Yhteiskunnan toimintoja ja ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa seurataan. Päätöksenteossa on tärkeä hahmottaa, miten arvostukset ovat heijastuneet asioiden kulkuun. Kysytään, onko toiminta ollut vastuullista, perinteitä arvostavaa, aatteellista ja edunvalvonnallista, kuten puheissa ja kirjallisissa tuotoksissa usein mainitaan. Harkittujen päätösten mukaisesti toimittaessa tavoitteet pysyvät hallinnassa.
Asioiden ollessa kunnossa voidaan sanoa muun muassa, että maamme seilaa luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Päätöksenteossa on hallittava perustuslain velvoittamana nyt ja muulloinkin sosiaali- ja terveydenhuolto, maakuntaratkaisut ja kotouttamisen kysymykset, joiden ratkaisut ovat yhteydessä kansalaisten hyvinvointiin.
Suomen itsenäisyyspäivä 6.12.2019 on mielessä ja valmistelussa. Historian ja kulttuurin vaiheita on tutkittu ja arvioitu. Reserviupseerikoulun 95-vuotista taivalta juhlittiin Haminassa 6.6.2015 ja RUL-85-vuotista toimintaa Haminassa 5. – 6.8.2016. Kuopion Reserviupseerikerho ry:llä on 90-vuotisjuhla 30.11.2019 klo 18.00 – 21.00 Kuopiossa.
Kaatuneiden muistopäivän seppeleenlaskutilaisuus oli 19.5.2019 klo 12.00 Kuopiossa Karjalan lennoston vastuullisena sotilasosastona. Siilinjärven – Kuopion varuskunta johti toimintaa. Kokoontuminen ja harjoitukset tapahtuivat klo 9.00 Kuopion valtuustorakennuksessa. Tilaisuutta varten muodostettiin lippusaattue, kielekkeellisen valtiolipun lippuvartio, Suomen lipun lippuvartio sekä lippulinna veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen lipuista.
Kuopion Reserviupseerikerho ry kokoontui 85-vuotishisjulkaisun julkistamistilaisuuden merkeissä Kuopion kaupungintalolla 14.3.2017 klo 17.00. Teos annettiin Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, kun hän puolisonsa Jenni Haukion kanssa kävi Minnan Canthin päivänä tervehdyskäynnillä Kuopiossa Historiajulkaisun avulla kunnioitettiin Suomen juhlavuotta. Teos on lainattavissa Kuopion kaupunginkirjastosta ja luettavissa verkkojulkaisuna.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja sisäpolitiikan järjestyminen vaatii viisautta. Toiminnan onnistumisessa on tärkeä muistaa peruskysymys, miten luotettavissa käsissä maamme laivan ruori on. Vertauskuvallisen ilmauksen toteuttaminen on haasteellinen. Miten kävisikään, jos ulko- ja turvallisuuspolitiikan sisältöä vielä etsittäisiin?
Ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja sisäpolitiikka hahmottuu, kun kokemus hyödynnetään ja päätöksenteon vaikutukset tiedostetaan. Kun ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoitteiden määritteleminen ja kulku on hallinnassa, jälkeenpäin ei tarvitse selitellä tehtyjä ratkaisuja.
Kansalaiset seuraavat ja tulkitsevat kuulemansa ja lukemansa kannanotot ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja sisäpolitiikasta. He saavat tietoa viestintävälineiden kautta. Tiedetään, että ulko- ja turvallisuuspolitiikkaamme on arvostettu maailmalla. EU:n puheenjohtajamaana Suomella on ollut mahdollista edistää toimia rauhaa edistävissä hankkeissa, kuten on tapahtunutkin.
Ulkopolitiikan aiheen kohdalla kysytään jatkuvasti, miten rakentavasti tarvittava osaamisen taito näkyy ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueella. Haasteellisissa päätöksenteon ratkaisuissa luottamus on keskeistä, ettei ymmärrettävyysvajetta pääse syntymään eikä perustavoite hämärry.
Monenlaiset toiminnot kiinnostavat. Muistelemme aikaansaannoksia, miten on vaikutettu kansalaisten hyvinvointiin muutoksenalaisessa yhteiskunnassa ja maailmassa. Historiassa on esimerkkejä henkilöistä, joita on nostettu esille muun muassa juhlavuosina. Nyt pohditaan Suomen EU:n puheenjohtajamaan saavutuksia, merkitystä ja asioiden kulkua.
Menestystä Pohjois-Savon Rauhanturvaajat ry:n Turvallisuuspoliittiselle seminaarille 16.11.2019 klo 9.00 – 16.00, Spa Hotel Kunnonpaikka, Jokiharjuntie 3, FI 70910 Vuorela.
Vuoden 2019 terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
Kuopio