, mutta luostareissa Jumala vaati, sillä täsmällisyyys oli hyve. Ja protestanttisuuden ja eritoten kalvinilaisuuden myötä ajasta tuli kallisarvoinen lahja, jota ei sopinut tuhlata vaan käyttää kutsumuksensa toteuttamiseen. Kello näytteli tärkeää roolia tässä aatehistoriallisessa murroksessa.

      Kotimaan jutun lukemalla saa siis muutakin tietoa kuin sen, että piispa Häkkinen katsoo aikaa Leijonasta. Pelkkä piispjen kellojen esittely olisikin Kotimaassa melko tylppä idea – paitsi aiheeseen erikoistuneessa yksityisessä blogissa, jonne ylläolevasta jutusta on linkki.

    • Kyllä, juuri näin, mutta perkulaation katsominen syystä ja seurauksesta ei ole itsestään selvä asia uskonnossakaan.

      Näin alkemistiksi ryhtyminen tarkoittaisi tietoista toimintaa ymmärtää kokemuksellista todellisuutta sen näkemisessä uskonnossa, ja tämä lähtökohtaisesti syistä Ihmisen kokemusmaailmassa luettuna, kuultuna, ymmärrettymä, ja uskottuna.

Pekka Pesonen
Pekka Pesonen
En osaa olla huolissani kirkon kriisistä. Sisältyyhän jokaiseen kriisiin aina myöskin mahdollisuuksia. Yllättäviä käänteitä kirkkohistoriamme on täynnä. Odotan jotain hyvää tästäkin vielä tulevan. Luovana ja jääräpäisenä tyyppinä koluan kaikki vaikeimmat tiet. Helpommalla pääsisi, kun osaisi olla hiljaa, mutta kun en osaa. Kova pää on jo saanut monta kovaa kolhua. Luulisi niiden jo riittävän. Vaimon kanssa yhtä matkaa on saatu olla lähes 50v. ja tyttö ja poika. Molemmilla on 2 poikaa ja yksi tyttö. Joten meidän suurena ilona on 6 lastenlasta. Virastomestarina verotoimistossa olin pitkään ja kirkossa olin jonkin aikaa nuoriso-ja lähetystyöasioita hoitamassa. Lapsuudessani ei tunnistettu lukihäiriötä, joten mitään kielitaitoa ei ole, joka rajoittaa nyt paljon elämää. Kirjoittamien sujuu hyvin, kunhan kone muistaa näyttää virheet. Teologiseen pyrin kun sain erivapauden osallistua pääsykokeeseen ilman ylioppilastutkintoa. Eikä sekään siinä auttanut. Tärkeitä sanoja jäi pois vastauksistani. Nyt rukoustyöhön keskittymisestä on tullut pääasiallinen toimenkuvani.