Sananvapaus, mielipiteenvapaus ja oikeus pankkitiliin
Jo päiviä olen odottanut suomalaisten medioiden toimittajien uutisoivan uusimmasta sananvapaustaistelusta Britanniassa.
Mediat ja eräät sen toimittajat ovat sen sijaan olleet viime päivinä enemmänkin kiinnostuneita perussuomalaisten kaikinpuolisesta demonisoimisesta, virheellisten tietojen levittämisestä ja demokraattisilla vaaleilla valitun hallituksemme kaatamisesta.
Onko yritys moraalinen toimija?
Britanniassa käydään juuri nyt yleisen sanan- ja mielipiteenvapauden kannalta hyvin tärkeää keskustelua.
Bank of Scotland teki aikoinaan valtavat tappiot ja pelastui brittihallituksen rahoituksella. Britannian valtio, sen kansalaiset, omistavat noin 36 % tästä konkurssilta pelastetusta ja nykyään NatWest-nimellä toimivasta pankista.
Brexitin nimihahmo Nigel Farage sai kyseisen pankin superrikkaiden pankkipalveluihin erikoistuneelta filiaalilta ilmoituksen oman ja yrityksensä tilin lakkauttamisesta.
BBC uutisoi, että Faragen pankkitilit oli lopetettu, koska hänen tilivaransa olivat liian vähäiset tämän eksklusiivisen rikkaiden pankin pankin asiakkaksi.
Kävi kuitenkin ilmi, että tämä ei pitänyt paikkaansa.
Veronmaksajien pelastama pankki oli nimittäin ryhtynyt wokeksi. Sen sijaan, että se olisikin katsonut tehtäväkseen pankkitoiminnan asianmukaisen hoitamisen, agendalla olivatkin esimerkiksi naisjohtajuuden edistäminen sekä ilmastonmuutoksen ja vääränlaisten mielipiteiden torjuminen.
Pankin asiakirjoista kävikin ilmi, että sen jonkinlqinen woke-inkvisitiokomitea oli todennut julkisuudessa monin tavoin kiistanalaisen, mutta myös kiitetyn Nigel Faragen mielipiteiltään vääränlaiseksi ihmiseksi, ja siksi lakkauttanut hänen pankkitilinsä.
Nykymaailmahan on sellainen, että ihminen ei voi elää ilman pankkitiliä. Ihmisen maine voidaan murhata koulu- tai työpaikkakiusaajien porukoissa, somessa ja mediassa, mutta hänen taloudellinen olemassaolonsa voidaan murhata irtisanomalla hänen pankkitilinsä.
Woke-pankki näyttää kuitenkin valinneen väärän irtisanottavan.
Farage teki asian julkiseksi. Asian eri vaiheet ja käänteet löytyvät verkosta. Nyt näyttää paljastuvan, että hän ei ole ainoa ko. kohtelun uhriksi joutunut; ilmeisesti tuhansia ”vääränlaisten” ihmisten ja heidän yritystensä tilejä on lopetettu pankkien toimesta Britanniassa.
Toistaiseksi BBC on tänään pyytänyt anteeksi virheellistä Farage-uutisointiaan, kun pankin omat asiakirjat kertovat, että hänen tilinsä olikin irtisanottu ”väärien” poliittisten mielipiteiden vuoksi.
Britannian hallitus on pika-aikataululla kutsunut pankkipomot koolle. Näyttää, että brittihallitus ei todella ollenkaan hyväksy sitä, että pankki seuraa asiakkaittensa mielipiteitä sekä poliittisia kannanottoja ja päättää kuka on poliittisesti sopiva pankin asiakkaksi.
Kysymys on aivan perustavasta sanan- ja mielipiteen vapaudesta. Brittihallitus näyttää ottavan sen kannan, että brittiläiset pankit eivät voi olla yhteiskuntamoraalin kuraattoreita tai sananvapauden sensoreita eli irtisanoa asiakkaitaan heidän poliittisten mielipiteidensä vuoksi.
Tämä on erittäin tärkeä kansainvälinen uutinen
Jokainen järkevä ihminen ymmärtää, että pankin tehtävä ja työ on tuottaa rahaa ja pankkipalveluja – kuten esimerkiksi kirjaston tehtävä on huolehtia aineistoistaan ja kirjastopalveluista – eikä osallistua poliittisiin hankkeisiin, moraaliposeeraukseen tai asiakkaidensa poliittiseen, woke-ideologian motivoimaan syrjintään.
On aivan käsittämätöntä, että tämä viikonpäivät muhinut tapahtumasarja on jäänyt Suomessa käsittelemättä ja vaille julkisuutta. Mutta Suomessa onkin samanhenkiselle woke-porukalle ollutkin tärkeää yrittää peruttaa oikeistohallitukselta se poliittinen mandaatti, jonka he ovat demokraattisilla vaaleilla kansalta saaneet.
Tili-asiassa on esimakua Ilm. 17:13 ” ei oikeutta ostaa, eikä myydä”.
Juuri näin👍
https://youtu.be/-Y-NcTmLtBo
Blogisti ehkä poistaa tekstini, mutta ilmaisen tässä mielipiteeni kuitenkin.
Suomessa on demokraattisilla vaaleilla valittu eduskunta ja vaalien eniten äänien saaneiden puolueiden muodostama hallitus. Tästä ei ole mitään epäselvyyttä. Suomen kansa sai juuri sellaisen hallituksen, jota kansan enemmistö tahtoi.
Oppositio nyt vastustaa esim. tämän uuden hallituksen maahanmuuttolinjauksia, tiettyjen ministereitten rasistisia ulostuloja ja tiettyjä työmarkkinakäytäntöihin liittyviä linjauksia. Tässä ei minusta ole mitään perinteisestä politiikanteosta poikkeavaa.
Blogisti kirjoittaa: ” Mutta Suomessa onkin samanhenkiselle woke-porukalle ollutkin tärkeää yrittää peruttaa oikeistohallitukselta se poliittinen mandaatti, jonka he ovat demokraattisilla vaaleilla kansalta saaneet.”
Suomessa en ole huomannut blogistin viittaamiin käytäntöihin liittyvää toimintaa. Sen sijaan, jos seuraa, mitä Trumpin kannattajat USA:ssa ovat puuhanneet ja puuhaavat, niin sitten voidaan oikeasti ruveta puhumaan demokraattisilla vaaleilla kansalta saadun mandaatitn peruuttamisen yrityksestä.
Sananvapaudesta:
”En hyväksy mielipidettänne, mutta tulen kuolemaani saakka puolustamaan teidän oikeuttanne ilmaista se.”
Filosofi Voltaire
Tai sitten tämä sitaatti on peräisin Evelyn Beatrice Hallilta vuodelta 1906.