Olemmeko silti vain ihmisiä?

Tänään uutisoidaan, että tunteet on pinnassa ministereillämme. Melkoisen voimaperäistä ja pahalta haisevaa tunnevaltaista kieltä on jo käytetty. Nuo sanat kertovat siitä, ettei todellista halua yhteistyöhön ole. En ole vastaavia lausuntoja ennen joutunut tuolta suunnalta kuulemaan. Varmaan tunteet on kuohuneet ennekin, mutta niitä ei ole tuotu tuolla tavalla suuren yleisön tietoon.

Sanotaan, että yleensä miehet kykenevät paremmin siirtämään tunteet sivuun ja keskittymään asioihin. Pitäneekö sekään paikkaansa? Ainakin monissa keskustelupiireissä olen ollut havaitsevinani, että miehet puhuvat mieluummin itsensä ulkopuolella olevista asioita, kuin jostain omista tunnekokemuksistaan.
Mikä taas naisille on tyypillisempää. Siksi olen kokenut ryhmät joissa on sekä miehiä ja naisia keskustelun anniltaan antoisampina.

    • Noin juuri siinä helposti käy, jollei ole oppinut tunnistamaan ja tiedostamaan vihantunteitaan.
      Suomalaiseen perusidentiteettiin taitaa kuulua tuo, että tunteet säilötään sisälle, josta ne ryöpsähtävät lopulta hallitsemattomina ulos. Ehkäpä juuri siksi miehet pahoinpitelevät vaimojaan.

      Naiset taipuu paineen alla, mutta miehet katkeaa, jolloin kädet menee nyrkkiin.
      Vihan tunteiden tunnistamiseen ja käsittelyyn tarvittaisiin opastusta. Olen siitä aiheesta joskus pitänyt nuorille aikuisille luentoa. Pitäisiköhän asiaa viritellä uudelleen. Onhan se aina ajankohtainen aihe.

Pekka Pesonen
Pekka Pesonen
En osaa olla huolissani kirkon kriisistä. Sisältyyhän jokaiseen kriisiin aina myöskin mahdollisuuksia. Yllättäviä käänteitä kirkkohistoriamme on täynnä. Odotan jotain hyvää tästäkin vielä tulevan. Luovana ja jääräpäisenä tyyppinä koluan kaikki vaikeimmat tiet. Helpommalla pääsisi, kun osaisi olla hiljaa, mutta kun en osaa. Kova pää on jo saanut monta kovaa kolhua. Luulisi niiden jo riittävän. Vaimon kanssa yhtä matkaa on saatu olla lähes 50v. ja tyttö ja poika. Molemmilla on 2 poikaa ja yksi tyttö. Joten meidän suurena ilona on 6 lastenlasta. Virastomestarina verotoimistossa olin pitkään ja kirkossa olin jonkin aikaa nuoriso-ja lähetystyöasioita hoitamassa. Lapsuudessani ei tunnistettu lukihäiriötä, joten mitään kielitaitoa ei ole, joka rajoittaa nyt paljon elämää. Kirjoittamien sujuu hyvin, kunhan kone muistaa näyttää virheet. Teologiseen pyrin kun sain erivapauden osallistua pääsykokeeseen ilman ylioppilastutkintoa. Eikä sekään siinä auttanut. Tärkeitä sanoja jäi pois vastauksistani. Nyt rukoustyöhön keskittymisestä on tullut pääasiallinen toimenkuvani.