Tiesinhän minä tämän! Väärin sammutettu. Väärin tultu uskoon. Väärin tehtyä yhteistyötä. Väärin, ah, niin perin juurin väärin…
Muotiasenne on nillittäminen, joka myös on muotisana. Verkosta löytyvän urbaanisankirja.comin mukaan nillittäminen tarkoittaa valittamista, protestointia, reklamointia yleensä täysin mitättömistä asioista. Wiki-sanakirjan mukaan nilittäminen on puhekielinen ilmaus valittamiselle.
Kielitoimiston verkkosanakirjan mukaan nillittää = valittaa (pikkuasiasta), niuhottaa.
Kirkollisessa ympäristössä on osattu nillittää halki vuosisatain ilman koko käsitettäkin. Hengelliset liikkeet, lahkot ja eriseurat syntyvät kun nillittäminen teologisista asioista alkaa. (Ja toki kyse on usein myös valtapolitiikasta ja huonoista sosiaalisista taidoista.)
Nillittäminen voi myös olla elämänasenne, tyyliin mutruhuulista niuhottamista läpi elämän. Aina on jokin väärin, ei tunnu hyvältä, häiritsee, sieppaa, ällöttää tai loukkaa. Valittamisesta tulee ikään kuin persoonallisuuden ydin.
Vaan nytpä tuli nillittäjille kissanpäivät. Netti jos mikä on pienestävalittajan valtakunta. Siellä vähäisemmätkin mielenliikahdukset saavat ison kaikupohjan.
– Olli Seppälä –
Vuosituhannen vaihteen yksi larppisanasto (LARP = Live Action Role Playing) suomensi sanan ’nillittää’ ilmauksella ’harjoittaa sukupuoliyhteyttä välimerkkien kanssa’.
Niinpä. Mielensäpahoittajia löytyy joka lähtöön niin kirkossa kuin sen ulkopuolellakin, olipa aihe mikä tahansa. 😀
Mielensäpahoittaja on uusi muotisana. On varmasti henkilöitä, jotka pahoittavat mielensä melkein asiasta kuin asiasta. Toisaalta itsen kanssa eri mieltä olevan voi leimata ”no se on sellainen mielensäpahoittaja”- tyyliin ja samalla mitätöidä toisen mielipiteet.