Kristilliseen uskoon kuuluu tietty kiteytetty oppisisältö kuten uskontunnustus. Ilman opin määrittelyä usko on tunneläikähtelyä ja tuuliajolla tai ohjattavissa mielivaltaisesti. Ohjastajia tuntuu aina riittävän.
Toisaalta pelkkä oppi, siihen takertuminen ja dogmien taakse asettuminen voi olla hyytävän kylmää ja heikompia jyräävää. Siitä on kirkon historiassa ja nykypäivässä esimerkkejä. Dogmi ilman rakkautta ja lähimmäisen huomaamista on se kirjain, joka kuolettaa. Voi myös tuntua inhottava tuoksu ”me yksin olemme oikeassa”. Kristuksen tuntemisen tuoksu on toisenlainen.
Kultaiseen keskitiehen kuuluvat molemmat, selkeä opillinen pohja sekä avoin sydän ja tekevät kädet.
Iso kirja opettaa rakastamaan Jumalaa ja lähimmäistä.
Eiköpä Jumalan rakastaminen merkitse Hänen käskyjensä pitämistä’?
Lauri on oikeassa. Raamatussa sanotaan, että ”joka rakastaa Jumalaa (Jeesusta), hän pitää Jumalan käskyt”
Olen samaa mieltä blogistin kanssa, että ” Ilman opin määrittelyä usko on tunneläikähtelyä ja tuuliajolla tai ohjattavissa mielivaltaisesti.”
Kun liikumme kristinuskon elämän piirissä, niin kumpi on kuitenkin tärkeämpää ”selkeä opillinen pohja vai avoin sydän ja tekevät kädet. ”
Mielestäni ensimmäinen, sillä toinen on seurausta ensimmäisen kohdan omakohtaisesta sisäistämisestä.
Ellei ole selkeää perustaa ”uskontunnustusta”, niin avoin sydän ja auttavat kädet toimivat inhimillisten sosiaalisten arvojen pohjalta. Eikä sekään ole huono asia.
Kiitos Marja-Siskolle tasapainoisen ytimekkäästä ja hyvän tuoksuisesta blogista.
”Ja me olemme oppineet tuntemaan ja me uskomme sen rakkauden, mikä Jumalalla on meihin. Jumala on rakkaus, ja joka pysyy rakkaudessa, se pysyy Jumalassa, ja Jumala pysyy hänessä.”
1. Joh. 4:16
–
Epäilemättä, ja rakkauskäsky sisälsi kaikki muut käskyt!
Heinola.
Mitä rakastaminen eli rakkauskäsky mielestäsi sisältää?
Lahtinen, etkö ymmärrä mitä sana rakkaus tarkoittaa?
Rakkauden kaksoiskäskyn mukaan Jumalaa pitää rakastaa yli kaiken.
Sen vuoksi onkin syytä kysyä: millä tavalla me sitten rakastamme, rakastammeko kaikesta sydämmestämme Jumalaa ?
Pitämällä hänen käskynsä, mutta ikävä kyllä jäämme kiini jo ensimmäisen käskyn täydellisestä täyttämisestä.Vasta sen jälkeen tulee se, että lähimmäistään tulee rakastaa yhtä paljon kuin itseään.
Kuitenkin usein tuntuu siltä, että asiaa selitetään päinvastoin.
Heinola.
Tuo on liian vanha kikka keskustelun vesittämiseen. Minä kysyin mitä se sinulle merkitsee. Kyllä minä omat mielipiteeni tiedän, mutta sinun mielipiteesi jäi hämäräksi.
”Kyllä minä omat mielipiteeni tiedän, mutta sinun mielipiteesi jäi hämäräksi.” Rakkaus ei ole mielipide. Rakkaus on toimintaa lähimmäisen hyväksi oman hyvän kustannuksellakin. Jumalaa rakastamme rakastamalla vähimpiä veljiämme. Minkä teemme heille, sen teemme Kristukselle.
Rakkaus on ensin ymmärrys eli mielipide joka saa aikaan toimintaa. Olisin tyytyväinen, jos saisin vastauksen henkilöltä, jolta kysyin.