Palmusunnuntai ja hiljainen viikko ovat alkamassa, eduskuntavaalit ovat myös ajankohtaisia. Symboliikkaa pohdiskellaan. Mistä liturgiset värit on saatu ja mitä ne merkitsevät kirkollisessa perinteessä? Pääsiäinen tapahtumat muistuvat mieleen vaikeiden asioiden kohdatessa. Niitä huomataan sanomalehdissä olevista ilmoitteluista. Monissa asioissa tarvitaan tukea, jonka kohdalla näkyy yhteiskunnan ja yhteisöjen vastuu.
Auttamista pohditaan esimerkiksi sanojen johdattamana: ”Voit muutakin tehdä, kun voimia riittää. On taitoa tehdä hyvää, auttaa toisia, apua tarvitsevia.” Tässä kysytään, miten teksti hahmottuu hiljaisella viikolla ja kiireiden keskellä.
Kulttuurin kannalta kirkkojen alttaritaulujen luovat ilmaisut kiinnostavat. Pääsiäisen sanomaa kuvaa Kuopion tuomiokirkon alttaritaulussa oleva tekstitys: ”Ave Crux Spes Unica.”
Musiikki kuuluu pääsiäisen sanomaan. Monet tuntevat lyhyet, lauletut virsitekstit, muun muassa: ”Kristus on noussut kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti.” Musiikin tekijät ovat tuottaneet musiikkinsa usein omakohtaisten tunnetilojen vallitessa.
Musiikin sävelkulut johdattelevat kuulijat sille tunnetasolle, jota tarvitaan helpottamaan kiireistä ja elämänrytmistä toimintaa. Vaikeiden kysymysten äärellä auttaa hyvä musiikki, jos on voimia kuunnella sitä.
Johann Sebastian Bachin musiikki sopii pääsiäisen hiljaiselle viikolle. Hänen Matteus-passionsa kertoo Kristuksen kärsimyshistoriasta. Useat ovat kuunnelleet kyseisen suurteoksen, jota on esitetty hartaasti eri paikoissa.
Matteus-passiossa on kaksi osaa. Ensimmäisessä osassa ovat ehtoollisen asettaminen ja Jeesuksen vangitseminen. Toisessa osassa ovat Jeesuksen oikeudenkäyntiä koskevat tapahtumat, ristiinnaulitseminen ja hautaaminen.
Johann Sebastian Bach, joka on ollut Leipzigin Tuomaan kirkon kanttori, on säveltänyt suurteoksensa oman kirkon kuorolle. Sävellyksen esittäminen on ollut haastava tehtävä, jonka arvion on voinut tehdä nähtyjen esitysten perusteella.
Usein mainitaan Carl Friedrich Gauss, jota on askarruttanut pääsiäisen paikka kalenterissa. Johann Sebastian Bach on miettinyt puolestaan nuottien järjestystä viivastolla. Hänen säveltämänsä Tuomas-passio on korkealaatuinen tuotos, jota arvostetaan ja kuunnellaan.
Kun pääsiäistä tarkastellaan, Matteus-passiota on vaikea sivuuttaa. Bachin musiikkia kuullessa juolahtaa mieleen matematiikka. Tutkimusten mukaan on havaittu, että musiikillisesti lahjakkaat ovat usein myös matemaattisesti lahjakkaita.
Palmusunnuntain lähellä valmistunut tuotos on pääsiäisen ajan avaus. Teksti saanee miettimään pääsiäisen syvällistä sanomaa, jota on kuultu ja nähty kirkkojen toiminnoissa. Merkittävien asioiden sisäistäminen on yhteydessä omakohtaiseen ajatteluun, tietämykseen ja kokemukseen.
Hyvää pääsiäisen aikaa.
Vuoden 2019 terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
Kuopio
Hieno askel seurakunnalta tulla ihmisten luo, eikä odotella kädet ristissä että ihmiset tulisivat kirkon luo. Teemaa voisi kohtuuhinnoin laajentaakin. Monissa marketeissa vuokrataan esittelytilaa ulkopuolisille yrittäjille. Tällainen kirkon palvelupiste arjen keskellä voisi olla hyvä sijoitus.
Hyvä sijoitus missä mielessä?
Espoossa kauppakeskus Sellossa on ollut sellaiset tilat ja olen ymmärtänyt ettei siellä tuotos/panos-suhde ihan kauhean korkealla ole ollut.
Ylivoimaisessti suurin osa ihmisistä kiiruhtaa ohi olematta lainkaan noista ’palveluista’ kiinnostuneita.
Ne jotka ovat kiinnostuneita ovat niitä jotka muutenkin käyttävät seurakunnan palveluita.