Euroopan parlamentti on kahden viime vuosikymmenen ajan myöntänyt Saharov-palkinnon tunnustuksena mielipiteenvapauden puolesta itsensä alttiiksi panneille henkilöille ja järjestöille.
Saharov-mielipiteenvapauspalkinto on ennen kaikkea tunnustus sortoa ja ihmisoikeusloukkauksia vastaan kaikkialla maailmassa taisteleville rohkeille esikuville.
Palkinto kantaa neuvostoliittolaisen toisinajattelijan ja ihmisoikeustaistelijan Andrei Saharovin nimeä. Hänelle oli tärkeää henkinen vapaus – vapaus saada ja voida levittää tietoa, vapaus käydä julkisesti avointa keskustelua yhteiskunnan kipukohdista, vapaus vailla pelkoa kaikesta sorrosta ja mielivallasta.
Aiempina vuosina parlamentin palkinto on myönnetty ympäri maailmaa tuleville ihmisoikeusasianajajille kuin myös ruohonjuuritason kansalaisaktivisteille. Saharovin palkinnon on saanut mm. Nelson Mandela, Myanmarin Aung San Suu Kyi, YK sekä Kofi Annan.
Tämän vuoden Saharov-finalisteiksi valikoituivat valkovenäläiset poliittiset vangit Ales Bialatski, Eduard Lobau ja Mykola Statkevich, yhdysvaltalainen NSA-tarkkailun paljastanut Edward Snowden sekä pakistanilainen tyttöjen koulunkäynnin puolesta kamppaileva Malala Yousafzai. Urheita ja tunnustusta ansaitsevia hahmoja kaikki.
Oma ehdokkaani, samoin kuin S&D -ryhmäni asettama ehdokas, on rohkea nuori pakistanilainen Malala Yousafzai, joka on taistellut jo vuosia tyttöjen oikeudesta käydä koulua. Parlamentin Saharovin palkinnon voittajaksi hänet valittiin tänään EU-parlamentissa! Onnittelut ovat paikallaan ja voitto meni oikeaan osoitteeseen!
Malala asuu Pakistanin turvattomassa Swat-laaksossa, jossa Taliban on kieltänyt tyttöjen koulunkäynnin. Hän aloitti toimintansa 11-vuotiaana kirjoittamalla nimimerkin turvin blogia, jossa arvosteltiin Pakistanissa lapsiin kohdistuvia ihmisoikeusloukkauksia ja julmuuksia.
Muun muassa BBC on palkinnut Malalan ylläpitämän blogin, ja hänestä on nopeasti tullut merkittävä hahmo, eräänlainen symboli ja ikoni. Häntä povataan myös tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi!
Malala haavoittui vakavasti koulumatkallaan viime vuoden lokakuussa, kun aseistettu Taliban-mies käveli koulubussiin ja avasi tulen häntä kohti. Nyt hän on kuntoutunut ja päässyt jo kotiin sairaalasta.
Malalasta on syystäkin tullut naisten oikeuksien ja koulunkäynnin esitaistelija. Rohkea nuori nainen ansaitsee Saharovin palkinnon! Huomiota ansaitsee myös se tosiasia, ettei tänäkään päivänä kymmenillä miljoonilla tytöillä ole vielä mahdollisuutta päästä koulunpenkille opiskelemaan.