Ovatko Seitsemän kuolemansyntiä vielä voimassa?

En muista, milloin viimeksi olen kenestäkään ihmisestä ajatellut niin ilkeästi kuin Nokian alasajaneesta viimeisestä keisarista S. Elopista, josta Erkkikään ei saa selvää, onko kyseessä lintu vai kala, myyrä vai Troijan puuhevonen. Vai kenties hyvää korvausta ja vielä parempaa duunia vastaan syntipukin osaan ruvennut uraohjus? ”Isänmaallinen” media kuvaa miehen roistoksi ja lurjukseksi, joka saattaa kohta mahdollisen kaupan jälkeen vihellellä koko matkan pankkiin asti.

Tulee vähän juudasmainen olo: Nekin rahat olisi voitu antaa köyhille. Tai ainakin kymmenykset  niistä. Lukija todennäköisesti arvelee, että Ruttopuiston rovastia ketuttaa,  kun ei itse yllä happamiin pihlajanmarjoihin.

Suoraan sanoen en tietäisi, mitä tekisin parillakymmenellä miljoonalla eurolla tai dollarilla, sillä en pysty käsittämään niin suuria summia. Eihän tuollainen rahakasa ole suhteessa yhtään mihinkään.  Sen käsitän, että kolmella tai neljällä sadalla tuhannella saisi tosi mukavan asunnon. Mutta entä sitten? En millään saisi tuollaisia miljoonia kulumaan. Pitäisi sijoittaa. Perustaa säätiöitä. Rakentaa Helsinkiin lastensairaala tai kaksi. Joutuisin aivan erilaiseen elämäntilanteeseen kuin missä nyt olen.

Joku on viisaasti sanonut, että eihän raha onnelliseksi tee, mutta kyllä se rauhoittaa. Minä tulisin tuollaisen summan kanssa varmaan ihan kaistapääksi. Kaikki olisivat pyytämässä rahaa mitä ihmeellisimpiin hankkeisiin.

Mutta koska tämä ei tule koskaan olemaan todellista elämääni, niin vähät siitä välitän. Olen myös sen ikäinen, ettei enää kannata haalia mitään itselleen. Parempi on opetella luopumaan. Ja kas, silloin huomaakin, että vähemmän onkin enemmän.

Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän saisi omakseen koko maailman, mutta saisi sielulleen vahingon? muistuttaa Jeesus. Enemmän kuin rahaa hamuan rauhaa…

 

b2ap3_thumbnail_7-kuolemansynti.jpg

 

Katolisessa kirkossa luokitellaan ns. 7 kuolemansyntiä tähän tapaan:

1.      Ylpeys (turhamaisuus)

2.      Kateus

3.      Viha

4.      Laiskuus

5        Ahneus

6        Kohtuuttomuus

7        Irstaus

Lista on saatettu johtaa VT:n Sananlaskujen kirjan kohdasta. 6:16-19:

16 Kuutta asiaa Herra vihaa,
seitsemää hän ei edessään siedä:
17 ylpeitä silmiä, petollista kieltä,
viattoman veren tahraamia käsiä,
18 sydäntä, joka punoo ilkeitä juonia,
jalkoja, jotka rientävät rikoksen teille,
19 väärää todistajaa ja vilpin puhujaa ja ihmistä, joka yllyttää veljen veljeä vastaan.

Ahneus majailee tällä hetkellä syntilistan viidennellä sijalla, mutta on mitä todennäköisimmin nousemassa ylöspäin listalla. Minusta näyttää, että kolmen kärjen pitäisi tänä päivänä olla 1. Viha, 2. Kateus ja 3. Ahneus. Minkälaisia ajatuksia lukijalle mahtaa herätä ison rahan edessä?

 

Tämänkertaiseen tekstiin bloggaajan provosoi tämä K24:n uutinen:

https://www.kotimaa.fi/uutiset/kotimaa/12608-kirkon-edustaja-elopin-palkkiosta-sidosryhmaesokeutta

  1. Kiitos, Tuula, tömäkästä kommentistasi. Tuleepahan taas lisää itsetutkisteltavaa. Etenkin tuo huumorintajuttomuus syntinä kolahti. siitähän saitte, tosikot! Lutherin tavoin ajattelen, että ellei meidän Herra Jumalamme leikinlaskua ymmärtäisi, niin enpä tahtoisi minä taivaaseen! :p
    Heinimäen kirja on kieltämättä mielenkiintoinen.

  2. Sanonnan mukaan Suomi on maailmassa ainoa paikka jossa kateus voittaa kiiman. Nähdäkseni tässä on ainakin pari asiaa. Ensinnäkin eliitti on pettänyt keskiluokan ja toiseksi köyhät on saatu riitelemään keskenään. Kohtalaisesti toimeentuleva, mutta kapeneva keskiluokka voi vielä toistaiseksi ostaa Aasiassa orjatyövoimalla tuotettua krääsää, jota kukaan ei oikeasti tarvitse, mutta jonka hankkimisesta koituva mielihyvä ja sosioekonomisen aseman mielikuva on elämän pääasiallisin sisällön lähde. Valtio ylläpitää juuri ja juuri yhteiskuntarauhaa ottamalla velkaa ja jakamalla rahaa työttömille, koska tuotanto on siirretty pois Suomesta, jotta eliitin pennosille saadaan parempi tuotto. Keskuspankit painavat uutta rahaa, jotta varallisuuden siirto eliitille saadaan jaettua kaikkien kesken.

    Tässä yhteydessä oman ”moraalisuuden” tai ”hyveellisyyden” korostaminen alistumalla asioiden tilaan vetoamalla tekosyihin, joiden nojalla vallitseva kehitys olisi hyväksyttävää on erittäin valitettavaa. Uskonnollista kieltä käyttääkseni Elop on perkeleistä suurimpia ja eliitti on hänen kätyrinsä. Yhdysvalloissa jo nyt rikkain 1% hallitsee 40%:a kaikesta varallisuudesta ja tätä samaa tavoitellaan myös Suomessa ”as we speak”, kuten sanonta kuuluu. Toisin kuin kätyrit valehtelevat eliitin hallinnoima varallisuus ei lisää hyvinvointia alemmissa sosiaaliryhmissä, vaan varallisuus investoidaan orjatyövoimaa käyttäviin hankkeisiin kolmannessa maailmassa. Suomi on aina ollut pääomaköyhä maa, mutta edellinen pätee myös meillä. Lisäksi meidän erityisongelmamme on nurin päin oleva väestöpyramidi.

    Se että kukaan ei saa mitään täältä mukaan lähtiessään on viheliäinen ajatus, sillä sen avulla kurjalisto saadaan itse legitimoimaan epätasa-arvoinen kohtelu ja on näin ollen mitä suurimassa määrin oopiumia kansalle. Se ei voi olla peruste kurjuuden lisäämiselle elämän aikana, sillä Matti Nykästä lainatakseni: ”elämä on ihmisen parasta aikaa.”

  3. René: Näkemyksesi on muuten mielenkiintoinen, mutta lopussa oli kyllä varsin vanhahtava klangi:

    Se että kukaan ei saa mitään täältä mukaan lähtiessään on viheliäinen ajatus, sillä sen avulla kurjalisto saadaan itse legitimoimaan epätasa-arvoinen kohtelu ja on näin ollen mitä suurimassa määrin oopiumia kansalle. Se ei voi olla peruste kurjuuden lisäämiselle…”

    Tuo mainitsemasi idea perustui näkemykseen kansan kahtiajaosta. Rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät. Eivät osanneet marxit aavistaa, että esim. Suomeen kasvoi tällainen kummajainen kuin keskiluokka…

  4. Ah ja voi! Pyydän anteeksi sitä, että eriävät mielipiteeni voivat aiheuttaa harmistuista. Se menee kyllä ohi kun jättää tekstini omaan arvoonsa.
    Ahneus näkyy useimpien suomalaisten mielestä olevan syntiä ja epäeettistä v a s t a sitten, kun se ylittää tietyn summarajan, sellaisen rajan mihin kukaan tämän palstan kirjoittajista ei pääse.
    USAsta poiketen Suomessa on ilmainen koulutus, sosiaaliturva, progressiivinen verotus ja luotettava eläkejärjestelmä. Uusliberalistinen talousoppi on vain sisäpoliittinen slogan. Me olemme aika hyvin toteuttaneen Keynesiläistä oppia.

    Se on semmoista kansan tunnepeliä jossa ajatellaan, että just niiden suurempien tuottojen tähden viedään tuotanto ulkomaille.
    Voi kun ei saa sanoa, mitä yritykset palkkoina, etuuksina ja palkan sivukuluina tuotannostaan maksavat. Virossa on nyt noin 4500 suomalaisyritystä.
    Halvempia kustannuksia ne sieltä hakevat – elääkseen markkinoilla ja välttyäkseen kuolemalta.
    Se alkoi jo 1970-luvulla, kun kansa alkoi ostaa Portugalissa neulottuja farkkuja. Miksi?
    Olisi hyvin voinut maksaa 30% enemmän ja vaatia niitä Heinolassa tehtyjä Jameksia. Sitten tuli Seppälä… jne..
    Kenenkään ei ole ollut pakko elättää ulkomaalaisia hikipajoja.
    Mattisen teollisuus Heinolassa meni konkurssiin, sitten moni muu?
    Onko kuluttaja koskaan puhunut vastuustaan?

  5. Muistuttaisin että yritykset maksavat palkkoja ja veroja siitä tulosta jonka ne saavat aikaan sekä työntekijöidensä työn että työn tekemiseen hankittujen laitteiden avulla. Toisin kuin edellinen kommentaattori esittää, perinteisesti Pohjoismaissa yrityksen maksama palkka ei ole pelkästään osoitus työnantajien hyväsydämisyydestä ja avokätisyydestä vaan ihan rehellinen korvaus tehdystä työstä.

  6. René Malmström :”yritykset maksavat palkkoja ja veroja siitä tulosta jonka ne saavat aikaan sekä työntekijöidensä työn että työn tekemiseen hankittujen laitteiden avulla.”

    Reaalitaloudessa toimivassa terveessä yrityksessä palkat maksaa suoritteita ostava asiakas, joka ”äänestää kantapäillään” ja vaihtaa toisen yrityksen asiakkaaksi, jos ei ole tyytyväinen suoritteisiin. Sitten on erikseen mm. entisestä kansallisomaisuuden ”laiskasta pääomasta” kvartaalikapitalisoidut ja valtion joko osittain tai kokonaan omistamat konsernit, joissa tärkeintä ei ole maksava asiakas, vaan taloudellisen voiton maksimointi, joka revitään esim. veroina tai veroluonteisina maksuina kaikille tärkeistä palveluista ja tuotteista kuten esim. energiasta myös yhteiskunnan tukea eniten tarvitsevilta. Kvartaalikapitalismi ei tunne eikä välitä ihmisoikeuksista tai -arvosta eikä kanna vastuuta pakkokeräämiensä varojen käytöstä, vaan kerätyt varat toimivat globaalin ”rahaa rahalla -talouden” pelimerkkeinä.

  7. Siinäpä meille onkin haastetta ja iloita pyyteettömästi Elopin palkkiosta. Ehkäpä hänen palvelustehtävänsä on koetella meidän kanssa ihmisten uskoa Herraan. Täytyy myös muistaa ettei se ole meiltä pois, ja jos olisikin niin olkaamme siitäkin iloisia; ei meillä ole tarvetta noin isoille rahoille, paitsi pois annettavaksi…..joka olisi surullista, kun ei nyt ole 20 miljoonaa pois annettavaksi:) ja voihan olla Elop antaa ylimääräiset sitä tarvitseville.

  8. Janne Paaso :” ”Ehkäpä hänen palvelustehtävänsä on koetella meidän kanssa ihmisten uskoa Herraan.”

    En usko, että Herra on globaalin kvartaalikapitalismin tai muunkaan ihmisten arkipäivästä irronneen ja valtaprinsiipin ja sen korporaatioiden aikaansaaman toiminnan Luoja, vaan eiköhän kysymyksessä ole paremminkin Management by Perkele ja Saatana, siis se taho, joka sanoi Herrallemme jo pari tuhatta vuotta sitten, että ” Kaiken tämän minä annan sinulle, jos polvistut eteeni ja kumarrat minua.”

Hannu Kiuru
Hannu Kiuruhttp://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121
Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (69 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121