Lukijani.
Tai jos olet näkövammainen, pitäisikö minun puhutella Sinua sanoin: ”Kuulijani.”
Törmäsin pari päivää sitten käsitteeseen ”saavutettavuus”. Se koskee jopa verkkojulkaisuja. Siis myös niitä kirjoituksia, joita olen julkaissut Kotimaa24-alustalla ja joissa on kuvituskuva.
Pelkkä tavallinen kuvateksti ei riitä täyttämään saavutettavuuden tavoitetta. Tarvitaan lisäksi kuvailutulkkaus. Sellainen lisätään – jos olen oikein ymmärtänyt – blogialustan kuvantuontisovelluksen laatikkoon Vaihtoehtoinen teksti.
Harjoituksen vuoksi pyydän, että Sinä, jolla on kokemusta saavutettavuusapuvälineistä, siis vaikkapa verkkotekstiä ääneen lukevien laitteiden käyttämisestä, testaisit ystävällisesti yhden vanhimmista blogiteksteistäni. Se on nimeltään Kuusisormisen Kristuksen kuriiri.
Kirjoituksessa on kuvituksena pieni yksityiskohta jutussa puheena olevasta alttaritaulusta. Vaihtoehtoisena kuva(ilu)tekstinä laitteen avulla sen tulkintana pitäisi kuulua seuraavaa:
”Yksityiskohta alttaritaulusta. Näkyy vain käsi ranteesta sormiin. Etusormi ja keskisormi ovat suorina. Nimetön ja pikkusormi ovat kämmenpohjaa vasten painettuina. Pikkusormesta vasemmalle näyttää olevan kuudes sormi. Oikealla alhaalla näkyy vähän hihansuuta.”
Bonuksena tulee testatuksi blogialustan linkkien toimivuus saavutettavuuden edistäjänä tai estäjänä.
Sinä normaalilla näkökyvyllä varustettu lukijani voit myös antaa palautetta. Kerro, miten hyvin tai huonosti vaihtoehtoinen kuva(ilu)teksti mielestäsi toistaa kuvan annin.
Myös rakkaan Kirkkomme ja sen lukuisten ajallisten ilmentymien verkkosivuja velvoittavan Saavutettavuusdirektiivin hengessä
Sinun
Harmaa rovasti
Hyvin pääsi kuriirin sivulle. Sehän oli todella hauska juttu. Mielestäni kuvailuteksti selittää varsin hyvin blogin kuvan.
Kiitos kommentista, Tarja.
Vaikka direktiivi – toisin kuin aluksi ymmärsin – ei toistaiseksi koskekaan tätä nimenomaista verkkoalustaa, niin ei ole mitään syytä olla käyttämättä niitä saavutettavuutta edistäviä ominaisuuksia, joita alusta tarjoaa.
Kiinnostuin aiheesta sen verran lisää, että etsin Näkövammaisten liiton verkkosivulta opastusta saavutettavuuden tarkistamiseen. Löytämieni ohjeiden avulla sain testatuksi sen, että käyttämäni laite todella lukee kuvaan liitetyn vaihtoehtoisen, näkeville näkymättömän kuvatekstin VoiceOver-toiminnon avulla.
Kiitos ylläpidolle, että kuvailun pituutta ei ollut rajoitettu ainakaan lyhyemmäksi kun niihin 257 merkkiin, jotka tulin käyttäneeksi.