Nuori Prudentius ja vanhus: Kaksi rohkeaa marttyyria

Elettiin Kristuksen kirkon tuoreita alkuaikoja. Kevätsään tavoin kristinusko kulki maasta maahan. Kirkon sanomassa oli voimaa. Sana oli elävää. Nuoren seurakunnan rakkaus oli raikasta ja lämmintä. Onhan kirkon Herra aina voittoisa ja ikuisesti nuori.

Nuori Prudentius oli rikas ja iloinen. Olihan hänen nimensä kirjoitettuna elämän kirjaan! Hänen tunnustuksensa oli uskottava ja itseään tehostamaton.

Noina aikoina oli kuitenkin vaarallista puhua ääneen Kristuksesta. Oli vaarallista sanoa: ”Vain Jeesus on Herra!” Niinpä Prudentiuksenkin täytyi kärsiä Nimen tähden. Eräänä päivänä hän havaitsi olevansa vankilan sellissä. Ovella seisoi vartija. Sellissä oli toinenkin kristitty, valkohapsinen vanhus.

─ Kristus voittaa! vanhus sanoi ensimmäiseksi.

─ Kristus voittaa! Prudentius vastasi. ─ Mutta voitankohan minä?

─ Pelkäätkö kärsimistä?

─ Ei eniten sitä, vaan muuan pyhän apostolin sana on tehnyt minut pelokkaaksi: ”Vaikka antaisin polttaa itseni tulessa, mutta minulta puuttuisi rakkaus, en sillä mitään voittaisi.” En rakasta maaherraa, en ilmiantajaani, en vartijaani!

─ Mitä juhlaa olemme juuri viettäneet? vanhus kysyi.

─ Pääsiäistä.

─ Miksi Rakkaamme oli kuoltava ristillä ja noustava kuolleista?

─ Koska pahat ihmiset halusivat raivata hänet tieltään, mutta ennen kaikkea siksi, että hän tahtoi kantaa minun veripunaiset syntini, Prudentius vastasi.

─ Oliko se välttämätöntä?

─ Oli varmasti! Eihän minulla ollut mitään Jumalalle kelvollista. Sydämessäni saatoin vain tehdä syntiä. Olin syyllinen kuolemaan.

─ Kun hän on sovittanut syntisi, voitko nyt rakastaa?

─ Vanha Herran ystävä, minä olen nuori! Ymmärrän vain vähän. Tunnen kuitenkin synnin sydämessäni enkä voi rakastaa vihollistani, niin kuin minun tulee.

─ Minä olen vanha, sinä olet nuori. Sydämemme on kuitenkin samanlainen. Ei minullakaan ole itsessäni voimaa pyöveleideni rakastamiseen. Liha on minussa yhä jäljellä, eikä liha alistu Jumalan lakiin, on apostoli sanonut.

─ Rakas Herran ystävä, etkö sinäkään voi rakastaa? Tiedän, että voit!

─ En voi, Prudentius, en. Sinähän sanoit, että hänen oli kuoltava minun puolestani. Miten voisin siis itsessäni olla hyvä? Hänhän kuoli pahojen puolesta!

─ Eikö Jumala sitten odota sinulta rakkautta?

─ Hän käskee minua rakastamaan, mutta minä en siihen pysty. Siksi hän tuomitsi minut kuolemaan mutta kärsi itse rangaistuksen. Prudentius, minä olen vapaa!

─ Etkö sitten rakasta vihollisiasi, sinä harmaahapsinen Herran palvelija?

─ Jeesus rakastaa heitä, Prudentius, hän, joka ristiinnaulittiin ja nousi ylös kuolleista. Hän rakastaa heitä palavan lämpimästi. Hän asuu minun sydämessäni kaikessa rakkaudessaan. Pysy hänen armossaan! Tunkeudu siihen syvälle, sitä syvemmälle, mitä enemmän vihaat. Niin hän tekee sinut osalliseksi omasta sydämestään. Sinä alat sääliä kiduttajiasi ja rukoilla heille rauhaa. Niin, kyllä minä rakastan vihollisiani.

─ Mutta kuulehan, sinä vanha Herran todistaja ja ystävä! Minä olen nuori ja rakastan elämää. Koetuksen tuli on kauhistuttavan kova. Tahdon pysyä lujana, mutta opeta sinä minulle tie voimaan!

─ Tiedätkö, mistä nämä arvet ovat peräisin?

─ Olet ollut areenalla. Arvet ovat lähtöisin petojen hampaista ja ruoskijoiden raipoista. Sinä olet voittanut, vanha Herran veritodistaja!

─ Olen voittanut toistaiseksi mutta en vielä saavuttanut voiton seppelettä. Saan sen kuitenkin. Herra on uskollinen. Mutta kuulehan, Prudentius, vielä sana taistelun varalle. Seisoin areenalla. Kaukaa pedot syöksyivät minua kohti kammottavasti karjuen. Silloin näin näyn. Näin portin rintavarustuksineen ja torneineen. Vihollinen syöksyi esiin. Silloin muuan mies juoksi portista valmiina taisteluun. Hän oli yksin, aivan yksin. Hetken aikaa kaikki sujui hyvin: vihollinen oli vielä kaukana. Mutta pian vihollinen oli melkein miehen kimpussa.

Mies kääntyi linnaan päin ja huusi apua. Kukaan ei tullut auttamaan, mutta sisältä huudettiin: ”Tule linnaan turvaan!” Näin tämän välähdyksenomaisesti. Yhdellä hyppäyksellä mies pääsi sisään, ja portti suljettiin rautapuomilla. Soturi taisteli, kunnes sai voiton, turvassa toisten kanssa linnan muurin takana. Ymmärrätkö, Prudentius? Se soturi olin minä.

─ Kristus olkoon ylistetty! Ymmärrän, sinä Herran soturi. Herrassa on voima. Jaakobin Jumala on vahva linnamme. Hän on ylösnousemuksensa voimassa suuri ja väkevä.

Kun vartija tuli noutamaan miehiä, hän kohtasi ylistyslaulun. Vanhus vietiin areenalle toistamiseen kuin maailman huvinäytelmään, nuori Prudentius ensimmäistä kertaa.

─ Kristus voittaa! vanhus lausui jäähyväistervehdykseksi.

─ Ja me voitamme hänen kanssaan! kuului rohkeamielinen vastaus.

Näin oli Kristuksen kirkon tuoreina alkuaikoina. Niin on yhä.

Tämä kertomus on otettu kirjasta ”Hyvyyden voima”, sivuilta 156─158. Kirjan on tehnyt Ole Modalsli. Kirjan on julkaissut PerusSanoma Oy vuonna 1995. Blogin otsikkoa ei ole alkuperäisessä kertomuksessa, muuten kertomus on täysin kirjassa olevan mukainen.

11 KOMMENTIT

  1. Lähellä Milanoa Italiassa vuonna 312 roomalainen kenraali Konstantinus näki legendan mukaan näyn, jonka mukaan hän voittaisi taistelun keisarin toimen saamisesta, jos vaihtaisi sotalippujensa päissä olevat Rooman kotkat kristillisiin risteihin. Näyssään hän näki ristin taivaalla ja latinankieliset sanat IN HOC SIGNO VINCES, ”tässä merkissä olet voittava”. Konstantinus todellakin voitti taistelun, ja hänestä tuli Rooman keisari.

    David P. Scaer, Sisälle Tunnustuskirjojen historiaan, s. 38, Concordia ry, 2018.

  2. Esimerkki presidentin rauhantyöstä ja Jumalan toiminnasta. Kerrotaan diakoni Fritjof Ojansuun menneen presidentti Svinhufvudin puheille, kun Mäntsälän kapina oli ajankohtainen. Hän sanoi saaneensa Jumalalta viestin, että verenvuodatus on estettävä. Tämän johdosta presidentti piti kuuluisan radiopuheensa, joka rauhoitti tilanteen. Pastori Matti Vuolanteen tytär on kertonut minulle tämän tapauksen. Matti Vuolanne tunsi hyvin Ojansuun.

  3. Sillä näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä itse etsin lampaani ja pidän niistä huolen. Niin kuin paimen pitää huolen laumastaan, kun hän on lampaittensa keskellä ja ne ovat hajallaan, niin minä pidän huolen lampaistani, ja minä pelastan ne joka paikasta, minne ne ovat hajaantuneet pilvisenä ja pimeänä päivänä. Minä itse kaitsen lampaani ja vien itse ne lepäämään, sanoo Herra, Herra. Kadonneet minä tahdon etsiä, eksyneet tuoda takaisin, haavoittuneet sitoa, heikkoja vahvistaa. Hes. 34

    Herra Jumala. Sinä olet kaikkien eksyneitten taluttaja, heikkojen turva ja kadoksiin joutuneitten pelastaja. Itsessämme me olemme avuttomat, köyhät ja kuolleet hengellisesti, mutta sinun sanassasi on elämä ja voima. Lähetä sanansaattajaksesi joku ihmisesi, että hän toisi meille tervehdyksen sinulta. Lähetä meidät viemään hyvää sanomaasi jollekin, joka sitä tarvitsee. Osoita, Herra, meille, miten me tarvitsemme toisiamme Kristuksen käskyläisinä ja sinun salaisuuksiesi taloudenhoitajina. Tulkoon sinun valtakuntasi.

    Jaakko Haavio, Taivaan avain, s. 115-116, WSOY, 1965.

  4. Kristuksen ystävän tulee myös tässä elämässä taistella heikkouksia vastaan, että Hänen elämänsä, joka oli suurin nöyryys, heissä päivä päivältä tulisi yhä runsaammaksi.

    Stefan Prätorius, Uskovaisten Hengellinen Aarre-aitta, s. 326, SLEY, 1925.

    Ja minä elän, en enää minä, vaan Kristus elää minussa; ja minkä nyt elän lihassa, sen minä elän Jumalan Pojan uskossa, hänen, joka on rakastanut minua ja antanut itsensä minun edestäni. Gal. 2:20

  5. Silloin pojan isä heti huusi: ”Minä uskon! Auta minua epäuskossani!” Mark. 9:24

    Sairaan pojan isän huuto on tuttu rehelliselle kilvoittelijalle. Minä uskon, tahdon uskoa, ja silti taistelen epäuskoani vastaan. Uusi ihminen uskoo, vanha tahtoo vaivuttaa uneen. Jeesus onneksi vahvistaa uskoamme.

    Juha Vähäsarja, Jumalan kämmenellä, tämän päivän teksti, Symbolum Oy, 2024.

Mika Rantanen
Mika Rantanen
Teologian maisteri, uimamaisteri ja koulutettu hieroja.